- منظوم
- هنرمندان
کارگردانان سینما و تلویزیون ایران
علی جلالی فیلمساز و مستندساز مستقل ایرانی در 24 تیرماه سال ۱۳۵۸ در تهران به دنیا آمد. او تحصیلات خود را در رشته فیلمسازی به پایان رسانید. وی علاوه بر فیلمسازی، از سال 1382 نوازندگی دف را زیر نظر استاد امجد ابراهیمی آغاز کرد. از جمله فعالیتهای هنری او میتوان به نویسندگی و تهیه کنندگی فیلم بلند آواز دهل، نویسندگی و کارگردانی فیلم کوتاه هامون، سکوت سیاه، من بازیگر نیستم و غاشیه، دستیاری تهیه تله فیلم فرجام و بازی در سریال شمعدونی به کارگردانی سروش صحت اشاره نمود.
علی حاتمی، کارگردان، تهیهکننده، نویسنده، طراحصحنه و بازیگر تلویزیون و سینما، سال ۱۳۲۳ در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی ادبیات نمایشی دانشکدهی "هنرهای دراماتیک" است. اولین اثر سینمایی حاتمی در سال (۱۳۴۸) با عنوان «حسن کچل» ساخته شد. علی حاتمی، در تاریخ ۱۵ آذرماه (۱۳۷۵) دیده از جهان فروبست.
علی سلیمانی، کارگردان، طراح و مجری دکور و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال ۱۳۵۰ در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل کارشناسی نمایش با گرایش بازیگری از دانشگاه "آزاد" تهران است. اولین کار سینمایی وی «سفر بخیر» به کارگردانی داریوش مؤدبیان بود.
علی صدرینیا، مجری و کارگردان تلویزیون، که کارگردانی برنامه طنز «دکتر سلام» و مجریگری برنامه «به اضافه مستند» را در کارنامه کاری خود دارد.
علی عبدی، کارگردان فیلم کوتاه، سال 1385 در شهر ساوجبلاغ متولد شد. وی در حال تحصیل در کلاس هفتم است. او با ساخت فیلم سری «چک دزدان» در سال 1397 وارد دنیای هنر شده است.
علی عمرانی (متولد ۱۴تیرماه ۱۳۳۹ در شهر بهشهر) بازیگر تئاتر و تلویزیون سینما و رادیواهل ایران است. وی از هنرمندان باتجربه در عرصههای رادیو، نمایش و تلویزیون است. پدر وی استاد سیدولیالله عمرانی (۱۳۰۵–۱۳۹۳) پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون، و نوازندهی سازهای نی و سنتور بود.
علی مصفا، کارگردان، تهیهکننده و بازیگر سینما و تلویزیون، سال ۱۳۴۵ در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی عمران از "دانشکدهٔ فنّی دانشگاه تهران" در سال (۱۳۷۴) است. علی مصفا، جایزهی هیئت داوران از جشنوارهی پونا، جایزه ی هیئت داوران برای بهترین فیلمنامه از جشنوارهی کرالا، جایزهی فیبرشی از چهلوهفتمین جشنواره کارلوواری، دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد از جشنوارهی فیلم فجر، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه اقتباسی از جشنواره فیلم فجر، را در کارنامه دارد.
علی ملاقلیپور، کارگردان، دستیار کارگردان، برنامهریز، نویسنده و بازیگر سینما است.
علیرضا بذرافشان، کارگردان و نویسندهی تلویزیون و سینما، سال 1355 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی "امیرکبیر" است. علیرضا بذرافشان، تندیس جشن خانهی سینما، جایزهی بخش مسابقهی فیلمهای بلند چهلوهشتمین جشنوارهی فیلم آسیا پاسیفیک، دیپلم افتخار بخش مسابقهی فیلمهای داستانی هشتمین جشنوارهی بینالمللی فیلمهای ورزشی و جایزهی اولین جشنوارهی فیلمهای تلویزیونی، را در کارنامه دارد.
علیرضا داوودنژاد، کارگردان، تهیهکننده، نویسنده، تدوینگر، عکاس، طراح صحنه و بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1332 در شهر تهران متولد شد. وی دارای مدرک تحصیلی دیپلم است. داوودنژاد فعالیت سینمایی را بهعنوان نویسنده با همکاری در نوشتن فیلمنامهی فیلم «عطش» به کارگردانی ایرج قادری (1351) آغاز کرد. علیرضا داوودنژاد، تندیس جشن خانهی سینما، تقدیرنامهی هیأت داوران جشنوارهی بینالمللی فیلم زنگبار، جایزهی ویژهی هیأت داوران جشنوارهی فیلم فجر، تقدیرنامهی جشنوارهی فیلم فجر، جایزهی ویژهی هیأت داوران جشنوارهی بینالمللی فیلم سه قاره نانت، سیمرغ بلورین جشنوارهی فیلم فجر، و بسیاری جوایز دیگر را نیز در کارنامه دارد.
غلامحسین لطفی، کارگردان و بازیگر سینما و تلویزیون، سال (1328) در قزوین متولدشد. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد بازیگری و کارگردانی از "دانشکدهی هنرهای زیبایی دانشگاه تهران" در سال (۱۳۶۱) و دکترای افتخاری تئاتر است.
اکبر عبدی، بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1339 در تهران متولد شد. وی از هنرجویان مدرسه هنر و ادبیات صدا و سیما بوده است ودارنده نشان درجه یک فرهنگ و هنر است. اکبر عبدی وی دو سیمرغ بلورین بازیگر نقش مکمل مرد را از جشنواره فجر در کارنامه دارد.
غلامرضا سرکوب، کارگردان، تهیهکننده و بازیگر سینما و تئاتر، سال ۱۳۱۰ در اصفهان متولد شد. غلامرضا سرکوب فعالیت هنری را از سال (۱۳۲۸) با بازی در تئاتر «سپاهان اصفهان» آغاز کرد و سینمای حرفهای را در سال (۱۳۳۶) با بازی در فیلم «شب نشینی در جهنم» به کارگردانی موشق سروری تجربه کرد.
فتحعلی اویسی، بازیگر، کارگردان و نویسنده سینما و تلویزیون، در آثاری همچون سریال تلویزیونی «پس از باران»، فیلم سینمایی «چارچنگولی» و سریال تلویزیونی «ولایت عشق» فعالیت داشته است.
فخری خوروش، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال ۱۳۰۹ در شهر کرمانشاه متولد شد. خوروش با فیلم «برای تو» صادق بهرامی (1334)، وارد عرصهی سینما شد. اولین مجموعهی تلویزیونی وی، تلهتئاتر «مزرعهی سبز» رکنالدین خسروی (1340) است.
فرامرز قریبیان، بازیگر تلویزیون و سینما، سال (1320) در تهران متولد شد. فرامرز قریبیان 3 جایزهی بهترین بازیگر نقش اول مرد از جشنوارهی فیلم فجر را در کارنامه دارد.
فرجالله سلحشورنیا معروف به فرجالله سلحشور، کارگردان، بازیگر، چهرهپرداز و نویسنده سال 1331 در قزوین متولد شد. وی فعالیت هنریاش را با تئاتر آغاز کرد. در سال 1361 با ایفای نقش در فیلم «توبهی نصوح» ساختهی محسن مخملباف به سینما راه یافت. فرج الله سلحشور، که مدتی به دلیل ابتلا به بیماری سرطان ریه در بیمارستان بستری بود در 8 بهمن 1394، دیده از جهان فروبست.
فریال بهزاد، کارگردان، تهیه کننده و نویسندهی تلویزیون و سینما سال ۱۳۳۴ در گرگان متولد شد. وی دارای مدرک کاردانی فیلمبرداری از مدرسهی "عالی تلویزیون و سینما" و کارشناسی تهیه فیلم و برنامههای تلویزیونی از دانشگاه "بوستون ایالت ماساچوست" است. بهزاد از سال (۱۳۵۹) فعالیت خود را به عنوان تهیهکننده و کارگردان برنامههای کودکان در صداوسیما آغاز نمود. فریال بهزاد، از جشنوارهی A.B.U (شیراز) جایزهی نقرهای بهترین کارگردانی برای فیلم «کاکلی» (۱۳۵۵)، از جشنوارهی جیفونی (ایتالیا) جایزهی بهترین کارگردانی برای فیلم «کاکلی» (۱۳۷۰)، از جشنوارهی کودک و نوجوان دیپلم افتخار بهترین فیلم برای فیلم «دره شاپرکها» (۱۳۷۰)، و بسیاری جوایز دیگر را در کارنامه دارد.