- منظوم
- هنرمندان
فیلمبرداران سینما و تلویزیون ایران
محمدرضا شریفینیا، بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1334 در خاتونآباد از روستاهای نزدیک خوراسگان در اصفهان متولد شد. وی پس از آموزش بازیگری و اجرای نمایش، در سال (1370) با ایفای نقش در فیلم «اوینار» به کارگردانی شهرام اسدی، قدم به عرصهی سینما گذاشت. محمدرضا شریفینیا، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم «رسوایی» (1391)، را در کارنامه دارد.
محمود کلاری، کارگردان، عکاس، فیلمبردار و بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1330 در شهر تهران متولد شد. محمود کلاری، تندیس یک عمر دستاورد هنری از جشنوارهی دوبلین در ایرلند (1393)، تندیس بهترین فیلمبرداری از نهمین جشن سینما برای فیلم «ماهیها عاشق میشوند» (1392)، جایزهی بهترین فیلمبرداری از جشن انجمن منتقدان سینمای ایران برای فیلم «استرداد» (1392)، قورباغهی نقرهای نوزدهمین جشنوارهی بینالمللی کَمِرایمِیج لهستان برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» (1390)، سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری از بیستونهمین جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» (1389)، سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری برای فیلمبرداری سیاه و سفید فیلم «خون بازی» (1385)، و بسیاری جوایز دیگر را در کارنامه دارد.
مرتضیعلی عباسمیرزایی، کارگردان سینما، سال 1361 در شهر تهران متولد شد. وی در آثاری نظیر؛ «انزوا» فعالیت داشته است.
مسعود سلامی، مدیر فیلم برداری، آهنگ ساز سینما و تلویزیون، سال 1355 در شهر اراک متولد شد. وی فارغ التحصیل رشته کارگردانی سینما از دانشگاه سوره است.
مهدیپاکدل، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال (۱۳۵۹) در اصفهان متولد شد. وی دانشجوی انصرافی رشتهی گرافیک دانشگاه "آزاد واحد تهران مرکز" است. پاکدل فعالیت هنریاش را با تئاتر آغاز کرد و فعالیت در سینما را از سال (1379) با ایفای نقش در فیلم «آبی» به کارگردانی حمیدلبخنده تجربه کرد.
مهدی جعفری، کارگردان و فیلمبردار سینما، سال 1348 در شهر اهواز متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی کارگردانی سینما از دانشکدهی "سینما و تئاتر" دانشگاه "هنر" (1373) است. مهدی جعفری کار فیلمسازی را از سال (1364) با شرکت در انجمن سینمای جوانان ایران شروع کردهاست. مهدی جعفری، جایزهی ویژهی هیئت داوران جشنوارهی تورین - ایتالیا (1399) برای فیلم «زیارت»، جایزهی بهترین فیلم کوتاه تجربی از جشنوارهی فیلم کوتاه تهران (1381) برای فیلم «برکه»، دو جایزهی ویژه از جشنوارهی بین المللی فیلم کوتاه اصفهان، جایزهی بهترین فیلم کوتاه از جشن خانه سینما (۱۳۸۴) و جایزهی بهترین فیلم کوتاه از جشنواره دیدار ـ تاجیکستان (۲۰۰۶) برای فیلم «کمی بالاتر»، جایزهی بهترین فیلم مستند از فسیتوال فیلم قبرس برای فیلم «هر کجا بروم آسمان مال من است»، جایزهی سیمین بهترین فیلم کوتاه از بخش بین الملل جشنوارهی فیلم رشد (1385) برای فیلم «همهی روزهای خوب»، جایزهی فرانچسکوگارسیا از جشنوارهی هوسکا اسپانیا (2006) برای فیلم «پنجره»، جایزهی بهترین تصویربرداری از جشنوارهی بینالمللی رشد (۱۳۷۹) برای فیلم مستند صنعتی «دام» و جایزهی بهترین فیلمبرداری از دومین جشنوارهی مستند کیش برای فیلم مستند داستانی «یموت یک خانه یک ایل»، را در کارنامه دارد.
نعمت حقیقی، فیلمبردار سینما، سال 1318 در شهر تهران متولد شد. نعمت حقیقی، در 8 اردیبهشت 1389 بر اثر عارضهی قلبی در بیمارستان ایرانمهر تهران دیده از جهان فروبست. وی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) دفن شد.
نوا روحانی دختر انوشیروان روحانی، آهنگساز و نوازنده مشهور، است که در پشت صحنه سینمای ایران در حوزه های مختلفی همچون فیلمبرداری، تدوین، دستیاری کارگردان و مدیریت تولید فعالیت داشته است. برادر وی، یعنی رضا روحانی همچون پدرش در زمینه موسیقی و آهنگسازی تحصیل کرده و فعالیت می کند. نوا روحانی با رخشان بنی اعتماد، کارگردان زن سینمای ایران، نیز روابط نزدیکی دارد و در سه فیلم «گیلانه»، «خون بازی» و «قصه ها» با او در سمت های مختلف همکاری داشته است. وی همچنین در فیلم «بید مجنون» برای اولین بار با مجید مجیدی در سمت منشی صحنه همکاری کرد.
همایون پایور، فیلمبردار سینما، سال 1323 در شهر تهران متولد شد. وی پس از تحصیلات متوسطه، یک دورهی یک ساله از سینما را در اتریش گذرانید و پس از بازگشت نیز دورهی کوتاه دیگری را در دانشکدهی "هنرهای دراماتیک" به پایان برد. اولین کار بلند سینمایی پایور، فیلمبرداری «آفتاب نشینها» به کارگردانی مهدی صباغزاده (1359) بود و از آن پس به عنوان یک فیلمبردار حرفهای در سینمای ایران به کار ادامه دادهاست. همایون پایور، تندیس و دیپلم افتخار بهترین فیلمبرداری از هفدهمین جشن خانهی سینما برای فیلم «در دنیای تو ساعت چند است» (1393)، نشان فیروزه، دیپلم افتخار از نخستین جشنوارهی بینالمللی فیلم مستند ایران (سینما حقیقت) برای مستند «M.D.M.A»، را در کارنامه دارد.
هومن بهمنش، مدیر فیلمبرداری، نویسنده و تهیه کننده سینما و تلویزیون، سال 1359 در شهر لاهیجان متولد شد. وی فارغ التحصیل کارگردانی سینما است که از سال ۱۳۷۴ فعالیت خود را در سینما (از انجمن سینمای جوانان ایران) آغاز کرد و در سال۱۳۸۴ با فیلم سینمایی «آن سه»، مدیریت فیلمبرداری را بصورت مستقل آغاز نمود.
یونس سبزی (متولد ۱۰ شهریور ۱۳۶۴) مدیر فیلم بردار سینما و تلویزیون است که در آثاری چون فیلم سینمایی پلان آخر به کارگردانی پیمان شاهبداغلو، سریال تلویزیونی بچه مهندس به کارگردانی علی غفاری و سریال تلویزیونی خداداد به کارگردانی علی غفاری بعنوان مدیر فیلم برداری بوده است. او فعالیت هنری خود را از سال ۸۲ با سریال راه شب به کارگردانی داریوش فرهنگ آغاز کرد و چندین جایزه از جشنواره های معتبر بین المللی و ملی نظیر جایزه بهترین فیلمبرداری ویژه هیئت داوران در جشنواره بین المللی RedRok آمریکا( برای فیلم کوتاه حریم ) و جایزه بهترین فیلم در اولین دوره جشنواره موج کیش( برای مستند سینما ساحل ) را کسب کرده است.