به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم، مرجع سینما تلویزیون ایران، «دعوت نامه» فیلمی به کارگردانیمهرداد فریداست که با سرمایه بنیاد سینمایی فارابی ساخته شده. سرمایه ای که بنیاد فارابی با توجه با انتقادات جدی پس از نمایش این فیلم در جشنواره فجر احتمالا رنگ بازگشت آن را باید در خواب ببیند.
مهرداد فرید کارگردان، نویسنده، تهیه کننده و تدوینگر سینمای ایران متولد سال 1345 در تهران است. او در مقاطع کارشناسی روانشناسی و کارشناسی ارشد علوم ارتباطات تحصیل کرده و در حوزه رسانه نیز به فعالیت پرداخته است. در کارنامه کاری او فعالیت در سرویس بخش هنری روزنامه سلام، سردبیری فصلنامه نقد سینما و سردبیری مجله فیلم نگار به چشم می خورد.
مهرداد فرید در سال 1384 با فیلم «آرامش در میان مردگان» اولین حضور خود در عرصه سینما به عنوان کارگردان را تجربه کرد. او در تمام آثار خود نگارش فیلمنامه را نیز بر عهده داشته.مهرداد فریدتاکنون شش فیلم سینمایی را کارگردانی کرده که از میان آنها می توان به «زن ها شگفت انگیزند»، «بی تابی بیتا» و «دعوت نامه» اشاره کرد.
تصاویری از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
مهرداد فریدمعتقد است تندروی و کندروی مذهبی دو روی یک سکه اند و سازنده فیلم باید به دنبال جذب گروه میانی این دو طیف که معمولا انبوه جمعیت را شامل می شود باشد. به عقیده او اگر تندروی و کندروی را بروی یک منحنی ترسیم کنیم دهک اول مربوط به کسانی است که با انزجار و نفرت به مذهب نگاه می کنند، در مقابل دهک آخر نیز تندروهای مذهبی هستند که در این مهم افراط می وزرند و فیلم «دعوت نامه» با پس زمینه ای مذهبی اما موضوعی اجتماعی دهک های میانی جامعه را هدف قرار داده است.
نگارش فیلمنامه «دعوت نامه» نیز مانند سایر آثار مهرداد فریدبر عهده او با همراهی حمید چمنی بوده است و با خلط چندین داستان در قالبی اپیزودیک تلاش شده تا انواع و اقسام مفاهیم اخلاقی و ارزشی و نکوهیده نظیر اهدای عضو، فقر، خشونت علیه زنان، دزدی، اختلاس، قصاص، طلاق، شهدای امر به معروف، زن صیغه، نظام سلامت و مفهوم زیارت را در یک حجم فشرده از نظر بگذراند و به مغز مخاطب فرو کند. حال نکته تعجب برانگیزتر چگونگی راه یابی این فیلم به جشنواره فیلم فجر است. اکران این فیلم در جشنواره فجر با واکنش ها و انتقادات زیادی در همان سالن های نمایش همراه بود و خنده ها و سوت زدن های مخاطبان به همراه خروج بخش قابل توجهی از آنان نشانی از نارضایتی کامل از این فیلم بود.
تصاویری از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
این فیلم روایت زندگی جوانی است که علیرغم میل باطنی خود به دلیل بیماری قلبی فرزندش و نیاز به عمل جراحی از طریق جیب بری و کیف قاپی زائران امام رضا گذران امور می کند و پس از مدتی هم از کار خود پشیمان شده و زندگی اش به کلی دچار تغییر می شود. از سوی دیگر، فیلمنامه روایتگر سفر ماه عسل شیخی است که پسرش در یک درگیری به قتل رسیده و به عنوان شهید امر به معروف معرفی می شود؛ اما با ورود به فرودگاه مشهد، کیف مدارک آنها توسط همان جیب بر به سرقت میرود. مادر قاتل هم به دنبال رضایت گرفتن از اولیای دم برای جوگیری از اعدام پسرش راهی مشهد می شود. در اپیزود انتهایی نیز داستان طلاق زنی روایت می شود که پس از چند هفته بی خبری از فرزند خود راهی سفری می شود تا از وضعیت او مطلع شود. این بار هم کیف این زن حین سوار ماشین شدن در فرودگاه مورد سرقت همان جیب بر قرار می گیرد.
تصاویری از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
این سه اپیزود جدای از مضمون و محتوا به عقیده منتقدان به بدترین شیوه ممکن به یکدیگر متصل می شوند. به طوری که پیوند آنها به جای خلق لحظات متاثر کننده (همان طور که از مایحتوی آن انتظار داریم) به طور ناخواسته صحنه های خنده دار و کمدی تولید می کند. مهرداد فریدحتی بدیهی ترین نکاتی که نیاز چندانی به حضور و مشورت با کارشناسان ندارد را نیز رعایت نکرده و از ناشناس ماندن اهدا کننده و گیرنده عضو در یک عمل پیوند به راحتی گذشته و فیلم را در بیمارستان با یک دورهمی رضایت بخش از تمام شخصیت های داستان به پایان رسانده است.
نمایش «دعوت نامه» در جشنواره فجر تاکنون با انتقادات زیادی از جانب مخاطبان و منتقدان نیز مواجه شده. هرچند مهرداد فرید به عنوان کارگردان، عدم توفیق در جشنواره فجر را به معنای شکست یک فیلم نمی داند.
در این میان متلک ها و مزه پرانی ها به اختلاسگران و دزدان دکل های نفتی و کینه شیخ و اصرار او بر قصاص به مخاطب القا می کند که به جای یک فیلم جشنواره ای پای یک تله فیلم مناسبتی و سفارشی در یکی از شبکه های تلویزیون نشسته است.
محمد مهدی شیخ صراف یکی از منتقدان سینما در گفتگو با پایگاه خبری فردا معتقد است که " کراش فیلمی آمریکایی محصول سال 2004 است. این فیلم ۸ داستان مختلف و شخصیت های متعدد است. این داستانهای موازی در مدت زمان کوتاهی (کمتر از دو روز) به هم ربط پیدا می کنند و هنوز این فیلم بهترین نمونه ازین دست به شمار می رود. «دعوت نامه» در بهترین حالت یک نسخه دست چندم سه اپیزودی ضعیف از این فیلم است متتها با لهجه مشهدی! برای اینکه وقتمان تلف نشود بهتر است به جای این برویم همان فیلم 2004 را دوباره نگاه کنیم."
تصاویری از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
سید حسام الدین حسینی دیگر منتقد سینما نیز در گفتگو با فردا به بیان نکاتی درباره «دعوت نامه» پرداخت. او معتقد است "سینما مدیوم نمایش معضلات اجتماعی نیست. سینما قصه میخواهد. قصهای که «ساخته» شود و با تصویر جان بگیرد. سینما دانشکده جامعهشناسی و کلینیک روانشناسی نیست. با نمایش دزدی و زورگیری نرخ دزدی و زورگیری کم نمیشود اما نمایش معضلات اجتماعی بهانه خوبی برای تلکه کردن بیشمار نهاد فرهنگی در این مملکت است. بهراستی اگر دردمندید و میخواهید برای معضلات اجتماعی کاری بکنید لطفاً به حساب شخصیتان مراجعه کنید. معضل اجتماعی فیلمی است که پول بیتالمال و مقدسات را بیپروا خرج میکند تا عده ای شغلی پیدا کنند و درآمدی."
حمیدرضا آذرنگ نمایشنامه نویس، کارگردان و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون متولد سال 1351 در شهر تهران است. او در عرصه تئاتر کارنامه درخشانی از خود به جای گذاشته و تاکنون در بخش های نویسندگی و بازیگری پنج جایزه از دوره های مختلف جشنواره تئاتر فجر دریافت کرده است.
حمیدرضا آذرنگ در نمایی از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
او بازیگری در تئاتر را با نمایش «طلحک بازی» به کارگردانی حسن سرچاهی در سال 1378 آغاز کرد، در همان سال بازی در سینما را نیز با حضور در فیلم «نیمه گمشده» ساخته محمدعلی آهنگر تجربه کرد. او بارها در دوره های مختلف جشنواره تئاتر فجر کاندید دریافت جوایز شده و تاکنون دو جایزه بازیگری برای نمایش های «خون رقصه» در سال ۱۳۹۰ و «چهار حکایت از چندین حکایت رحمان» در سال ۱۳۸۳ و سه جایزه بهترین نویسندگی برای نمایشنامه های «خنکای ختم خاطره» ۱۳۸۸، «دو لیتر در دو لیتر صلح» ۱۳۹۰ و «خیال روی خطوط موازی» ۱۳۸۵ را دریافت کرده است. او همچنین برای بازی در فیلم «ملکه» نیز نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد از سی امین جشنواره بینالمللی فیلم فجر شد و دیپلم افتخار بهترین بازیگر مکمل مرد از جشن منتقدان سینمایی ایران و جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از جشن خانه سینما به دست آورد.
حمیدرضا آذرنگ در نمایی از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
حمیدرضا آذرنگ در سی و پنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجر بسیار پر کار ظاهر شده و با پنج فیلم «آباجان»، «آذر»، «بیست و یک روز بعد»، «قاتل اهلی» و «دعوتنامه» با دیگر بازیگران به رقابت می پردازد.
میترا حجار متولد سال 1355 در شهر مشهد است. حضور او در عرصه بازیگری با فیلم سینمایی «غریبانه» ساخته احمد امینی در سال 1376 آغاز شد. انتظار میترا حجار برای کسب موفقیت چندان طول نکشید و خیلی زود این مهم میسر شد. او دو سال پس از آغاز بازیگری در سال 1378 برای بازی در فیلم «متولد ماه مهر» ساخته احمدرضا درویش از هجدهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کرد و به سرعت مشهور شد. او برای نقش آفرینی در این فیلم کاندید تندیس زرین بهترین بازیگر نقش اول زن از چهارمین دوره جشن خانه سینما نیز شد.
میترا حجار در نمایی از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
بازی او در «متولد ماه مهر» تنها به کسب جایزه ختم نشد و آغازی بود برای حضور او در فیلم های مطرح دیگر و همکاری با کارگردان های صاحب نامی چون بهرام بیضایی، فریدون جیرانی، داریوش مهرجویی و فرزاد موتمن. این همکاری ها سبب شد تا میترا حجار برای بازی در فیلم های «سگ کشی»، «نارنجی پوش» و «خداحافظی طولانی» کاندید دریافت سیمرغ بلورین بازیگر نقش مکمل زن و برای فیلم «صورتی» کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از جشنواره بین المللی فیلم فجر شد.
میترا حجار در عرصه تلویزیون نیز حضور کوتاهی را تجربه کرده است که از میان آثار او می توان به مجموعه های «پلیس جوان» به کارگردانی سیروس مقدم و «سرزمین کهن» ساخته کمال تبریزی اشاره کرد.
بازیگر پر کارعرصه سینما بازیگری را در کودکی در صحنه تئاتر نزد پدر و مادر خود یعنی بهزاد فراهانی و فهیمه رحیم نیا تجربه کرد. او اولین بار با نقش آفرینی در فیلم به یاد ماندنی« لیلا» ساخته داریوش مهرجویی در سال 75 پا به دنیای سینما نهاد. طی این سال ها شقایق فراهانی حضوری فعال و مستمر در سینما داشته و با بازی در نقش های متفاوت قابلیت خود را به خوبی نشان داده. بازی او در فیلم چتری برای دو نفر در سال 79 تحسین منتقدان را برانگیخت.
شقایق فراهانی در نمایی از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
در کنار حضور پر رنگ در سینما، شقایق فراهانی بازی در چند مجموعه تلویزیونی مانند کلاه پهلوی (ضیا الدین دری)، مادرانه (جواد افشار)، انقلاب زیبا (بهرنگ توفیقی) و فوق سری (مهدی فخیم زاده) را نیز در میان آثار خود دارد.
نمایی از غزل فرید در فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
نمایی از غزل فرید در فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید
تصاویری از فیلم «دعوت نامه» ساخته مهرداد فرید