به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
تنها انیمیشن جشنواره سیوپنجم که باید برای انتخابش به هیات انتخاب تبریک گفت! انیمیشنی که کمی از زهر تلخ فیلمهای تکراری جشنواره را گرفت. اثری که نشان داد اگه سینماگران و هنرمندانمان بخواهند چیزی در زمینه تکنیک و ساخت کم نداریم و میتوان در سطح بسیار قابل قبولی انیمیشنهای مختلف تولید کرد. اما «رهایی از بهشت» نیز با مشکلاتی روبهروست و بزرگترین آنها بلاتکلیفی روایت آن و عدم شناخت مخاطب است. ما قرار است با ماجراجویی یک انیماتور آمریکایی-لبنانی همراه شویم برای یافتن قهرمان کودکیاش که این روزها نامش را در جایی اطراف ایران و لبنان و آن سمتها می شنود. قهرمانی که همان شخصیت در ذهن ساختهی کودکیاش نیست اما جلوه تمام و کمال اوست؛ نامش هم «مصطفی چمران» است.
این جا اما جایی است که کارگردان مخاطب را گم میکند. مخاطب کودک با این حجم از نریشن _هر چند قصهگو باشد_ و بیدیالوگی احتمالا حوصلهاش سر میرود و مخاطب بزرگسال بیشتر از اینها نیاز به داستان و گرههای جدی و غیرکلیشهای دارد. چرخش بین دو سه روایتی که گاهی برشهای زمانیاش هم بههم میریزد کودک را _اگر مخاطب فیلم باشند_ سردرگم میکند و این مشکلی است که انیمیشن با آن درگیر است وگرنه زیبایی بصری و چشمنوازی تصاویر و رنگهای اثر را در صنعت انیمیشن ایران فقط شاید تا حدودی در «شاهزاده روم» دیده باشیم.
در باب تکنیکهای بصری هم نکته جالب اثر دو بافت تصویری است که در دو روایت متفاوت آن استفاده شده است. در جاهایی که به شخصیت ساخته در خاطرات کودکی میرویم شبیه فیلمهای اساطیری و با بافتی خاص شاهد روایت تصویری هستیم و از طرفی دیگر وقتی داستان را در فضای حال و واقعیتها میبینیم تصویر بسیار زندهتر و رنگانگتر است و در جاهایی آدم را یاد تصاویری میاندازد که «میازاکی» در دنیای انیمههایش خلق میکرد.هر چند این کار جای بهبود و پیشرفت داشت اما به نظرم نوید یک تیم خوشذوق و با انگیزه را در زمینه انیمیشن کشورمان میدهد که البته مشکل نویسنده هم دارند! نویسندههایی که یا بلد نیستند برای کودک کار کنند و یا این روزها ترجیح میدهند فیلمنامههای مثلا نئورئالیستی بنویسند و کودکانی تیرهبخت خلق کنند تا شاید از جوایز جشنوارههای مختلف تکه حلبیای هم نصیب آنها بشود!
شما نیز میتوانید نقدها و یادداشتهای خود درباره آثار سینما و تلویزیون را با نام خودتان در منظوم (معتبرترین مرجع نقد سینما و تلویزیون ایران) منتشر کنید. هماکنون مطالب خود را به آدرس ایمیل Admin@Manzoom.ir برای ما ارسال کنید.
نقد، یادداشت، تحلیل، بررسی و معرفی منتقدین از فیلمهای سینمایی، سریالها و برنامههای تلویزیونی ایرانی را در صفحه نقد فیلم سایت منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران بخوانید. [منظوم تنها ناشر نقدها است و این به معنای تایید دیدگاه منتقدان نیست.]
ایکاش سینماگران برای نسل های آینده مون بیشتر دل بسوزونند
ولی جا داره از آثار خاطره انگیز گذشته و کارگردانان و عواملشون-که احساس میکنم با دلشون برای کودکان کار کردند،فارغ از نگاه منتقدین و جشنواره ها-یاد کنیم،آثاری مثل مدرسه موشها،کلاه قرمزی و...