به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران تا قبل از مسابقه خنداننده شو ، بسیاری از روزنامهها و رسانهها به بهانههای مختلف پرمخاطبترین برنامه های تلویزیون؛ «دورهمی» و «خندوانه»، را مورد انتقاد قرار میدادند و مجریان آنها را به چالش میکشیدند.
اما این روزها استندآپ کمدی های مسابقه خنداننده شو اعتراضات زیادی را در پی داشته است. کاربران فضای مجازی از شوخی های تند و خط قرمزی برنامه تعجب کرده اند. روزنامه ها و سایت ها هم واکنش های مختلفی را نسبت به این مسابقه داشته اند که با هم نگاهی داریم به مهمترین واکنش ها:
« قسمتی از برنامه «خندوانه» که در شامگاه ششم تیرماه از تلویزیون پخش شد با اعتراضهای زیادی از سوی مخاطبان تلویزیون روبهرو شد.
به کارگیری الفاظ نامناسب، توهینآمیز و دستاویز قرار دادن هر چیزی حتی محتویات توالت برای خنداندن باعث شد کاربران شبکههای اجتماعی نسبت به این برنامه واکنش نشان دهند.
تلاش روزنامه جوان برای پاسخگویی مدیر شبکه نسیم درباره محتوای نامناسب برنامه خندوانه با پاسخگو نبودن وی همراه بود. در عوض یکی از افراد مطلع، اطلاعاتی را درباره این برنامه در اختیار ما قرار داد. از جمله اینکه شنیده شده حامی اصلی پخش برنامه «خندوانه» خود شخص رئیس رسانه ملی است و همین موضوع حاشیه امنی را برای این برنامه به وجود آورده است و با وجود ممیزیهای زیاد هنوز هم «خندوانه» به خاطر اسپانسری که دارد از شبکه نسیم پخش میشود، اما هیچکس زمان پایان پخش آن را به خوبی نمیداند!
مسابقه استندآپ کمدی برنامه «خندوانه» این شبها وارد مرحله دوم اجرا شده است. سهشنبه شب چند اجراکننده به روی استیج خندوانه رفتند و اجرای برنامه کردند. دو نفر از چهرههای حاضر در این بخش پیش از این نامهای امپراتور کوزکو و شیخ حسین در فضای شبکههای مجازی مانند اینستاگرام فعالیت داشتهاند و استندآپهایشان را منتشر میکردند که اغلب موارد دارای کلمات رکیک و نامناسب برای رده سنی غیربزرگسال بود. حالا این دو نفر با نامهای اصلیشان یعنی سیدهزینب موسوی و حسین شاهرخنیا در برنامه حاضرند. در اجرای سهشنبه، موسوی درباره نامگذاری گفت و به نامهای مشهوری که با هم میآیند، اشاره کرد و مصداق آن را نام شیث و نصرتی گفت که یادآور اتفاق غیراخلاقی در زمین فوتبال است.
جالب اینجاست که شقایق دهقان، داور و مربی زینب موسوی هم گفت که بسیاری از بخشها برای اینکه به کسی بر نخورد حذف شده است!
فرهان معین هم دیگر شرکتکنندهای بود که درباره قطعی آب صحبت کرد و در آن خواست که اگر آب قطع بود مردم توالت نرن و تکرار کرد که با گوشی موبایل توالت نرین، آقا نرین!
متأسفانه الفاظی از این دست در اجراهای خندانندهشو برنامه «خندوانه» زیاد است. روزنامه جوان تلاش کرد درباره این حجم از به کارگیری الفاظ نامناسب در برنامه «خندوانه» با محمد احسانی، مدیر شبکه نسیم گفتوگو کند که بهرغم تلاش زیاد احسانی حاضر به پاسخگویی نشد، اما منابع خبری رزونامه جوان درباره حجم بالای ممیزی برنامه «خندوانه» میگویند که در حد خیلی زیاد است. برخی از تفاوتهای پخش اصلی برنامه «خندوانه» و پخش تکرار آن این است که ممیزان شبکه علاوه بر چک کردن متنها و اجراها گاهی اوقات متوجه میشوند که اجراکننده استندآپ کمدی بخشهایی را در زمان اجرا اضافه کردهاند. از سوی شبکه نسیم هم یک ناظر در محل پخش برنامه حضور دارد و بسیاری از موارد را وی با ممیزی که در سر صحنه انجام میدهد اجازه انتشار نمیدهد! و پیش آمده که علاوه بر حذف دستور ضبط مجدد بخشهایی از برنامه توسط ناظر شبکه داده میشود.
با وجود این هنوز هم شاهد اصرار شرکتکنندگان به استفاده از الفاظ نامناسب در اجرای برنامه هستیم. از جمله دلایلی که اجراهای مسابقه خندانندهشو با وجود ایرادات زیاد هنوز پخش میشود این است که این برنامه به صورت مسابقهای اجرا میشود و شبکه نمیتواند اجرای یک استندآپ کمدی را به طور کامل حذف کند! با وجود این در هر جلسه بیش از چند دقیقه از برنامه به دلیل محتوای نامناسب اجازه پخش پیدا نمیکند!
بعد از جنابخان «خندوانه» یک شوخی بود!اگر قرار بود موفقیت برنامه «خندوانه» به «ما خیلی خوبیم» گفتنهای رامبد جوان باشد، پس تا امروز هم باید این موفقیت ادامه داشت چون رامبد عادت کرده که در طول برنامه چندین بار از حضار برنامه بخواهد بیدلیل بگویند که «ما خیلی خوبیم»، «ماشاءالله به ما...» و از این نوع جملات که به بخشی از شناسنامه «خندوانه» تبدیل شده است یا اگر قرار بود برنامه «خندوانه» با حضور نیما شعباننژاد که در حضور جناب خان کاملاً محو شده بود، موفق میشد که پیش از آمدن جنابخان باید این اتفاق میافتاد. نیما در سری جدید چند کاراکتر را در برنامه اجرا میکند که هیچکدام هم موفق نیستند! رامبد برای جبران شکست نداشتن جناب خان، چهار عروسک را به برنامه آورد که تنها موفقیتشان بازسازی یک کلیپ در فضای مجازی بود که به «عروس خجالتی» یا «عروس جنجالی» معروف شده است. این عروسها که مسئولیت صداپیشگی مدام از آنها با یکی از موفقترین صداپیشههای صداوسیما بود، خیلی زود به عنوان پروژهای شکست خورده از برنامه حذف شدند.
برنامهای با تهیهکننده چند شغله!زمانی محمدرضا شهیدیفر، مجری و برنامهساز موفق تلویزیون در پشت صحنه «خندوانه» حضور داشت، ایده میداد و برنامه را سرپا نگه داشته بود. مدتی است شهیدیفر ارتباط خود را با «خندوانه» قطع کرده، از فصل چهارم هم تهیهکننده برنامه عوض شد و سیدعلی احمدی مدیرعامل مؤسسه تصویر شهر که همزمان دبیری جشنواره فیلم شهر را نیز بر عهده دارد تهیهکننده برنامه «خندوانه» شده است. تهیهکننده چندشغله «خندوانه» چقدر میتواند بر آنچه در این برنامه میگذرد، نظارت داشته باشد؟!
استفاده شخصی از رسانه ملی!رامبد جوان چند روز بعد از توهین به خبرنگاران و صفر کشکولی، بازیگر پیشکسوت سینما و تلویزیون، وی را به برنامه «خندوانه» دعوت کرد. جالب اینجاست که دعوت از صفر کشکولی با اطلاع شبکه نسیم نبوده و بعد که مدیران شبکه دلیل این دعوت را جویا میشوند رامبد جوان برایشان از دلیل دعوت و عذرخواهی میگوید و شبکه نسیم هم به دلیل اینکه عذرخواهی کردن فرهنگ پسندیدهای است! با این کار موافقت کرده است.
جالب اینجاست که رامبد جوان پیش از دعوت از صفر کشکولی و در برنامهای که به مناسبت عذرخواهی از این بازیگر اجرا شده بود، از اینکه خبرنگاران به بهناز جعفری گفتهاند اگر ما نبودیم بهناز جعفری، بهناز جعفری نمیشد، انتقاد کرد اما در روزی که مجریان رادیو و تلویزیون به دیدار رئیس رسانه ملی رفته بودند در حضور علیعسگری گفت: اگر ما نباشیم این سازمان به جز یک ساختمان ارزش دیگری ندارد! بعد هم برای نشان دادن ارادتش به رئیس سازمان صداوسیما با وی یک عکس سلفی گرفت و رفت.»
« مسابقه «خنداننده شو» برنامه «خندوانه» که سهشنبه شب پخش شد، اوج رکیکگویی و حیا زدایی روی آنتن تلویزیون بود؛ جریانی که مدتی است در برخی از برنامههای سیما اتفاق میافتد.
صحبت کردن درباره مسائل خصوصی و زناشویی، گفتن حرفهای دو پهلو با معنای وقیحانه و این بار، رکیکگویی شوخیهای جنسی به اسم استندآپ کمدی! ماجرایی که هدفش هر چه باشد، تأثیری جز قبحزدایی و ترویج بیحیایی نیست.
وقتی در برنامه «زنده رود» از بازیگر زن درباره اسامی خواستگارهای سینماییاش سوال میشود، وقتی در برنامه «دورهمی» از مهمانان برنامه درباره مسائل مربوط به زندگی زناشویی سوال میشود، وقتی در سریالی که به مناسبت ماه مبارک رمضان و به نام مادر تولید شده، از ابتدا تا انتها پرخاشگری و ستیز اعضای خانواده با هم نمایش داده میشود، وقتی در برنامه فوتبالی- سیاسی «۹۰» رکیکترین الفاظ بیان میشود و … اینکه یک دختر جوان در برنامه «خندوانه» شوخیهای غیراخلاقی را بیان کند و داورهای برنامه هم برایش کف بزنند، دور از انتظار نیست!
این اتفاقات گویای اختلال در بزرگترین دستگاه فرهنگی کشور، یعنی صداوسیما است. البته مجریان و حاضران این برنامهها مقصر اصلی نیستند، بلکه مدیران و ناظران شبکههای سیما هستند که باید پاسخگوی اینگونه ماجراهای ضدفرهنگی و مغایر با رسالت رسانه ملی باشند.
مضحک این است که عوامل اصلی برنامههای یاد شده یعنی مهران مدیری، رامبد جوان و عادل فردوسی پور در مراسم افطار مدیر رسانه ملی در مقام نورچشمی بر سر میز افطار نشانده میشوند تا لابد چنین، عملکرد وقیحانهشان مهر تایید گیرد.»
«مسابقه «خنداننده شو» در حالی به مرحله دوم رسیده است که به نظر می رسد میزان شوخی های نامناسب آن، بیش از گذشته به چشم می آید. در مرحله اول، «حسین شاهرخ نیا» که با فیزیک خاص بدنی اش شوخی می کرد، در قسمتی از اجرایش درباره این که پدرش در زمان تولد او فکر کرده دختر است، شوخی عجیبی کرد.
پدر و مادری که با فرزندانشان این برنامه را می بینند خوشحال اند که پسر و دختر نوجوانشان شاد می شوند بدون این که اسیر محتوای نامناسبی باشند که این روزها شبکه های اجتماعی درگیر آن است. اما در روند فعلی خندوانه که با سری اول «خنداننده شو» و حضور کمدین های تازه کار کلید خورد خنداندن مخاطب به هدف اصلی برنامه تبدیل شده است؛ خنداندنی که متاسفانه خیلی وقت ها نه تنها پشت آن فکر درست و حسابی نیست بلکه محتوایش فرقی با شوخی های نامناسب شبکه های اجتماعی ندارد. روندی که متاسفانه در برنامه سه شنبه شب به اوج خودش رسید. پسر یا دختر ۱۰، ۱۱ ساله ای را تصور کنید که همراه خانواده در حال تماشای اجرای زینب موسوی است و صدای خنده های حاضران در استودیو را می شنود اما نمی داند آن ها به چه چیزی می خندند. پدر و مادر چه توضیحی باید برای او داشته باشند؟ «خندوانه» اتفاق مهمی در تلویزیون ماست، مردم را با رسانه ملی آشتی داد، با شخصیت هایی مثل نیما در فصل اول و جناب خان در فصل دوم و سوم و ایده های جالبی مثل «خنداننده برتر» و «ادا بازی» هر بار به نوعی به اوج رسید اما آیا این روزها برای فرار از یکنواختی می خواهد خط قرمزهای یک برنامه پرمخاطب را که کوچک و بزرگ بیننده اش هستند بشکند؟
«خنداننده شو» با حضور کمدین های جوان و تازه کار یکی از آن ایده ها بود که بنا بود خندوانه را از یکنواختی بعد از غیبت جناب خان نجات بدهد و تا الان حداقل از بابت خنداندن مخاطب موفق هم بوده، اما محتوایش با واکنش های مختلفی از سوی مخاطبان مواجه شده است. خیلی خوش بینانه و تا حدودی ساده لوحانه است اگر تصور کنیم گروه خندوانه بدون سیاست گذاری قبلی، از محتوای شوخی های کمدین های تازه خود بی خبر بوده است. تایید نسبی داورها و به خصوص خنده های بلند رامبد جوان گویای همین امر است که این عبور از خط قرمزها آن هم پیش چشم مخاطبی فراگیر از همه سنین و اقشار با فکر قبلی انجام گرفته است و ریشه این ماجرا را باید در دو چیز دانست: اول این که شوخی های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی برای طنزپردازان پرهزینه است و دشوار، برای همین در یک مسابقه که خنداندن بدون محتوا را ملاک خود قرار داده، راحت ترین کار این است که شوخی های رایج و بعضاً سخیف شبکه های اجتماعی را با اندکی تغییر و طوری که مخاطب بفهمد اشاره ماجرا به چیست ارائه کنی تا رای بیشتری جمع کنی! ریشه دوم ماجرا این است که بلد نیستیم با روندها، مشکلات و ناکارآمدی ها شوخی کنیم، برای همین یا سوژه جدید، به روز و نزدیک به دغدغه و مشکل جامعه نداریم یا اگر می خواهیم با مسائل روز شوخی کنیم به جای روندها و رفتارها آدم ها و تیپ های اجتماعی را مورد تمسخر قرار می دهیم. همین کمدین های خلاق، اما کم تجربه خندوانه هم، سال ها مخاطب برنامه های تلویزیونی و سریال های ۹۰ قسمتی بوده اند و عجیب نیست برای خنداندن به عمق مسائل نفوذ نکنند و به سطحی ترین چیزها رجوع کنند. اما همه این نکات نباید باعث شود اصل خندوانه را نفی کنیم، برنامه ای که برای نیاز مبرم جامعه به شادی و نشاط سالم تهیه شده است. ای کاش همچنان امضای امثال شهیدی فر و سجاد افشاریان را در این برنامه می دیدیم تا محتوای برنامه دچار چالش های امروزی نمی شد.»
به طور مثال روزنامه کیهان مینویسد: «صحبت کردن درباره مسائل خصوصی و زناشویی، گفتن حرفهای دو پهلو با معنای وقیحانه و این بار، رکیکگویی شوخیهای جنسی به اسم استندآپ کمدی! ماجرایی که هدفش هر چه باشد، تأثیری جز قبحزدایی و ترویج بیحیایی نیست.»
همانطور که در ابتدا این نوشتار به آن اشاره کردم. شوخیهای زینب موسوی خوشایند نبود اما این شوخیها نباید کار را به جایی برساند که برنامههای تلویزیونی طنز به سمت تعطیلی برود. به قول قدیمیها نباید برای یک دستمال قیصریهای را به آتش زد.
یکی از دلایلی که تلویزیون امروز ایران با بحران برنامه سازی جذاب روبرو است. همین معناست که مسئولان و اهالی فرهنگ و البته مردم با یک اشتباه و یک شوخی به گونهای برخورد میکنند که برنامه تعطیل و سازنده آن برای همیشه از تلویزیون رفته است.
تصور کنید به خاطر این شوخیها برنامه خندوانه تعطیل شد یا مسابقه خنداننده شو دیگر ادامه پیدا نکند. چه اتفاقی میافتد؟ تلویزیون بازهم به سوی ناجذاب بودن حرکت میکند. به خاطر یک اشتباه مگر میشود خنده را از مردم گرفت؟
برنامههایی که به خاطر استعداد شخصی مهران مدیری و رامبد جوان توانستهاند طرفداران زیادی در بین مردم پیدا کنند را نباید به همین سادگی و با کج سلیقگی به سمت تعطیلی ببریم.
مسابقه خنداننده شو باعث شد حدود سه میلیون رای به شرکت کنندگان این مسابقه آن هم در هفته اول داده شود. این یعنی مردم از این مسابقه استقبال کردهاند. این یعنی مردم از این مسابقه لذت میبرند. پس بیایید کار نکنیم لذتهای مردم به سمت تلخی برود.
جامعه ایران با مشکلات فراوانی روبرو است که همین خندهها میتواند مُسکنی برای مشکلات مردم باشد. همین یک ساعت و نیم مسابقه باعث میشود برای لحظاتی مردم مشکلات خود را فراموش کنند و طنازی شرکت کنندگان بخندند.
در کنار این مسئله سالهاست کمدینهای جدیدی وارد عرصه طنز ایران نشدهاند. این مسابقه باعث میشود افرادی تازه با تفکری تازه وارد این صحنه شوند.
تلویزیون رقیب جدی به نام شبکههای ماهوارهای دارد. شبکههایی که به راحتی توانستهاند گوی رقابت را از صداوسیما بربایند. امروز سریالهای ترکی دل خانوادههای ایرانی را ربوده است. در این وضعیت برخی با کج سلیقگی شرایطی را بوجود آوردهاند که تلویزیون هر روز به سمت برنامههای ناجذاب حرکت میکند. سریالهای ماه رمضان امسال به خوبی حکایت از این معنا دارد.
به جای اینکه با برنامههایی مانند خندوانه قهری برخورد کنیم و آن را عامل بیحیایی بنامیم سعی کنیم آنها را حمایت کنیم تا تعداد آنها در برهوت برنامه سازی صداوسیما بیشتر شود.»
همه این واکنش ها و اتفاقات در حالی است که بنابر اعلام شبکه نسیم، «دورهمی» روزهای جمعه و شنبه ساعت 23 و «خندوانه» از یکشنبه تا پنجشنبه ساعت 23 در تابستان هم روی آنتن تلویزیون هستند و مسابقه خنداننده شو هم کماکان ادامه دارد. شب گذشته نیز 4 خنداننده به ترتیب آرزو صراف رضایی، میثم درویشان پور، محمد معتضدی و رضا بهمنی استندآپ کمدیهای خود را با موضوعات اجتماعی اجرا کردند و رضا بهمنی درباره موضوع ریزگردها و آلودگی هوای جنوب کشور انتقادات جالبی را در قالب طنز مطرح کرد. امشب هم 4 نفر نهایی باهم به رقابت میپردازند و رای گیری نیز ادامه دارد.
حال با همه این تفاسیر نظر شما چیست؟ آیا محتوای برنامههایی چون «دورهمی» و «خندوانه» را میپسندید؟ نظرتان درباره نقدهای اجتماعی و کنایههای مهران مدیری به مسئولین به زبان طنز و گاهی تند در «دورهمی» چیست؟ آیا موافق ادامه مسابقه «خنداننده شو» هستید؟
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.
منظوم یک مرجع هستش و باید اخبار و چه خوب و چه بد در اختیار مردم بزاره که به نحو احسنت اینکارو میکنه. ..
#خندوانه و دورهمی هیچ مشکلی ندارند
خندوانه 500 قسمت طنز سالم و خوبی داشت. اگه نسبت به اتفاق شب اول دور دوم خنداننده شو این واکنشها از سمت رسانه ها و مردم اتفاق نمی افتاد، عوامل برنامه فکر میکردند که برای ما اهمیتی نداره به چی میخندیم.
در صورتی که همین انتقادهای ما باعث شد مربی ها تو دو شب بعدی نسبت به انتقادها واکنش نشون بدن و جوابگو باشند...
دم همه خندوانه ها گرم
دم همه دور همه ها گرم
واقعا از جون مایه گذاشتن
ما تلاششون رو نمیبینیم اونوقت داریم الکی انتقاد میکنیم
خیلی بی شعورید
اگه کامنت های همین پایین رو بخونید متوجه میشید بیشتر مردم راضین
من کلمات رکیک ندیدم
فقط انتقاد دیدم
اونم انتقاد طنز که درستم هست
دمشون گرم
خندوانه و دورهمی کلا 2تا برنامه انسانیه که ما میبینیم اونم بگیرین
اما مثل اینکه قراره کاملا محوشون کنن بهتره یکم منطقی باشیم چون نقدی که مهران مدیری می کنه کاملا درسته اگه این انتقاد هارو مستقیم بدون شوخی بگن یه جور ایراد می گیرن اگرم با شوخی بگن یه جور دیگه ایراد می گیرن
انقد این دوتا برنامه را نبندیم به رگبار نقد، بسه دیگه
نقد های اجتماعی اقا مدیری کاملا درست و بجا هستش....
موافق ادامه مسابقه خنداننده شو هم هستیم
دیگه این چیزا به نظرم مهم نمیاد...چون عادت کردم جایی تقی به توق میخوره هزار تا حرف درمیارن.....
دوتا برنامه حسابی داشتیم...یا این حرفای بی منطق هم میخوان دوتا برنامه رو تخته کنن