هوشنگ مرادی‌کرمانی

‏هوشنگ مرادی‌کرمانی‏
Houshang Moradi Armani


هوشنگ مرادی‎کرمانی، نویسنده و فیلم‎نامه‎نویس، سال ۱۳۲۳ در روستای سیرچ از توابع بخش شهداد کرمان متولد شد. وی فارغ‎التحصیل رشته‎ی ترجمه‎ی زبان انگلیسی و لیسانس رشته‎ی هنر در دانشگاه "هنرهای دراماتیک"است. اولین داستان مرادی‎کرمانی به نام «کوچه ما خوشبخت‌ها» در مجله‎ی «خوشه» (به سردبیری ادبی شاملو) منتشر شد که حال و هوای طنزآلود داشت.
هوشنگ مرادی‎کرمانی، جایزه‎ی جهانی اندرسن سال (۱۹۸۶)، جایزه‎ی کتاب سال (۱۹۹۴) کودکان و نوجوانان اتریش و جایزه‎ی خوزه مارتینی (نویسنده و قهرمان ملی آمریکای لاتین)(۱۹۹۵)، و بسیاری جوایز دیگر را در کارنامه دارد.

برنده 1 و نامزد 2 سیمرغ بلورین از جشنواره فیلم فجر
سوابق کاری هوشنگ مرادی‌کرمانی
در تاریخ 3 مهرماه (1390) مصادف با آغاز سال تحصیلی، "هوشنگ مرادی کرمانی" مدرسه‌ای را با نام خود در شهر کرمان افتتاح کرد. وی در این افتتاحیه گفت: «امروز روز بزرگی برای من است زیرا محبتی به من شده‎است که بسیاری آرزوی آن را دارند». همچنین در سال (1381) نیز نام او بر روی مدرسه‌ "اوحدالدین" در روستای سیرچ که پنج سال در آن درس خوانده بود، گذاشته شد.
یکی از عناصر برجسته و تأثیرگذار در آثار هوشنگ مرادی‎کرمانی، طنز است. وی طنز را به دنیای کودکان و نوجوانان آورده‎است. مرادی با بیانی ساده و روان، با بهره‌گیری از شیوه‌هایی مانند بزرگ‌نمایی، کوچک نمایی، طنز موقعیت، طنز در گفتار، مبالغه و اغراق، تضاد و بازی‌های زبانی- بیانی، مقایسه و تشبیه و دیگر شیوه‌ها، توانسته آثاری برای نوجوانان ایران بیافریند بلکه قصه‌هایش، به دنیای کودکان و نوجوانان، خانه‌ها، مدرسه‌ها و کتابخانه‌های بسیاری از کشورهای جهان راه یافته‌اند. طنز ملایم و نسبتاً تلخ مرادی‎کرمانی، خواننده را به تفکر وا‌داشته و خنده را بر لبان او می‌نشاند.
در آثاری نظیر؛ «قصه‌های مجید»، «بچه‌های قالیباف خانه»، «داستان آن خمره»، «لبخند انار»، «مهمان مامان»، «مربای شیرین» و «تنور»، بیش از سایر آثار از زبان طنز استفاده شده‎است اما طنز در «قصه‌های مجید» با تنوع و فراوانی بیشتری به کار رفته و توانسته آن را از ناملایمات تلخ کودکی و نوجوانی "هوشنگ" به شکلی شیرین و جذاب جلوه دهد.
نویسنده‌ای که از نوشتن دردهایش لذت می‌برد:
مرادی کرمانی نویسنده‎ای است که معتقد است برای نوشتن خلق شده‎است و به همین دلیل می‌‏نویسد و ازنوشتن و دردهایش لذت می‌‏برد. وی با مرور خاطرات خود برای نوشتن رنج و عذاب زیادی را تحمل می‌‏کند اما می‎گوید: «برای من رنج نوشتن زیباترین رنج‌‏هاست. من به دنیا نیامده‌‏ام که برج بسازم یا رئیس‌جمهور شوم. من به دنیا آمده‌ام که نویسنده شوم. بهترین دوست من قلم و کاغذ است. زمانی که می‌‏نوشتم هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم آن‎قدر بزرگ شوم که دیگران برای من دست بزنند یا برای گفت‌وگو به دانشگاه دعوت شوم. مهم آن بود که خود را با نوشتن خالی می‌‏کردم و لذت می‌‏بردم.»
در فیلم سینمایی «تنور» ساخته‎ی فرهنگ خاتمی این‎بار قهرمان داستان دخترکی نه ساله است که در شرایطی در خانه تنها مانده و برای پدر خود می‌خواهد نان بپزد. او که نمی‌داند چگونه باید نان بپزد پیش ماه بی‎بی رفته و از او می‌خواهد درباره‎ی نان پختن به او انشا بگوید. این فیلم اقتباسی بر اساس کتاب «تنور» نوشته‎ی هوشنگ مرادی کرمانی در سال (1375) در روستایی در جنوب شهر کرمان تهیه گردید. این اثر در سیزدهمین جشنواره‎ی بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان فیلم منتخب هیئت داوران و دیپلم افتخار جشنواره را از آن خود ساخت.
نظرات مردم (1 نظر)
محمد شیراز
داستان فیلم مربای شیرینم او نوشته. یک داستان نویس خوب که بعضی وقتا از داستاناش اقتباس میگیرن...(البته بعداز ایرج پزشکزاد20)
1 لایک
0 نظر
1398/07/15