به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
پهلوان داریوش
چه کسی است که حشمت فردوس را نشناسد؟؟ مگر چند نفر در ایران پیدا میشود که نقش رستم دستان برازندهشان باشد. داریوش ارجمند، هنرمند ارزشمند سینما و تلویزیون ایران، گاه ما را به کشتی آنجلیکا میبرد و گاه به دربار ناصرالدینشاه. من تاکنون برای چند بازیگر دیگر در بیوگرافیهای منظوم لقب پهلوان را به کار بردهام، اما داریوش ارجمند پهلوان پهلوانان است. هنر بهطورکلی در خون ارجمندها جاری است. بهغیراز داریوش، انوشیروان، برزو و امیریل ارجمند نیز از هنرمندان نام آشنایی کشور هستند. مادر داریوش ارجمند نیز، خواهر کوروش یغمایی خواننده معروف ایران بود. لیسانس تاریخ و جامعهشناسی از دانشگاه فردوسی مشهد و فوقلیسانس سینما و تئاتر از دانشگاه سوربن فرانسه دارد.
از بیرجند تا فردوسی
داریوش ارجمند 5 مرداد 1323 در خانوادهای اصیل و مرفه در شهر بیرجند خراسان جنوبی متولد شد. اصالت خانوادگی او به روستای گل فریز برمیگردد. روستایی که به مرغوبیت زعفرانهایش مشهور است. داریوش فرزند دوم خانواده است. دو برادر و دو خواهر دارد که انوشیروان ارجمند بزرگترین آنها، 12 سال از داریوش بزرگتر بود. پدر داریوش خان، تیمسار ارجمند، یک نظامی و مادرش، فرزند یکی از ثروتمندان مشهدی و خواهر کوروش یغمایی بود. داریوش ارجمند در کودکی به همراه خانوادهاش عازم شهر مشهد شد. جایی که پدر او ریاست بیمارستان رضاشاه آن زمان را برعهده گرفته بود. کودکی داریوش خان در خیابانهای امیریه و بعد امام حسین مشهد گذشت. داریوش ارجمند تحصیلات مقدماتی خود را سال 1347 در مشهد به پایان رساند و دیپلم ادبی گرفت. وقتی از خاطرات دوران دبیرستان میگوید، میبینیم که علاقهاش به سینما از همان زمان بود که آغاز شد. «هر بار با دوستان از مدرسه فرار میکردیم و به سینما مراد میرفتیم. بعدازظهر آقای طوسی ناظم مدرسه با چوب به سینما میآمد و ما را به مدرسه بازمیگرداند.» بعد از دبیرستان برای تحصیل در رشته تاریخ و جامعهشناسی وارد دانشگاه فردوسی مشهد شد. او در دانشگاه یکی از شاگردان دکتر علی شریعتی بوده و ایشان را یکی از تأثیرگذارترین شخصیتهای زندگیاش میداند.
آغاز فعالیت هنری
ورود داریوش ارجمند به هنر در همان دوران نوجوانی رقم خورد. او بازیگری را از صحنه تئاتر آغاز کرد. پس از ورود به دانشگاه در 1349 آن را بهصورت جدی پی گرفت. ازجمله نمایشهای او میتوان به «امیرارسلان»، «آی باکلاه آی بیکلاه»، «بیکلاه»، «سگی در خرمن» و ... اشاره نمود که به خاطر بازی در نمایش «سگی در خرمن» برنده مدال بازیگری دانشگاهها شد. داریوش ارجمند در همان 1349 در وزارت فرهنگ و هنر استخدام شد. او و مهرداد تدین از مؤسسین سینمای آزاد مشهد در اواخر دهه 40 بودند. داریوش خان علاوه بر کارگردانی و بازیگری در تئاتر، به ساخت فیلمهای کوتاه 8 میلیمتری پرداخت که مهمترین آنها «هیس» بود. در سال 1352 به خاطر همان فیلم جایزه بهترین کارگردانی سینمای آزاد مشهد را گرفت. کارگردانی فیلم «گفت به زیر سلطه من آیید» نوشته دکتر علی پزشکی نیز، اولین تجربه سینمایی وی در قطع 16 میلیمتری بود. داریوش ارجمند پس پایان دوره کارشناسی، برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت و مدرک کارشناسی ارشد سینما و تئاتر را از دانشگاه سوربن دریافت کرد.
حرکت ناخدا سلیمان
داریوش ارجمند بازیگری سینما بهصورت حرفهای را برای اولین بار، سال 1365 در فیلم «ناخدا خورشید» ناصر تقوایی تجربه کرد. برای همان فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر شد. یک سال بعد در فیلم سینمایی «پاییزان» به کارگردانی رسول صدر عاملی بازی کرد. کار بعدی، «کشتی آنجلیکا» یکی از بهیادماندنیترین فیلمهای او و سینمای ایران شد. داریوش ارجمند در آن فیلم با عزتالله انتظامی و مجید مظفری همبازی بود. او در طول 25 سال فعالیتش در سینما با برترین کارگردانان و بازیگران ایرانی همکاری کرده است، هرچند که خود یکی از آنهاست. «ناصرالدینشاه آکتور سینما»، «آدمبرفی»، «قاعده بازی»، «اعتراض»، «سگکشی»، «راه آبی ابریشم»، «پایاننامه» و ... دیگر فیلمهای سینمایی است که داریوش ارجمند در آنها ایفای نقش کرده است.
بازی در تلویزیون
فعالیت داریوش ارجمند در تلویزیون با سریال «امام علی (ع)» ساخته داوود میرباقری آغاز شد. بازی در سریالهای «روزهای زندگی»، «چهل سرباز»، «ستایش»، «راز پنهان»، «یه تیکه زمین»، «تعبیر وارونه یک رؤیا» و ... ادامه حضور وی در تلویزیون است. سریال «ماه و پلنگ» به کارگردانی احمد امینی، آخرین سریالی است که او در آن نقشآفرینی کرده است. این سریال پاییز 1395 از شبکه سوم سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد و داریوش ارجمند در نقش حاج صنعان در آن فیلم به ایفای نقش پرداخت.
داریوش ارجمند و آثار تاریخی
در اذهان مردم، داریوش ارجمند بهعنوان بازیگری شناخته شده که بیشتر در آثار تاریخی حضور پیدا میکند. اما خود او معتقد است که چنین نیست. داریوش خان میگوید: «من در فیلم «امام علی» در نقش مالک اشتر و همچنین در شیخ مفید در نقش عضد الدوله بازی داشتم ر فیلمهای «مسافر ری»، «راه آبی ابریشم» نقشهای حضرت شاه عبدالعظیم و ناخدا سلیمان را بازی کردم. در سریال چهل سرباز هم بازی داشتم و این پنج اثر جز کارهای تاریخیام هستند. ولی چون مردم این کارها را دوست دارند فکر میکنند که من اغلب در کارهای تاریخی بازی میکنم.»
نقشهای ماندگار
داریوش ارجمند سه تا از نقشهای خودش را بیشتر از بقیه دوست دارد. رستم، امیرکبیر و مالک اشتر، که اتفاقاً از ماندگارترین و بهیادماندنیترین نقشهای وی نیز میباشند. بازی داریوش خان در سریال «ستایش» نیز تا مدتها از یاد نمیرود. با حشمت فردوس بود که داریوش ارجمند در دهه 80 یکبار دیگر به دوران اوج خود بازگشت و تکیهکلامهای آن شخصیت تا مدتها بر سر زبانها بود.
خواستگاری پهلوان
ماجرای خواستگاری کردن داریوش ارجمند هم به نوع خودش جالب و شنیدنی است. از آن دست خواستگاریهای مشتی و بیپروا، دقیقاً مثل چیزی که در فیلمها از داریوش خان دیدهایم. این خاطره را از زبان خود او بشنویم. «سال اول دانشگاه در کلاس دکتر شریعتی دخترخانمی را دیدم که در همان نگاه اول از او خوشم آمد. چهار سال در کنار هم درس خواندیم، بیآنکه حرفی ردوبدل شود. سال چهارم پس از امتحانات، من در حیاط دانشگاه منتظر ایشان ایستادم تا از پلهها پایین بیاید. او آمد. باهم سلامعلیک کردیم و چند قدم بیرون از دانشگاه رفتیم. به من گفت: آقای ارجمند با من کجا میایید؟ گفتم: میخواهم شمارا به منزل برسانم. او متعجب گفت: بقیه ما را میبینند و من پاسخ دادم: هیچ اشکالی ندارد. هرکس ما را باهم دید، شما اسمش را بگویید تا من برایش کارت دعوت عروسی بفرستم. اینگونه من از ایشان خواستگاری کردم.»
فرزندان
حاصل آن خواستگاری و پیوند داریوش ارجمند و فرشته یغمایی سه فرزند شد. پسر کوچکشان امیرسام، دانشجوی دانشگاه سلطنتی انگلیس در رشته سینما است. او پیش از رفتن به انگلیس، بازی هم کرده است. پسر بزرگتر، امیریل در ایران ماندگار شد و کار بازیگر و موسیقی را در پیش گرفت. دختر داریوش ارجمند یلدا نام دارد. یلدا ارجمند، دندانپزشک، نقاش و معلم زبان انگلیسی است. بردار بزرگتر داریوش خان، زندهیاد انوشیروان ارجمند و برادرزاده وی برزو ارجمند نیز از بازیگران سرشناس کشور هشتند.
دیگر فعالیتهای هنری
پهلوان سینمای ایران علاوه بر بازیگری و کارگردانی، فعالیتهای دیگری را در عرصه هنر نیز تجربه کرده است. داریوش ارجمند از سال 1382 تا سال 1389 بهعنوان مجری، با برنامه تلویزیونی «طلوع ماه» به تهیهکنندگی رضا خوشدل راد همکاری نمود. داریوش خان اخیراً در زمینه تدریس هم مشغول است. وی از سال 1396 جز اساتید رشته سینمای دانشگاه پارش شد.
شخصیتهای تأثیرگذار
بد نیست بدانیم شخصیتهای تأثیرگذار بر روی این بازیگر تأثیرگذار سینمای ایرانی چه کسانی بودهاند. داریوش ارجمند میگوید: «در زندگی من خیلیها تأثیر داشتند. اول مادرم که یک نوازنده حیرتانگیز تار بود و من زمان کودکی با نوای ساز مادرم میخاییدم. نفر دوم معلمم به نام آقای اقبال بود که دوره دبیرستان مرا تشویق میکرد. همچنین دوستی به نام خسرو هوشیار که دانشجوی ادبیات بود و به خاطر حضورش ادبیات خواندم و بعد به خاطر علاقه خودم به سمت رشته تاریخ رفتم و آنجا دانشجوی دکتر شریعتی شدم. دکترعلی شریعتی بزرگترین تاثیر را در دید و نحوه رفتار من داشت و من تنها شاگرد غیرسیاسی ایشان بودم.»
پهلوون و ورزش
داریوش ارجمند در دبیرستان عضو تیم فوتبال بوده و دورهای هم قهرمان دبیرستانها شده است. تنیس روی میز هم بازی میکرد و نفر سوم تنیس روی میز در دانشگاه مشهد بود. داریوش ارجمند از طرفداران پروپاقرص تیم فوتبال استقلال است. به همین دلیل، دکتر افشار زاده مدیرعامل سابق باشگاه استقلال، وی را بهعنوان مشاور فرهنگی این باشگاه انتخاب کرد. عنوانی که داریوش ارجمند به آن میبالد و عنوان میکند که به خاطر، پول، آبرو افتخار به ورزش نیامده است. داریوش ارجمند همچنین در آذرماه 1391 طی حکمی از سوی محمد طالقانی بهعنوان سخنگوی فدراسیون پهلوانی و زورخانهای منصوب شد.
علایق دیگر پهلوان
شاهنامه فردوسی را خیلی دوست دارد و بهخوبی با آن آشناست. داریوش ارجمند به مدت بیست سال روی شاهنامه کارکرده و در دوران دانشجویی یک نمایشنامه در رابطه با مرگ رستم نیز نوشته است. نمایشنامه دیگری با نام «چغاد» نیز با بهره گیری از داستانها شاهنامه دارد که مربوط به همین سالهای اخیر است. داریوش خان به همین دلیل نقشش در سریال «چهل سرباز» را شاید بیش از تمام نقشهای دیگر دوست دارد.
داریوش ارجمند عاشق مسافرت است و همه جای ایران را میپرستدد. از کویر تا جنگل. از بند تا کوهها. عاشق همه جای ایران است و همهجا را سفر کرده.داریوش خان علاقه فراوانی هم به موسیقی دارد. همایون شجریان، محمد نوری، علیرضا قربانی، سالار عقیلیو ... از خوانندگان محبوب او هستند.
شما برید به سلام سینماتون برسید
بازی تون رو دوست دارم.