- منظوم
- هنرمندان
کارگردانان سینما و تلویزیون ایران
محمد متوسلانی، کارگردان، تهیهکننده، نویسنده و بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1314 در تهران متولد شد. وی تحصیلاتش را در مقطع کاردانی در رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی در دانشگاه "تهران" گذراند وی همچنین دارای تحصیلات نیمهتمام در دانشگاه "کالیفرنیا" در لوس آنجلس در مقطع فوقلیسانس سینما است.
محمد مهدی فکریان آرانی، کارگردان، نویسنده سینما و تلویزیون، سال 1372 در شهرستان آران و بیدگل کاشان متولد شد. وی دارای مدرک دیپلم گرافیک و کارشناسی کارگردانی مستند (از دانشگاه صدا و سیما تهران) است.
حسین فرحبخش، کارگردان، فیلمنامهنویس، تهیهکننده و عکاس سینما، سال 1338 در شهر تهران متولد شد. وی فعالیت سینمایی خود را از سال (1361) با فیلم «ریشه در خون» در مقام تهیهکنندگی آغاز کرد.
محمدحسین مهدویان، کارگردان و فیلمنامهنویس، سال ۱۳۶۰ در بابل متولد شد. وی دارای مدرک تحصیلی کارشناسی کارگردانی سینما از دانشگاه "سوره" و کارشناسیارشد تهیهکنندگی تلویزیون از دانشکدهی "صدا و سیما" است. محمدحسین مهدویان برای ساخت «فیلم ایستاده در غبار» سیمرغ بلورین جشنوارهی فیلم فجر، را در کارنامه دارد.
محمدرضا امامقلی، کارگردان سینما و تلویزیون، سال 1368 در شهر قزوین متولد شد. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد ارتباطات میباشد. او اولین اثر خود را در سال 1387 با عنوان «زندگی شبکهای» با موضوع شبکههای اجتماعی در ایران و جهان تولید کرد.
محمدرضا ایرانمنش، بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1346 در جیرفت متولد شد. وی فارغ التحصیل بازیگری از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و فوق لیسانس کارگردانی از دانشکده تربیت معلم است. محمدرضا ایرانمنش با فیلم «سجاده آتش» به سینما آمد
محمدرضا هنرمند، کارگردان و نویسنده تلویزیون و سینما، سال 1332 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی مهندسی الکترونیک مخابرات است. هنرمند فعالیت هنری را سال (1347) با تأسیس گروه هنری «چاپلین» آغاز کرد و نمایش «حصار در حصار» نخستین تجربهی کارگردانی اوست.
محمدعلی سجادی، کارگردان، فیلمنامهنویس، تهیهکننده، تدوینگر، طراح صحنه و لباس و بازیگر سینما، سال 1336 در شهر آمل متولد شد. وی فعالیت سینمایی خود را سال (1358) با کارگردانی فیلمهای کوتاه آغاز کرد. محمدعلی سجادی، تندیس زرین بهترین کارگردانی از هفتمین جشن خانهی سینما برای فیلم «جنایت» (1382) و دیپلم افتخار بهترین تدوین از بیست و پنجمین جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم «مخمصه» (1385)، را در کارنامه دارد.
محمدعلی فردین، فرزند علی متولد ۱۵ بهمن ۱۳۰۹ در تهران و ازخانوادهای هنری در محلی بین خیابان شهباز سابق و خیابان ری به اسم ادیب الممالک، کوچه صحت، به دنیا آمد.فردین ابتدا به صورت حرفهای کشتی را دنبال کرد و به تیم ملی راه یافت. او از معدود کشتیگیرانی بود که در همان سال اول حضور در تیم ملی، موفق به کسب مدال نقرۀ مسابقات جهانی توکیو (۱۹۵۴) شد. اما به دلیل آسیبدیدگی و پارهای نامهربانیها مجبور شد با دنیای کشتی خداحافظی کند. وی در سال 1338 پس از خداحافظی از کشتی به سینما آمد.
محمدعلی کشاورز، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1309 در شهر اصفهان، محلۀ سیچان (سیچون) متولد شد. وی دارای نشان درجه یک فرهنگ و هنر است. خاندان کشاورز اصالتاً از ارامنۀ گرجستان بوده که در زمان شاهعباس به ایران آمده و مسلمان شدهاند.
محمدعلی نجفی، کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر سال 1324 در اصفهان متولد شد. وی در دارالفنون تهران دیپلم خود را اخذ و فارغالتحصیل کارشناسی ارشد شهرسازی و معماری از دانشگاه ملی است. محمدعلی نجفی فعالیت هنری خود را با کارگردانی نمایش «سربداران» در حسینیه ارشاد شروع کرد.
محمدمهدی عسگرپورعلی، کارگردان، تهیهکننده و بازیگر تلویزیون و سینما سال ۱۳۴۲ در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل سینما از دانشکدهی "صدا و سیما" میباشد. عسگرپور فعالیت هنری را سال (۱۳۶۷) با کارگردانی فیلمهای کوتاه آغاز کرد.
محمدهادی کریمی، کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر سال 1351 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل پزشکی است. کریمی فعالیت هنری را سال (1376) با نگارش فیلم «ساغر» به کارگردانی سیروس الوند آغاز کرد. محمدهادی کریمی جایزهی اول بهترین نقد هنری از دومین جشنوارهی مطبوعات، جایزهی بهترین فیلمنامه برای فیلم «مارال» از ششمین جشنوارهی فیلم کرالا، جایزهی ادبی سووران چاکرام برای فیلم «مارال» از هند و جایزهی بهترین فیلمنامه برای فیلم «آدمکش» از دومین دورهی جشنوارهی بینالمللی فیلمهای ایرانی تورنتو، را در کارنامه دارد.
محمود فتح نیا سالها به عنوان طراح صحنه تئاتر فعالیت و در آموزش و پرورش تدریس میکرد. فتحنیا، طراحی صحنه نمایشهایی همچون «خانه من اینجاست؟!»، «ماضی استمراری»، «طوفان»، «خورشید و خاکستر»، «هزارههای آه» و ... را برعهده داشت.
محمود کلاری، کارگردان، عکاس، فیلمبردار و بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1330 در شهر تهران متولد شد. محمود کلاری، تندیس یک عمر دستاورد هنری از جشنوارهی دوبلین در ایرلند (1393)، تندیس بهترین فیلمبرداری از نهمین جشن سینما برای فیلم «ماهیها عاشق میشوند» (1392)، جایزهی بهترین فیلمبرداری از جشن انجمن منتقدان سینمای ایران برای فیلم «استرداد» (1392)، قورباغهی نقرهای نوزدهمین جشنوارهی بینالمللی کَمِرایمِیج لهستان برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» (1390)، سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری از بیستونهمین جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» (1389)، سیمرغ بلورین بهترین دستاورد هنری برای فیلمبرداری سیاه و سفید فیلم «خون بازی» (1385)، و بسیاری جوایز دیگر را در کارنامه دارد.
مرتضیعلی عباسمیرزایی، کارگردان سینما، سال 1361 در شهر تهران متولد شد. وی در آثاری نظیر؛ «انزوا» فعالیت داشته است.
مرجان اشرفیزاده، نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون، سال 1360 در شهر تهران متولد شد. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر است. او فعالیت هنری خود را از سال 1379 آغاز کرده و طی این سالها، فیلمهای کوتاه و مستندهای زیادی را کارگردانی نموده و جوایزی هم از جشنوارههای مختلف دریافت کرده است.
مرجان محتشم، بازیگر تلویزیون و سینما، سال 1348 در تهران متولد شد. وی برای اولینبار و به طور حرفهای سال (۱۳۷۶) با سریال «بهشت گمشده»، به کارگردانی کامران قدکچیان وارد عرصهی هنر شد. متاسفانه در قسمت ویرایش کارهای بازیگران جایی برای توضیح نیست به ناچار اینجا می گم ایشون در فیلم دل شکسته هیچ گونه همکاری نداشتن نه به عنوان بازیگر نه به عنوان عوامل اجرایی لطفاً تصحیح کنید.