- منظوم
- هنرمندان
کارگردانان سینما و تلویزیون ایران
فریبرز عربنیا، کارگردان، فیلمبردار و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1343 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل کارشناسی رشتهی ارتباط تصویری (گرافیک) از دانشگاه "هنر" است.
فرید ولیزاده کارگردان، بازیگر و تهیه کننده سینما، در شهر کرمانشاه متولد شده و ساکن سعادتآباد تهران است. وی با بازی در فیلم شام عروسی وارد عرصه سینما شده است.
فریدون جیرانی، کارگردان، فیلمنامهنویس، تهیهکننده، فیلمبردار و مجری کارشناس سابق «برنامه تلویزیونی هفت» سال 1330 در شهر کاشمر متولد شد. وی تا مقطع دیپلم تحصیل کردهاست. جیرانی با فعالیت خود در تئاتر با بازی در نمایش «عصمت» در سال (۱۳۵۱) آغاز به کار کرد و در سال (۱۳۵۲) در سینمای آزاد مشهد عضو شد.
فقیهه سلطانی، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر سال 1353 در همدان متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی ادبیات نمایشی از دانشگاه آزاد اسلامی است.
فلورا سام، بازیگر، نویسنده، کارگردان سینما/ تلویزیون/ تئاتر، متولد 1344 شیراز است. فعالیت هنریاش را با بازیگری آغاز نمود و برای اولین بار در سال 1369، با ایفای نقش در مجموعهی «مهر و ماه» قدم به عرصهی تلویزیون گذاشت و نویسندگی را با نگارش فیلمنامهی مجموعهی «مشق عشق» تجربه کرد.
قطبالدین صادقی، کارگردان تئاتر، نویسنده و بازیگر تلویزیون و سینما سال 1331 در سنندج متولد شد. وی لیسانس را در رشته هنرهای نمایشی از دانشکده هنرهای زیبا (دانشگاه تهران) دریافت نموده و سپس فوقلیسانس هنرهای نمایشی از دانشگاه سوربن پاریس را در سال 1357 اخذ نموده و دکترای هنرهای نمایشی از دانشگاه سوربن پاریس را در سال 1364 را در کارنامه دارد.
کاظم بلوچی، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1335 در شیرازمتولد شد. وی فارغالتحصیل بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشکدهی "هنر" است. بلوچی کار هنریاش را با بازی در تئاتر «ساکت»، آغاز کرد. در سال 1370 در فیلم «حکایت آن مرد که خواب دید» به همراه اسدالله ایمن، به عنوان کارگردان و بازیگر حضور داشت.
کامبوزیا پرتوی، کارگردان و نویسندهی تلویزیون و سینما، سال 1334 در شهر رستم آباد گیلان متولد شد. وی تحصیل در رشته ادبیات نمایشی را در دانشکدهی «هنرهای دراماتیک» آغاز کرد؛ اما دانشگاه و تحصیلات تئوریک را نیمهکاره رها کرد و در حوزهی عملی مشغول به کار شد. پرتوی فعالیت هنری خود را با ساخت فیلمهای کوتاه در سینمای آزاد دماوند آغاز کرد. او همچنین جوایزی نظیر؛ سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامهی جشنوارهی فجر و تندیس جشن خانهی سینما برای فیلم «کافه ترانزیت»، جایزهی بهترین فیلمنامه از بیستمین جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم سینمایی «من ترانه ۱۵ سال دارم» (1380)، جایزه بهترین فیلمنامه برای فیلم «کامیون» از جشنوارهی پوسان و جایزهی بهترین فیلمنامه از جشنوارهی فیلم برلین برای فیلم «پرده» (2013) را در کارنامه دارد.
کامبیز کاشفی کارگردان، تهیهکننده و بازیگر در سال 1356 در شهر تهران متولد شد. وی در فیلمهایی نظیر؛ «موج مرده» (1379) و «پنجه در خاک» (1376)، به نقشآفرینی پرداختهاست.
کامران تفتی، بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1358 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی بازیگری و فرزند اردشیر تفتی از هنرمندان عرصهی کارگردانی تئاتر و بازیگری است، و به واسطهی شغل پدر، تئاتر را در کودکی آغاز کرد و از سن 7 سالگی به روی صحنه رفت.
کامران ملکی، کارگردان، نویسنده و بازیگر تلویزیون وسینما سال 1340 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی زبان انگلیسی از "دانشگاه آزاد"، فارغالتحصیل دورهی عالی فیلمنامهنویسی و همچنین کارشناسی رشتهی روزنامهنگاری و روابط عمومی از "دانشگاه آزاد" است. ملکی با ساخت فیلم کوتاه 8 م.م «نگاه» وارد حرفهی سینما شد.
کاوه آهنگر، بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1368 در شهر تهران متولد شد. وی از سهسالگی بازیگری را آغاز کرد و در فیلمها و سریال های مختلف تلویزیونی ایفای نقش کرد.
کاوه صباغ زاده، کارگردان، نویسنده و بازیگر سینما و تلویزیون، در آثاری نظیر فیلم سینمایی «ایتالیا ایتالیا» فعالیت داشته است.
کریم امینی (کریم محمدامینی)، بازیگر ایرانی و کارگردان فیلم کوتاه، ۳ اردیبهشت ماه ۱۳۶۵ در تهران متولد شد. پدربزرگش (خسرو محمدامینی) از بازیگران شناخته شدهٔ تاتر بود و وی تحت تأثیر پدربزرگ به هنر تئاتر، سینما و بازیگری علاقهمند شد. وی بازیگری در سینما را به طور جدی با نقش اصلی فیلم سینمایی آبنبات چوبی در سال ۱۳۹۴ به کارگردانی حسین فرح بخش آغاز نمود.
کمال مصفای تبریزی، کارگردان سینما، سال 1338 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی سینما از دانشکدهی "سینما" است. تبریزی فعالیت های سینماییاش را با کارگردانی، نویسندگی، فیلمبرداری و تدوین فیلم کوتاه «انقلابی بزرگتر از انقلاب اول» از سال (1358) آغاز کرد. وی فعالیت سینمایی خود را با فیلمبرداری فیلم« آوای غیب» سعید حاجی میری، (۱۳۶۲) آغاز کرد. کمال تبریزی، جایزهی بهترین فیلم از جشنوارهی بینالمللی فیلم سیدنی (2005)، جایزهی بهترین فیلم آسیایی از جشنواره بینالمللی فیلم مونترال (۲۰۰۴) برای فیلم «مارمولک»، جایزهی بزرگ صندوق کودکان آلمان از جشنواره فیلم برلین (۱۹۹۹)، جایزهی سیپیای از جشنوارهی بینالمللی سینمای جوان کاسل (۱۹۹۹) برای فیلم «مهر مادری» (۱۹۹۹)، سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در بخش فیلمهای معنا گرا و سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در بخش فیلمهای بلند ایرانی، از دوره بیست و سوم جشنواره فیلم فجر برای فیلم «یک نکه نان» (1383)، سیمرغ بلورین جایزهی ویژهی هیئت داوران و سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران از بیست و دومین دورهی جشنوارهی فیلم فجر (1382) برای فیلم «مارمولک»، سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیئت داوران، سیمرغ بلورین فیلم منتخب تماشاگران از بیست و یکمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر (1381)، تندیس زرین فیلم منتخب انجمن نویسندگان و منتقدان از دوره هفتم جشن خانهی سینما (1382)، سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه از چهاردهمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر (1374) برای فیلم «لیلی با من است»، تندیس بلورین بهترین کارگردانی برای فیلم «پایان کودکی» از دورهی پنجم جشنوارهی دفاع مقدس (1373) و دیپلم افتخار بهترین کارگردانی از سومین دورهی جشنوارهی دفاع مقدس (1369) برای فیلم «عبور»، را در کارنامه دارد.
کیانوش عیاری، کارگردان، نویسنده، تهیهکننده، تدوینگر و طراح صحنه و لباس، سال 1330 در شهر اهواز متولد شد. وی دارای مدرک دیپلم است. عیاری فعالیت سینمایی را با ساخت فیلمهای کوتاه 8 م.م در سینمای آزاد اهواز آغاز کرد. کیانوش عیاری، سیمرغ بلورین جشنوارهی فیلم فجر، جایزهی ویژهی هیأت داوران جشنوارهی فیلم فجر، هرم طلایی جشنوارهی فیلم قاهره، پلنگ نقرهای جشنوارهی بینالمللی فیلم لوکارنو و لوح زرین جشنوارهی فیلم فجر، را در کارنامه دارد.
کیومرث پوراحمد، کارگردان، تهیهکننده، فیلمنامهنویس و تدوینگر تلویزیون و سینما، سال 1328 در شهر نجفآباد متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی کارگردانی سینما است. پوراحمد فعالیت تلویزیونی خود را با دستیاری کارگردان در مجموعهی تلویزیونی «آتش بدون دود» به کارگردانی نادر ابراهیمی (1353) آغاز کرد. وی با نویسندگی فیلمنامه «قصهی خیابان دراز» به کارگردانی محسن تقوایی، وار عرصهی سینما شد. کیومرث پوراحمد، سیمرغ بلورین جشنوارهی فیلم فجر و تندیس جشن خانهی سینما، را در کارنامه دارد.
کیومرث ملکمطیعی، بازیگر سینما و تلویزیون، سال 1315 در بندر انزلی متولد شد. وی در ۲۱ فروردین (۱۳۸۹) ساعت ۱۴:۵۰ به علت ایستقلبی در "بیمارستان دکتر شریعتی تهران"، دیده از جهان فروبست.
گلاب آدینه، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1332 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی اقتصاد سیاسی از دانشگاه «ملی» است. آدینه فعالیت هنریاش را از سال 1354 با گروه تئاتر دانشجویی «پیاده» آغاز کرد. گلاب آدینه، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای فیلم «روسری آبی» (1373) از سیزدهمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر را در کارنامه دارد.
لیلی رشیدی، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1352 در شهر تهران متولد شد. وی فارغ التحصیل رشتهی مترجمی زبان فرانسه است. لیلی رشیدی با سریال تلویزیونی «قصههای تابهتا» (۱۳۷۵) که برای کودکان ساختهشدهبود، در جامعهی هنری ایران شناختهشد.
مائده طهماسبی، کارگردان تئاتر، مترجم و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1336 در بابل متولد شد. وی فارغالتحصیل کارشناسی ارشد رشتهی خبرنگاری با گرایش تئاتر و علوم سیاسی است.
مازیار میری، کارگردان، مدیر فیلمبردار، تدوینگر و مجری طرح سال 1350 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی تدوین از دانشکدهی "صدا وسیما" میباشد. میری فعالیتش را در سینما از سال (1375) با کارگردانی فیلم کوتاه آغاز کرد.