به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
حمیدرضا آذرنگ نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و بازیگر ایرانی است. او ازجمله هنرمندان پرتلاشی بوده که در سنین میانسالی به شهرت رسیده است. تاکنون برنده جوایز متعددی از جشنواره تئاتر فجر درزمینهٔهای مختلف چون نویسندگی و بازیگری شده است. او کار تصویر را از سال 86 با سریال «آنسوی دریا اینسوی خاک» آغاز کرد اما عمده محبوبیت و شهرتش به سریال «شاهگوش» برمیگردد. آذرنگ در نقش سرهنگ سرخی یکی از بانمکترین و محبوبترین نقشهای مجموعه «شاهگوش» ظاهر شد. علاوه بر سرهنگ سرخی بارها در نمایشهای مختلف از لهجههای محلی ایران استفاده کرده است. انعطافپذیری آذرنگ قابلتحسین است. اصلاً خود را تکرار نمیکند و در نقشهای مختلف توانایی خود را نشان داده است.
کودکی نوجوانی در خوزستان
حمیدرضا آذرنگ زاده 1351 در تهران است. پدر و مادرش هردو اصالتی گلپایگانی دارند. او به همراه خانوادهاش در یکسالگی به خوزستان رفته و دوران کودکی و نوجوانی را آنجا میگذراند. حمیدرضا آذرنگ همیشه شکلگیری شخصیتیاش را مدیون به جنوب کشور و زندگی در شهرهایی مثل اندیمشک و سومار (شهری در قصر شیرین) میداند. او همچنین دانشآموخته کارشناسی رشته روانشناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن در سال 76 است.
آغاز فعالیت هنری
حضور وی در عرصه هنری از سال 1378 با فعالیت در عرصه تئاتر و سینما آغاز شد. او برای اولینبار در فیلم سینمای «نیمه گمشده» ایفای نقش کرد. اولین نمایشنامه حمیدرضا آذرنگ «خنکای ختم خاطره» در همان سال به روی صحنه رفت که خودش هم بهعنوان بازیگر تا آن حضور داشت. فعالیت بازیگری حمیدرضا آذرنگ بهصورت حرفهای را در سال 80 با بازی در مجموعه سه اپیزودی «شوخیهای خدا» به کارگردانی حسن برزیده جدیتر شد. سه سال بعد هم در «هفت شب» ساخته امیر قاسم راضی حضور پیدا کرد. در سال 1386 هم با حضور در سریال «آنسوی خاک اینسوی خاک» برای اولین در تلویزیون دیده شد. حمیدرضا آذرنگ اکنون بهعنوان بازیگری آثار متعددی را در سه عرصه تئاتر، سینما و تلویزیون را در کارنامهاش دارد. جوایزی مختلفی هم در این زمینه کسب کرده که البته بیشتر مربوط به تئاتر میشود.
حمیدرضا آذرنگ در تئاتر
حمیدرضا آذرنگ همانقدر که در عرصه تصویر کم دیدهشده در تئاتر حضور فعال و پررنگی داشته است. او تاکنون حدود 12 نمایشنامه نوشته است. برای نمایشنامه «خیال روی خط موازی» و «مادرمانده» برنده جایزی نویسنده برگزیده از جشنوارههای تئاتر فجر و جشن اردیبهشت تئاتر ایران شد. همچنین برای «دو لیتر صلح» جایزه اول نمایشنامهنویسی در بخش بینالمللی جشنواره تئاتر فجر را کسب کرد. \س از آن در سال 93 برای نمایشنامه «ختم خنکای خاطره» جایزه برترین کتاب سال دفاع مقدس را از آن خود کرد. حمیدرضا آذرنگچندین و چند بار هم برای دیگر آثارش نامزد دریافت جایزه شده است. بیشترین افتخارات آذرنگ در تئاتر اما به بازیگری مربوط میشود. حمیدرضا آذرنگ بازیگری در تئاتر را از سال 78 با بازی در «طلحک بازی آغاز نمود». او تاکنون در نزدیک به 20 نمایش ایفای نقش کرده و تجربه بازی برای کارگردانانی مثل کیومرث مرادی، حسین کیانی، ایوب آقاخانی، جواد هاشمی، علیرضا نادری و ... دارد. او میگوید: «ایفای نقشهای رئالیستی در سینما و تلویزیون را تئاتر به من آموخته است و همه بضاعتهای کاریام ماحصل بازیام درصحنه است» آذرنگ تاکنون 4 بار بهعنوان برترین بازیگر تئاتر در جشنوارههای مختلف برگزیدهشده است. آخرین فعالیتهای حمیدرضا آذرنگ بهعنوان بازیگر تئاتر مربوط به نمایشهای «افسون معبد سوخته» و «کسوف» در سال 1395 میباشد. حضور آذرنگ در عرصه تئاتر به بازیگری و نویسندگی ختم نمیشود. او کارگردانی تئاتر را هم از سال 80 با نمایش «آخرین مروارید» آغاز کرد. چندین و چند تئاتر دیگر به صحنه برد و در سال 1388 عنوان کارگردانی اول جشنواره عدالت و امید را از آن خود کرد.
تلویزیون
حمیدرضا آذرنگ را میتوان پایه ثابت سریالهای داوود میرباقری دانست. ابتدا سال 91 در مجموعه «یلدا» و سپس در سریالهای «دندون طلا» و «شاهگوش» با میرباقری همکاری کرد که دو اثر آخر از شبکه نمایش خانگی پخش شد. داوود میرباقری بعد از تماشای نمایش «خنکای ختم خاطره» به فکر استفاده از آذرنگ در کارهایش افتاد که بهزودی این امر به وقوع پیوست. آذرنگ همواره از داوود میرباقری بهعنوان یکی از بزرگترین و دلسوزترین هنرمندان تئاتر و تلویزیون یادکرده است. او قبل از «یلدا» نیز در مجموعههای تلویزیونی «آنسوی خاک اینسوی خاک»، «خرده ستمگران» و «در مسیر زایندهرود» حضور یافته بود. سریالهای «جاده قدیم» بهرام بهرامیان و «قرعه» ساخته برزو نیکنژاد آخرین فعالیتهای تلویزیونی اوست. حمیدرضا آذرنگ در مجموعه تلویزیونی «قرعه» حضور پررنگی داشت. این مجموعه در ایام نوروز 95 روی آنتن رفت.
فعالیت سینمایی آذرنگ
بعد از «نیمه گمشده» در فیلمهای سینمای «بیداری رؤیاها» و «در امتداد شهر» نیز نقشهای کوتاهی ایفا کرد. در سال 90 با ملکه به جشنواره آمد و یکی از تأثیرگذارترین بازیهایش را به نمایش گذاشت. حمیدرضا آذرنگ برای فیلم «ملکه» نامزد سیمرغ بلورین بازیگر مکمل جشنواره فیلم فجر، برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر مکمل جشن منتقدان و برنده جایزه بهترین بازیگر مکمل مرد جشن خانه سینما شد. او با حضور در فیلم سینمای «آسمان زرد کمعمق» ساخته بهرام توکلی در سال 91 نیز توانست جوایزی در جشنوارههای فجر، منتقدین و خانه سینما کسب کند. «گیتا»، «آبجی»، «قاتل اهلی»، «بیستویک روز بعد»، «آذر» و «آباجان» از دیگر آثار مهم وی در سینما است. حمیدرضا آذرنگ تاکنون با کارگردانان مطرحی ازجمله مسعود کیمیایی، هاتف علیمردانی، بهرام توکلی و ... همکاری کرده است. او با حضور در فیلمهای «بیستویک روز بعد»، «آذر» و «آباجان» بهعنوان پرکارترین بازیگر مرد سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر معرفی شد. در سال 96 هم با جدیدترین اثر بهرام توکلی «تنگه ابوغریب» به سی و ششمین جشنواره فیلم فجر میآید.
ازدواج
حمیدرضا آذرنگ با یکی از کارگردانان جوان تئاتر به نام ساناز بیان ازدواج کرده است. ساناز بیان در زمینه نویسندگی هم تجربههایی کسب کرده است. این زوج هنرمند صاحب فرزند پسر به نام بامداد هستند.
تئاتر خانه اول و آخر
حمیدرضا آذرنگ باوجود حضورش در عرصههای مختلف همواره خود را فرزند تئاتر و این هنر را والاترین هنرها میداند. آذرنگ در ستایش هنر تئاتر و کملطفی به آن در ایران چنین میگوید: «من همیشه و همهجا گفتهام، تئاتر تنها هنر به آدم نمیآموزد بلکه راه و رسم چطور زندگی کردن یاد آدم میدهد. این ویژگی غریبی در تئاتر است که ساعتها باید در موردش حرف زد. اینکه چرا تئاتر زندگی هم به انسان میآموزد. من به هیچ هنر دیگری توهین نمیکنم. فقط در مورد تئاتر صحبت میکنم. هنری که هنوز هم همه جای دنیا اندازه و قدر و بهایش برای همه مشخص است و اصلاً یکی از گرانترین هنرهاست. ولی در جامعه ما همیشه مسیر برای این هنر برعکس بوده و نمیدانم چرا.»
حواشی
آذرنگ در یک برنامه تلویزیونی وقتی قرار شد از دریچه دوربین با یک نفر حرف بزند، عنوان کرد: «میخواهم به مسئولان امنیتی کشور بگویم که امنیت اجتماعی را خیلی قدر بدانند و زحمت بیشتری برایش بکشند.» او پسازاین، علت این صحبت را حس و حالی خواند که یکبار هنگام سرقت خانهاش با آن روبهرو شد بود و اضافه کرد: «من واقعاً دلم نمیخواهد آن لحظه و حس را هیچکدام از هموطنانم حس کند، به همین جهت با این ارگان (مسئولین امنیت) حرف زدم.»
حمیدرضا آذرنگ تجربه تلخ حضور در بمباران دهشتناک اندیمشک را داشته و یادآوری آن ساعتها همیشه سخت او را آزرده است. آذرنگ عادت عجیبی هم دارد که در هنگام عصبانیت شروع به خودزنی میکند.
حمیدرضا آذرنگ در ادامه حواشی بهوجود آمده برای اکران فیلم سینمایی «آذر» انتقاد تندی نسبت به نیکی کریمی داشت. اگرچه آذرنگ این حرفها را بدون نام بردن از کسی مطرح کرده، ولی با توجه با آدرسهایی که میدهد مشخص است که طرف حسابش نیکی کریمی است. ما هم خلاصهای از بیانیه طویل آذرنگ در این مورد را اینجا میآوریم: «بهعنوان یک مخاطب و نه کسی که نقش اصلی این فیلم را بازی کرده است امیدوارم فیلم موفق باشد. اما خودم را عضوی از خانواده فیلم «آذر» نمیدانم. در این مدت به حدی اتفاقات ناخوشایند و چرک افتاده است که خودم را متعلق به این فیلم نمیدانم. جالب است، تبلیغات هم بهگونهای بوده که مردم اصلاً نمیدانند که من بهعنوان نقش اصلی در این فیلم حضور داشتم. برای خودم سؤال شده که آیا ماهم در فیلم «آذر» حضور داشتهایم؟ این خانم محترم چرا نمیرود برای خودش یک فیلم شخصی بسازد؟ محمد حمزهای برای ساخت این فیلم خوندل خورده، این دایره بهقدری محدود و بستهشده بود که محمد حمزهای قصد ترک فیلم را داشت. به من بازیگر و همچنین کارگردان و نویسنده این اثر توهین شدهاست ...»
مسعود فراستی دیگر فردی است که از تیغ تند انتقادیهای آذرنگ در امان نماند. آذرنگ با بیان اینکه متأسفانه امروز در فرهنگ ما دوستی جز مجیزگویی نیست ادامه داد: «فرهنگ نقدپذیری امروز بین رفته است و بهتندی باهم برخورد میکنیم. در وجود تکتک مردمان یک فراستی است که باید کنترلش کنیم و نگذاریم نقد بجای دلسوزی به انتقام تبدیل شود. به نظرم آقای فراستی کودکی تلخ یا نوجوانی تلخی داشته است که امروز عقدهگشایی میکند و سعی دارد با انتقاد تند دیگران جبران کند.»