- منظوم
- هنرمندان
کارگردانان سینما و تلویزیون ایران
مرضیه سادات برومند یزدی، کارگردان، نویسنده، عروسکگردان، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1330 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل کارشناسی رشتهی هنرهای نمایشی از دانشکدهی "هنرهای زیبا" دانشگاه تهران است. برومند بازی در سینما را با ایفای نقش در یکی از فیلمهای داریوش مهرجویی تجربه کرد.
مستانه مهاجر، تدوینگر سینما، سال 1353 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی تدوین از دانشگاه "سوره" است.
مسعود جعفری جوزانی کارگردان و فیلمساز تلویزیون و سینما، سال 1327 در شهر ملایر متولد شد. وی فارغالتحصیل کارشناسی ارشد فیلمسازی از دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو آمریکا است. جعفری جوزانی کار سینمایی را با کارگردانی فیلمهای کوتاه آغاز کرد.
مسعود دهنمکی، روزنامهنگار، فعال سیاسی و کارگردان، نویسنده و تهیهکننده تلویزیون و سینما سال 1348 در شهر اهر متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی علوم سیاسی از دانشگاه "آزاد اسلامی" است.
مسعود رایگان، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر سال ۱۳۳۳ در شهر خرمآباد متولد شد. وی دارای مدرک کارگردانی تئاتر از دانشکدهی "هنرهای دراماتیک" است. نام مسعود رایگان با فیلم «خاموشی دریا» بر سر زبانها افتاد اما «خیلی دور، خیلی نزدیک» او را به شهرت رساند. مسعود رایگان، جایزهی جشن خانهی سینما برای بازی در فیلم «خیلی دور، خیلی نزدیک»، را در کارنامه دارد.
مسعود رسام، کارگردان، تهیهکننده و نویسنده، سال ۱۳۳۶ در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی کارگردانی از مدرسهی عالی "تلویزیون و سینما" (دانشکدهی "صداوسیما") است. رسام فعالیت هنری را سال (1358) در تلویزیون با تهیهکنندگی و کارگردانی فیلمهای کوتاه، تئاتر و سریال آغاز کرد. مسعود رسام در تاریخ ۱۰ آبان ماه (۱۳۸۸) در بیمارستان "لاله تهران" در پی بیماری سرطان خون دیده از جهان فروبست.
مسعود رشیدی، دستیارکارگردان و کارگردان، سال 1336 در کرمانشاه متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی آمار کاربردی از دانشگاه "شهید بهشتی" است. رشیدی فعالیت سینمایی خود را در مقام دستیارکارگردانی از سال (1363) با فیلم «همه فرزندان من» آغاز کرد.
مسعود کرامتی، کارگردان، تهیه کننده و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال ۱۳۳۵ در حشمتیه تهران متولد شد. وی فعالیت هنریاش را از سال (1355) در عرصهی تئاتر آغاز کرد و با عروسکگردانی در فیلم «شهر موشها» (1364) به کارگردانی مرضیه برومند، کار در سینما را تجربه کرد.
مسعود کیمیایی، کارگردان، تهیهکننده، تدوینگر، طراح صحنه و فیلمنامهنویس، سال ۱۳۲۰ در تهران متولد شد. وی دیپلم متوسطه را از دبیرستان "بدر" گرفتهاست. مسعود کیمیایی فعالیت سینمایی خود را در سال (۱۳۴۵) با دستیاری مرحوم ساموئل خاچیکیان در فیلم «خداحافظ تهران» آغاز میکند. مسعود کیمیایی، جایزهی بهترین کارگردانی در دومین جشنوارهی سینمایی سپاس تهران برای فیلم «قیصر» (۱۳۴۸)، جایزهی ویژهی منتقدان برای فیلم «جرم» در بیست و نهمین جشنوارهی فیلم فجر (۱۳۸۹)، جایزهی بهترین فیلم به مفهوم مطلق و بهترین کارگردانی جشنوارهی سینمایی سپاس تهران برای فیلم «داشآکل» (۱۳۵۰) و جایزهی بهترین فیلمنامهی انجمن بینالمللی فیلم تاشکند برای فیلم «داش آکل» (۱۹۷۱)، و بسیاری جوایز دیگر را در کارنامه دارد.
مصطفی پورمحمدی تهیه کننده، مستند ساز و پژوهشگر سینما، متولد ۱۳۶۴ در مشهد است. او فیلمنامه نویسی و فیلمسازی را نزد ناصر تقوایی، اصغر فرهادی و عباس کیارستمی در موسسه کارنامه آموخت و فیلم کوتاه تحسین شده «تاناکورا» را در کارگاه فیلمسازی اصغر فرهادی ساخت. سپس برای تحصیل در رشته هنر و زیبایی شناسی، به دانشگاه جواهر لعل نهرو در دهلی نو رفت. در سالهای دانشجویی در هندوستان، به عنوان خبرنگار تلویزیونی با شبکه خبر همکاری کرد و همچنین چند مستند با عنوان «یونانی با طعم ایرانی»، «مها کومب میلا» و «کشمیر بر آب» ساخت. او همچنین در همکاری با گالری هنری دهلی (DAG) مجموعه ای از کاتالوگهای تصویری معرفی آثار هنر معاصر هندوستان را ساخت و با موزه ملی هند در برپایی نمایشگاه هنر اسلامی دکن همکاری کرد. مهم ترین اثر او در هند، مجموعه مستند ۲۶ قسمتی «گلهای کاغذی» است که به معرفی ۲۶ نسخه خطی نفیس فارسی زبان در کتابخانههای نواب رضای رامپور، مولاناآزاد علیگره و موزه ملی هند اختصاص دارد. وی در سال ۱۳۹۳ به ایران بازگشت و از آن زمان تا کنون به عنوان مستند ساز، و تهیه کننده تلویزیون در پروژه های گوناگونی همکاری داشته است. در سالهای ۹۴ و ۹۵ با همکاری چند نفر از دوستانش نخستین پلتفرم VOD در ایران را با نام فیلمنت راه اندازی کرد که موفقیت چشمگیری داشت. پس از جدایی از آن مجموعه، در سال ۹۶ مستند پرتره «بهمن عزیزم» را درباره ورزشکار فقید ایرانی «بهمن گلبارنژاد» ساخت. از این مستند در بخش پاراالمپیک جشنواره فیلم های ورزشی میلان تقدیر شد، برنامه تلویزیونی اینج.ا. و برنامه تلویزیونی خیلی دور خیلی نزدیک از شبکه چهار سیما و همچنین مجموعه مستند «ملک آباد» از آثاری است که وی تهیه کرده است.
مصطفی تقیزاده، نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون، سال 1365 در شهر تهران متولد شد. وی فارغ التحصیل رشته سینما است. او از همان دوران دانشجویی فیلم ساختن را آغاز کرد و بعد از این که فارغ التحصیل شد، در فضای حرفهای، فیلمهای کوتاه و نیمه بلند ساخت و به صورت حرفهای دستیار کارگردان بود، تا اینکه اولین فیلم بلند سینمایی خود، یعنی «زرد» را ساخت.
مصطفی کیایی، کارگردان، تهیهکننده، فیلمنامهنویس و تدوینگر تلویزیون و سینما، سال 1355 در شهر کرج متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی فیلمسازی است. کیایی با فیلم «بعد از ظهر سگی» (1388)، وارد عرصهی کارگردانی سینما شد. مصطفی کیایی، سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه از سیامین دورهی جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم «ضد گلوله» (1389)، را در کارنامه دارد.
منوچهر نوذری، دوبلور، بازیگر تلویزیون، سینما، تئاتر، مجری و کارگردان، سال ۱۳۱۵ در قزوین متولد شد. وی فعالیت هنری خود را در سال (۱۳۳۲) آغاز کرد و از اولین گویندگان تاریخ دوبله در ایران بود. از سال (۱۳۳۵) در رادیو نیز مشغول به کار شد و فعالیت خود در سینما را از سال (۱۳۳۸) به عنوان دستیار فنی آغاز کرد. اولین تجربهی بازیگری وی در سال (۱۳۴۱) با بازی در فیلم «لاله آتشین» به کارگردانی برادرش محمود نوذری و هوشنگ لطیفپور رقم خورد و با ساخت فیلم «ایوالله» نخستین تجربهاش در کارگردانی را مقابل دوربین برد. منوچهر نوذری، ۱۶ آذر ماه (۱۳۸۴)، دیده از جهان فروبست.
منوچهر هادی، کارگردان و فیلمنامهنویس و بازیگر تلویزیون ایران، سال ۱۳۵۱ در شهر تهران متولد شد. هادی در سال ۱۳۸۵، اولین فیلم خود، «تلاطم» را ساخت.
منیر قیدی، نویسنده، کارگردان سینما و تلویزیون، سال 1351 در شهر تهران متولد شد. وی دارای مدرک دیپلم است. شروع فعالیت هنری او به عنوان منشی صحنه در سال 1368 در فیلم «زیر بامهای شهر» اصغر هاشمی بود.
منیژه حکمت، کارگردان، نویسنده و تهیهکنندهی سینما، سال 1341 در شهر اراک متولد شد. اولین فیلم وی در مقام کارگردان، فیلم «زندان زنان» بود. منیژه حکمت، جایزهی بهترین فیلمنامه و جایزهی بهترین فیلم در دورهی ششم جشن خانه سینما، تقدیرنامهی کلیسای جهانی در دورهی هفدهم جشنوارهی بینالمللی فیلم سه قارهی (فریبورگ ـ سوئیس) و جایزهی عفو بینالملل در دورهی سی و دوم جشنوارهی بینالمللی فیلم (رتردام ـ هلند) برای فیلم «زندان زنان» (1381)، را در کارنامه دارد.
منیژه محامدی، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1324 در تهران متولد شد. وی تحصیلات خود را در رشتهی تئاتر تا مقطع کارشناسیارشد در کالیفرنیای آمریکا گذراندهاست.
مهدیپاکدل، بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال (۱۳۵۹) در اصفهان متولد شد. وی دانشجوی انصرافی رشتهی گرافیک دانشگاه "آزاد واحد تهران مرکز" است. پاکدل فعالیت هنریاش را با تئاتر آغاز کرد و فعالیت در سینما را از سال (1379) با ایفای نقش در فیلم «آبی» به کارگردانی حمیدلبخنده تجربه کرد.
مهدی جعفری، کارگردان و فیلمبردار سینما، سال 1348 در شهر اهواز متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی کارگردانی سینما از دانشکدهی "سینما و تئاتر" دانشگاه "هنر" (1373) است. مهدی جعفری کار فیلمسازی را از سال (1364) با شرکت در انجمن سینمای جوانان ایران شروع کردهاست. مهدی جعفری، جایزهی ویژهی هیئت داوران جشنوارهی تورین - ایتالیا (1399) برای فیلم «زیارت»، جایزهی بهترین فیلم کوتاه تجربی از جشنوارهی فیلم کوتاه تهران (1381) برای فیلم «برکه»، دو جایزهی ویژه از جشنوارهی بین المللی فیلم کوتاه اصفهان، جایزهی بهترین فیلم کوتاه از جشن خانه سینما (۱۳۸۴) و جایزهی بهترین فیلم کوتاه از جشنواره دیدار ـ تاجیکستان (۲۰۰۶) برای فیلم «کمی بالاتر»، جایزهی بهترین فیلم مستند از فسیتوال فیلم قبرس برای فیلم «هر کجا بروم آسمان مال من است»، جایزهی سیمین بهترین فیلم کوتاه از بخش بین الملل جشنوارهی فیلم رشد (1385) برای فیلم «همهی روزهای خوب»، جایزهی فرانچسکوگارسیا از جشنوارهی هوسکا اسپانیا (2006) برای فیلم «پنجره»، جایزهی بهترین تصویربرداری از جشنوارهی بینالمللی رشد (۱۳۷۹) برای فیلم مستند صنعتی «دام» و جایزهی بهترین فیلمبرداری از دومین جشنوارهی مستند کیش برای فیلم مستند داستانی «یموت یک خانه یک ایل»، را در کارنامه دارد.