- منظوم
- هنرمندان
کارگردانان سینما و تلویزیون ایران
مهدی سهرابی نویسنده، تدوینگر و کارگردان متولد ۱۳۷۵ در کرمان فارغالتحصیل سینما و ادبیات نمایشی
مهدی فخیمزاده، کارگردان، تهیهکننده، فیلمنامهنویس، طراح صحنه و لباس، بازیگر تلویزیون و سینما سال 1321 در تهران متولد شد. وی پس از فارغالتحصیل شدن در رشتهی زبان و ادبیات فرانسه، به تحصیل در رشتهی هنرهای دراماتیک مشغول شد. فخیمزاده فعالیت هنریاش را در سال (1348) با تئاتر آغاز نمود. وی کار بازیگری بر روی صحنه را در سال (1351) با فیلم سینمایی «تپلی» آغاز کرد.
مهدی کوشکی، نویسنده و کارگردان تئاتر است که با فیلم «لانتوری» وارد بازیگری در عرصه سینما شد. وی اولین فعالیت تئاتریاش نوشتن و کارگردانی نمایشی به نام «باد شیشه را می لرزاند» در سالن مولوی در سال «1385» است. او در سال 1394 موفق به ایفای نقش کوتاهی در فیلم «فروشنده»ی اصغر فرهادی شد.
مهدی مظلومی، کارگردان و نویسنده سینما و تلویزیون، در آثاری همچون فیلم سینمایی «سه بیگانه در سرزمین ناشناخته» و سریالهای تلویزیونی نظیر؛ «سیگنال موجود است»، «معتاد اجباری»، «روزگار خوش حبیبآقا»، «بدون شرح» و «کمربندهارا ببندیم» فعالیت داشتهاست.
مهدی هاشمی کارگردان، فیلمنامهنویس و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1325 در شهر لنگرود متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی هنرهای نمایشی از "دانشکدهی هنرهای زیبا دانشگاه "تهران" (1352) است. هاشمی فعالیت در تئاتر را به عنوان بازیگر به همراه داریوش فرهنگ، در سال (1348) با تشکیل گروه تئاتر «پیاده» آغاز نمود. مهدی هاشمی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از نهمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر برای فیلم «دو فیلم با یک بلیت» (۱۳۶۹) و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از بیستونهمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر برای فیلمهای «آقا یوسف» و «آلزایمر» (۱۳۸۹)، را در کارنامه دارد.
مهران احمدی، برنامهریز، دستیار کارگردان و بازیگر تلویزیون و سینما، سال ۱۳۵۲ در شهر تهران متولد شد. مهران احمدی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از بخش «جلوه گاه شرق» (سینمای آسیا) از بیست و نهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم « آلزایمر» (۱۳۸۹)، را در کارنامه دارد.
مهران غفوریان، بازیگر، کارگردان و فیلمنامهنویس تلویزیون و سینما سال 1353 در تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی نقاشی است. او بازیگری را از سال 1373 با مجموعهی طنز «جنگ 39» به کارگردانی داریوش کاردان آغاز کرد. غفوریان او از پدری تهرانی و مادری تبریزی متولد شده است و بزرگ شده تهرانسر و محله دریا است.
مهران مدیری، خواننده، مجری، طراح صحنه و لباس، مجری طرح، صداپیشه و تهیهکننده، کارگردان و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1346 در تهران متولد شد. مهران مدیری از سال (۱۳۷۲) با ساخت مجموعهی طنز «نوروز ۷۲» فعالیت هنری خود را آغاز کرد. مهران مدیری، تندیس حافظ بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیون برای مجموعههای «مرد دو هزار چهره» و «قهوه تلخ»، را در کارنامه دارد.
میکائیل شهرستانی کارگردان، طراح صحنه در تئاتر، مدرس بازیگری و بازیگر تلویزیون، سینما، تئاتر و رادیو، سال 1341 در تهران متولد شد. وی فارغ التحصیل مدرسهی عالی "بازیگری صدا و سیما" در سال (1365) است. میکائیل شهرستانی، بازی در سینما را از سال (1375) با «سایه به سایه»، به کارگردانی علی ژکان آغاز کرد. میکائیل شهرستانی، جایزهی بهترین کارگردانی از جشنوارهی بینالمللی رادیو برای نمایش «برادر ایام» (1391)، را در کارنامه دارد.
ناصر تقوایی، کارگردان، نویسنده، فیلمنامهنویس و عکاس، سال 1320 در شهر آبادان متولد شد. وی دارای مدرک دیپلم ریاضی و فارغالتحصیل دبیرستان "رازی" آبادان است. «تاکسیمتر» که در سال (۱۳۴۶) برای تلویزیون ساختهشد، نخستین فعالیت وی در عرصه فیلمسازی محسوب میشود. ناصر تقوایی، نشان فیروزهی سینما حقیقت به پاس یک عمر فعالیت هنری، پلنگ برنزی جشنوارهی فیلم لوکارنو، دیپلم افتخار جشنوارهی فیلم ونیز، تندیس طلایی جشنوارهی فیلم سانفرانسیسکو، نشان نقرهی جشنوارهی سینمایی سپاس تهران و نشان برنز جشنوارهی سینمایی سپاس تهران، را در کارنامه دارد.
ناصر ملکمطیعی، کارگردان، نویسنده، تهیهکننده و بازیگر تلویزیون، سینما و تئاتر، سال 1309 در شهر تهران متولد شد. وی فارغالتحصیل رشتهی تربیتبدنی از دانشسرای "عالی" تهران است. ملکمطیعی با بازی در صحنهی کوتاهی از فیلم «واریته بهار» پرویز خطیبی (1328) وارد عرصهی بازیگری سینما شد. ناصر ملکمطیعی، مجسمهی سپاس بهترین بازیگر نقش اول مرد از سومین دورهی جشنوارهی فیلم سپاس تهران برای فیلم «رقاصهی شهر» (۱۳۴۹) و مجسمهی سپاس بهترین بازیگر نقش اول مرد از چهارمین دورهی جشنوارهی فیلم سپاس تهران برای فیلم «سه قاپ» (1350)، را در کارنامه دارد.
نرگس آبیار، نویسنده و کارگردان سینما، سال 1349 در شهر تهران متولد شد. وی فارغ التحصیل رشته ادبیات است و فعالیت داستاننویسی خود را از سال ۱۳۷۶ و در حوزه هنری آغاز کرد. او از سال ۱۳۸۴ به ساخت فیلمهای کوتاه و مستند روی آورد.
نعمت حقیقی، فیلمبردار سینما، سال 1318 در شهر تهران متولد شد. نعمت حقیقی، در 8 اردیبهشت 1389 بر اثر عارضهی قلبی در بیمارستان ایرانمهر تهران دیده از جهان فروبست. وی در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) دفن شد.
نورالدین زرینکلک، نویسنده و نگارگر کتاب کودک، فیلمساز و انیمیشنساز، سال 1316 در شهر مشهد متولد شد. وی فارغالتحصیل دکترای داروسازی از دانشگاه "تهران" (1341)، کارگردانی انیمیشن از آکادمی "سلطنتی بلژیک" (1972) و فیلم عروسکی از استودیو "یری ترونکا" (1975) است. نورالدین زرینکلک، لوح افتخار آی بی بی وای ایران برای کتاب «افسانه سیمرغ» (1348)، نشان بهترین کتاب سال یونسکوی ایران برای کتاب «کلاغها» (1349)، نشان بهترین کتاب سال یونسکوی بینالملل (توکیو/ژاپن) برای کتاب «کلاغها» (1970)، سیب طلائی بیینال براتیسلاوا (چک تسلواکی) برای کتاب «کلاغها»، و بسیاری جوایزی دیگر را در کارنامه دارد.
نیکی کریمی، کارگردان، مترجم، عکاس و بازیگر، سال 1350 در شهر تهران متولد شد. نیکی کریمی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن برای «دیوانهای از قفس پرید» (1381) و «واکنش پنجم» (1381) از بیست و یکمین جشنوارهی فیلم فجر، دیپلم افتخار «جایزهی ویژه هیأت داوران» در بخش سودای سیمرغ برای مجموعه بازیهای وی و کارگردانی فیلم «شیفت شب» (1393) از سی و سومین جشنوارهی فیلم فجر، جایزهی مونگولفیه نقرهای برای نقش اول زن بطور مشترک از یازدهمین جشنوارهی سه قاره نانت فرانسه (۱۹۹۲)، جایزهی صدف نقرهای برای نقش اول زن بطور مشترک از چهل و یکمین جشنوارهی فیلم سن سباستین اسپانیا (۱۹۹۳) برای بازی در فیلم «سارا»، جایزهی بهترین بازیگر زن از جشنوارهی فیلم تائورمینا ایتالیا (۱۹۹۹) برای بازی در فیلم «دو زن» و جایزهی بهترین بازیگر از جشنوارهی فیلم قاهره (۲۰۰۱) برای بازی در فیلم «نیمه پنهان»، را در کارنامه دارد.