به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران، نوروز و ماه رمضان گل سرسبد پخش سریال محسوب می شوند. آنچه در این بازه زمانی روی آنتن می رود بیش از دیگر ایام سال مورد توجه قرار می گیرد و به همین خاطر مسئولان تلویزیون سعی می کنند بهترین ها را در کنداکتور قرار دهند. البته این ارزش کنداکتور مابقی ایام سال را نفی نمی کند اما خب حساب نوروز و ماه رمضان سوا است.
درحالیکه مدت زیادی از نوروز نمیگذرد و در آستانه ماه رمضان هستیم، در این گزارش 9 کارگردان که بیشترین سریال را برای نوروز و رمضان ساخته اند سوژه پرونده ما هستند و عملکردشان محک خورده است. نگاهی گذرا به کلیت کارنامه شان هم داشته ایم. سیروس مقدم، مهران مدیری و رضا عطاران کارنامه موفق تری نسبت به دیگران دارند.
سیروس مقدم
چه سریال هایی ساخته؟ سیروس مقدم 29 سریال کارگردانی کرده است که رکوردی رشک برانگیز محسوب می شود. او اولین بار سال 66 پشت دوربین ایستاد و سه دهه در اوج است.
پرسر و صداترین سریال: «تا ثریا» با اختلاف پرحاشیه ترین سریال مقدم است. مهم ترین مسئله حاشیه ساز سریال، نوع حجاب ثربا بود. از طرف دیگر بحث تلخ بودن سریال هم مزید بر علت شد و در نتیجه 12 قسمت از سریال قیچی خورد و بخش های جنجالی دیگری مثل حامله بودن ثریا یا فاش شدن راز صیغه محرمیتش با یک مرد دیگر، به طور کامل بیرون آمد. دیگر سریال جنجالی مقدم سری پایتخت ها است که از سوی برخی مسئولان مازندران رسانه ای شد اما اثر منفی بر کیفیت سریال نداشته است.
ارزیابی کلی کارنامه: مقدم کارنامه ای پر و پیمان دارد. او در ژانرهای مختلف سریال ساخته و غالبا موفق بوده. توفیق او به طور مشخص از سریال نرگس شروع شد.
سعید سلطانیپر سر و صداترین سریال: پس از باران در زمان پخش با استقبال بالا مواجه شد و خیلی ها را پای گیرنده ها نشاند. دو فصل ستایش هم پربیننده بودند اما حواشی فصل دوم بر متن می چربید. داستان کند سریال صدای اعتراض خیلی ها را بلند کرد و حتی شایعه توقیفش به گوش رسید که خیلی زود تکذیب شد. بازیگران هم منتقد سریال بودند و همین بر حواشی آن افزود. مثلا امیرمحمد زند گفته بود: «هر اثری که قرار است ساخته شود باید براساس اصول باشد؛ نمی توان یک بنای 50 طبقه را روی فونداسیون ساختمانی 5 طبقه قرار داد.»
حدیث میرامینی هم در گفت و گویی بلند حضور در این سریال را اشتباهی حرفه ای عنوان کرده بود: سری دوم ستایش کار خوبی نشده، چون قصه ندارد. ما فقط یک سری دیالوگ می شنویم!»
سریال های مناسبتی: شکرانه، رسم عاشقی، مامور بدرقه (رمضانی). فراموشی (نوروز).
ارزیابی کلی کارنامه: سلطانی کارگردان متوسطی محسوب می شود که در سال های اخیر وزن ساخته هایش کم و کمتر می شوند.
محمدحسین لطیفیپرسر و صداترین سریال: وفا و صاحبدلان موفق ترین سریال های لطیفی هستند. صاحبدلان که داستانش را از قصه های قرآنی وام گرفته بود، روایتی پرپیچ و خم داشت. فیلمنامه سریال را علیرضا طالب زاده نوشته بود و لطیفی توانست با کارگردانی کم نقص خود، سریالی جذاب به کارنامه اش اضافه کند و یکی از بهترین سریال های ماه رمضان را به نام خود بزند.
داستان جاسوسی وفا با مایه های عاشقانه خالی از اشکال نیست اما منطبق با ذائقه عامه مخاطب ساخته شد و در زمان پخش با سر و صدا همراه بود.
سریال های مناسبتی: وفا (نوروز)، نردبام آسمان، دودکش و پادری (رمضان)، زمانی برای عاشقی (محرم)
ارزیابی کلی کارنامه: لطیفی تا پیش از ساخت نردبام آسمان کارگردانی موفق بود و اتفاق ساخته هایش مورد توجه قرار می گرفت. سیر نزولی لطیفی از زمانی شروع شد که او راهش را از تلویزیون کج کرد و به سمت شبکه نمایش خانگی رفت. شکست های پی در پی اش در شبکه نمایش خانگی و سینما وزن کارنامه اش را پایین آورده است.
چه سریال هایی ساخته؟ مهران مدیری 17 سریال برای تلویزیون ساخته و پنج سریال در شبکه نمایش خانگی کارگردانی کرده است.
پرسر و صداترین سریال: به دلیل کنایه های تندی که در ساخته های مهران مدیری وجود دارد، غالب سریال هایش در جامعه سر و صدا بپا کرده اند. در این میان چند سریال بیش از بقیه واکنش داشتند که سرآغاز آن سریال
نقطهچین بود که همزمان با اعتراض نمایندگان اصلاح مطلب مجلس ششم به رد صلاحیت نمایندگان این جناح در انتخابات مجلس بر می گردد، مدیری در نقطه چین سر شوخی را با این مسئله باز کرد.
در
شبهای برره، اعتراض ها از جنبه های مختلف وارد بود تا جایی که تلویزیون هم ترجیح داد ادامه آن ساخته نشود.
مرد هزارچهره و سری دومش که در آنها انتقادات تندی را مطرح کرد، سبب دوری وی از تلویزیون شد.اعتراضات به سریال
قهوه تلخ فرامتن بود و فصل اول سریال
در حاشیه با اعتراض پزشکان قطع و به یکی از پرسر و صداترین ساخته های او تبدیل شد.
ارزیابی کلی کارنامه: مدیری سلطان کمدی است و غالب ساخته هایش در جلب توجه مردم موفق بوده اند بطوریکه چند سریال او جزو بهترین سریالهای بعد از انقلاب به شمار میرود.
پرسر و صداترین سریال: بزنگاه پرحاشیه ترین سریال عطاران است که حتی باعث شد قید تلویزیون را بزند. هنوز پنج قسمت از پخش بزنگاه نگذشته بود که صدای اعتراض مجلسی ها درآمد. پس از آن شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما در نامه ای تمسخر غیرمستقیم مراسم عزاداری و نیز سوگواری پیشوایان اسلامی، لوث کردن آیین و مراسم تشییع جنازه و عزاداری مسلمانان، نمایش تصویری مذموم از بانوان چادری، نمایش چهره ای مذموم و زشت از طبقات متوسط و پایین اقتصادی را از اشکالات اساسی سریال بزنگاه دانست.
سریال های مناسبتی: خانه به دوش، متهم گریخت و بزنگاه (رمضان)، ترش و شیرین (نوروز)
ارزیابی کلی کارنامه: رضا عطاران با خانه به دوش و پس از آن متهم گریخت، مدل تازه ای از سریال سازی را پیشنهاد کرد که مبتنی است بر اتفاقات واقعی و ملموس دور و بر. سیب خنده، مجید دلبندم و قطار ابدی دیگر سریال های موفق و پربیننده عطاران هستند. ترش و شیرین و بزنگاه موفقیت چندانی نداشتند.
پرسر و صداترین سریال: در کارنامه سعید آقاخانی سریال پرسر و صدا دیده نمی شود. ساخته هایش نه حاشیه پررنگی داشته اند و نه کیفیت شان به حدی بوده که هیت شوند. در این میان دزد و پلیس به خاطر استفاده از زوج کمدی
بهنام تشکر و
هومن برقنورد بیش از بقیه مورد توجه قرار گرفت.
سریال های مناسبتی: عید امسال، زن بابا، راه در رو، خروس، روزهای بد به در، بیمار استاندارد (نوروزی)
ارزیابی کلی کارنامه: سعید آقاخانی تا سال 1385 تنها به عنوان بازیگر در سریال های کمدی فعالیت می کرد. در همین سال سریال
روزگار خوش حبیبآقا را همراه با مهدی مظلومی کارگردانی کرد. در سال 88 اولین سریالش را با عنوان عید امسال به طور مستقل کارگردانی کرد. هر چند این سریال در جذب مخاطب موفق نبود اما او توانست سال 89 با ساخت سریال زن بابا، نام خود را به عنوان کارگردان نسبتا موفق ثبت کند. نمره کارنامه او متوسط رو به بالا است اما سال پیش با بیمار استاندارد عقب گرد داشت و باید دید در آینده چه می کند.
پرسر و صداترین سریال: آوای باران در زمان پخش به خاطر پرداختن به کودکان کار سر و صدا ایجاد کرد.
سریال های مناسبتی: رانت خوار کوچک، آخرین گناه (رمضان) آخرین دعوت، روزهای اعتراض (محرم)
ارزیابی کلی کارنامه: سهیلی زاده کار خود را با دستیاری فیلم های سینمایی شروع کرد اما از وقتی کارگردان هرگز به سیما برنگشت. او اولین سریالش را در سال 81 ساخت اما در سال 855 با سریال آخرین گناه توانست نام خود را به عنوان کارگردان مطرح کند. حسین سهیلی زاده بالا و پایین زیاد داشته اما وزن سریال های ضعیفش بیش از سریال های موفق است. در این میان سریال های روزهای اعتراض، ترانه مادری، دلنوازان، آوای باران و پریا بیش از بقیه مورد توجه قرار گرفته اند که این تعداد آثار موفق در کارنامه بلندبالای سهیلی زاده یعنی او کارگردان موفقی به حساب نمی آید. مرز خوشبختی او که نوروز پخش شد عقب گرد دوباره ای است برای او.
پرسر و صداترین سریال: سریال کیمیا نه تنها پرسر و صداترین اثر کارنامه جواد افشار است که جزو پرحاشیه ترین سریال های تلویزیون محسوب می شود. کیمیا همان طور که رکورد ساخت سریال های طویل المدت را زد، رکورددار شوخی، انتقاد و گاف هم شد. ظاهر ماجرا شوخی است و مطایبه، اما در دل آن می توان پی به نیش تیز و زهرآگین انتقادها برد. انتقادهایی که توسط رسانه ها و مردم در قالب گاف به اشتراک گذاشته می شد. از گریم گرفته تا طراحی صحنه و وجود عناصر مربوط به دهه نود در سال های دهه سی و چهل.
سی امین روز هم یک حاشیه تلخ داشت: خودکشی یک پسر یزدی به تقلید از کاراکتر سریال، حاشیه های آن را دوچندان کرد.
سریال های مناسبتی: سی امین روز،
مادرانه، برادر (رمضان)
ارزیابی کلی کارنامه: افشار از کارگردان های متوسط تلویزیون است که به رغم انتقاد به ساخته های او همچنان پرکار است. او برای ماه رمضان سال پیش برادر را ساخت که اثری گل درشت بود و مورد انتقاد اهالی فن قرار گرفت.
پرسر و صداترین سریال: مسافری از هند به خاطر تقابل دو فرهنگ و وجود عشق پرکشش بیننده های زیادی را با خود همراه کرد. جعفری همچنان دلبسته این سریال است و ظاهرا قصد دارد در بازگشت مجددش به تلویزیون به سراغ پرمخاطب ترین سریالش یعنی مسافری از هند برود و فصل دوم این سریال را با حضور همان بازیگران بسازد. این پروژه در حال حاضر در حد پیشنهاد است.
سریال های مناسبتی: جعفری برای ماه رمضان کمکم کن را ساخته که نقطه عطف سریال های موسوم به ماورایی است. جعفری با ایجاد فضای عرفانی و روحانی در این مجموعه موجب تولید آثار دیگری در مورد عالم پس از مرگ و رنج و ماجراهای پس از آن توسط دیگران شد. او غریبانه را برای محرم کارگردانی کرده. در کارنامه جعفری یک سریال با نام عشق گمشده هم دیده می شود که برای ایام دهه فجر ساخته شد.
ارزیابی کلی کارنامه: قاسم جعفری در سریال سازی کارنامه قابل دفاعی دارد.
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.
متاسفم برای صداو سیما که با سانسورای عجیبش از سال 84 به بعد این دوستان رو فراری دادن و باعث رونق شبکه های ماهوارهای شدن.حالا میان میگن ماهواره اینجوره و اونجوره برادر من شما خودتون مردمو مجبور کردین برن سراغ ماهواره