به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم، مرجع سینما و تلویزیون ایران، دو سالی است که دبیری جشنواره فیلم فجر بر عهده محمد حیدری قرار گرفته و در این مدت تغییرات محسوسی را در پوسترهای جشنواره شاهد بوده ایم. امسال نیز مانند سال گذشته طراحی پوستر جشنواره بر عهده مجید برزگر بوده و او تصمیم گرفت همانند سال گذشته در طراحی پوستر جشنواره از چهره یک سینماگر معروف دیگر استفاده کند. سال گذشته با تصویری از خسرو شکیبایی پوستر جشنواره را طرای کرده بود و امسال با تصویری از علی حاتمی. اقدامی که موافقان و مخالفان زیادی هم به همراه داشته.
لطفا کمی به حافظه ی خود فشار بیاورید! از جشنواره های فیلم فجر از اولین دوره تا جشنواره ی امسال چه چیز در یاد شما مانده؟ فیلم های پرحاشیه؟ بازیگران تحسین شده؟ حاشیه های خبرساز؟ بله اما احتمالا شما هم هچکدام از پوسترهای دوره های مختلف این جشنواره را در یاد نداشته باشید. دلیل اینکه چرا طی این سی و پنج دوره که از عمر جشنواره فیلم فجر میگذرد کمتر شاهد طرح های به یاد ماندنی که هم قدرت ارتباط با مردم عادی را داشته باشد و هم ویژگی های خاص هنری بوده ایم خود بحث تخصصی و مفصل دیگری است. ما در این نوشتار به یک یادآوری کوتاه از دوره های گذشته و پوسترهای مربوط به آن بسنده میکنیم. پس با مرور پوسترهای جشنواره فجر در تمام دوره ها و جوایز اصلی اهدا شده با ما همراه باشید:
طرح از: ابراهیم حقیقی
پوستر اولین دوره جشنواره فیلم فجر
نخستین جشنواره بینالمللی فیلم فجر در یک 12 بهمن سرد و زمستانی در سال 61 با سخنرانی وزیر ارشاد وقت در تالار وحدت گشایش یافت. اولین دوره ی این جشنواره به دبیری حسین وخشوری برگزار شد. می توان درک کرد که فضای آن روزهای کشور و سینما و جشنواره کاملا تحت تاثیر انقلاب و شروع جنگ تحمیلی قرار داشت. اگرچه تولیدات سینمایی آن سال ناچیز بود اما از سوی مخاطبان استقبال گسترده ای از اکران فیلم های جشنواره انجام گرفت.
برگذار کنندگان در این دوره اینگونه ترجیح دادند که بخش سینمای حرفهای، به صورت غیر رقابتی برگزار شود. و فقط در بخش سینمای آماتور به تعدادی فیلم دیپلم افتخار اهداء گردید.
از مهترین فیلم های این دوره میتوان به «حاجی واشنگتن» ، «خط قرمز»، «مرگ یزدگرد»، «اشباح» و «سفیر» اشاره کرد که هیچ کدام بعد از جشنواره اجازه اکران و نمایش را به دست نیاوردند!
طرح از: ابراهیم حقیقی
پوستر دومین دوره جشنواره فیلم فجر
دومین دوره جشنواره فجر با تمام مشکلاتی که جنگ برای کشور بوجود آورده بود به دبیری سید محمد بهشتی برگذار شد و علارغم کاهش تولیدات و سطح کیفی فیلم های آن سال، کارگردانانی چون رسول صدرعاملی، محمدعلی سجادی و محسن مخملباف که از اولین استعدادهای سینمای پس از انقلاب بودند به جامعه هنری معرفی شدند.
در این دوره هیئت داوران هیچیک از فیلمها را شایسته دریافت جایزه بهترین فیلم ندانستند! خسرو سینایی برای فیلم «هیولای درون» برنده جایزه بهترین کارگردانی و حسین پرورش برای بازی در «نقطه ضعف» برنده جایزه بهترین بازیگر مرد در این جشنواره شدند. نکته ی جالب اینکه در این دوره برای بازیگران زن هیچ جایزه ای در نظر گرفته نشده بود!
سیمرغ بهترین بازیگر نقش دوم مرد در این دوره به پرویز پرستویی و بهترین فیلنامه نویس به علیرضا داوودنژاد برای فیلم «جایزه» رسید.
طرح از: ابراهیم حقیقی
پوستر سومین دوره جشنواره فیلم فجر
سومین دوره جشنواره هم به دبیری سید محمد بهشتی برگذار شد. سمتی که 9 سال دیگر هم عهده دار بود. «مترسکـ» به کارگردانی حسن محمدزاده, یدالله صمدی برای فیلم «مردی که زیاد میدانست», جمشید مشایخی برای بازی در فیلم «کمال الملک» و پروانه معصومی برای بازی در «گلهای داوودی» به ترتیب به عنوان بهترین فیلم بهترین کارگردان, بهترین بازیگر نقش اول, مرد و بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره شناخته شدند.
پوستر چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره نیز هیچ فیلمی حایز شرایط دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم از دید هیأت داوران نشد و خبری از بهترین بازیگر نقش اول زن هم انتخاب نیست. کیانوش عیاری با فیلم «تنوره دیو» جایزه بهترین کارگردانی و هادی اسلامی برای بازی در فیلم خاطره انگیز «اتوبوس» جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد را به دست آوردند. جایزه بهترین بازیگران مکمل هم به اسماعیل محمدی و مهری مهرنیا برای بازی در «تنوره دیو» رسید.
طرحی از: مسعود دشتبان
پوستر پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره عباس کیارستمی با «خانه دوست کجاست» بهترین کارگردان جشنواره معرفی شد و رسول ملاقلیپور با «پرواز در شب» جایزه بهترین فیلم سینمایی را بدست آورد. داریوش ارجمند و سعید پورصمیمی برای بازی در «ناخدا خورشید» بهترین بازیگر نقش اول و مکمل جشنواره شدند و باز هم جایزه ای برای بازیگران زن اهدا نشد.
طراح: مسعود دشتبان
پوستر ششمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره کیانوش عیاری برای بار دوم، برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای فیلم «آن سوی آتش» شد. سعید پور صمیمیهم برای بار دوم و پیاپی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای بازی در «تحفه ها» را از آن خود نمود. سیمرغ بلورین بهترین فیلم به هیچکدام از فیلم های این دوره نرسید اما به دو فیلم خاطره ساز «کانی مانگا» به کارگردانی سیف اله داد و «پرنده کوچک خوشبختی» اثر پوران درخشنده جایزه ویژه هیئت داوران اهدا شد. پروانه معصومی هم بار دیگر و این بار برای نقش آفرینی در فیلم های «شکوه زندگی» و «جهیزیهای برای رباب» بهترین بازیگر زن جشنواره شناخته شد.
طرح از: علی وزیریان
پوستر هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر
هفتیمن دوره جشنواره فجر درحالی برگذار شد که بخشی با عنوان «جشنواره جشنوارهها» به جشنواره فجر اضافه گشت. «در مسیر تندباد» اثر مسعود جعفری جوزانی سیمرغ بهترین فیلم جشنواره را به دست آورد و محسن مخملباف با «بایسیکلران» بهترنی کارگردان این دوره لقب گرفت. عزت الله انتظامی برای بازی در «گراند سینما», محمود جعفری با بازی در «زرد قناری», رؤیا نونهالی با «عروسی خوبان»و فاطمه معتمدآریا با بازی در «برهوت» به ترتیب سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد، مکمل، نقش اول زن و مکمل زن را به دست آوردند.
از نکات قابل توجه جشنواره هفتم اینکه فیلم سینمایی «باشو غریبه کوچک» به کارگردانی بهرام بیضایی هیچ جایزه ای بدست نیاورد!
طراح: مرتضی ممیز
پوستر هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر
جنگ تحمیلی به پایان رسیده اما سینما همچنان بوی جنگ و دفاع می دهد و با قدرت ژانر «دفاع مقدس» ادامه می یابد. فیلم «مهاجر» به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا بهترین فیلم جشنواره هشتم می شود و داریوش مهرجویی برای «هامون» سیمرغ بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه را بدست می آورد. بازی تحسین شده زنده یاد خسرو شکیبایی در «هامون» سیمرغ بهترن بازیگری را برای او در پی می آورد و اکبر ابدی برای بازی در فیلم خاطره انگیز «مادر» بهترین بازیگر مکمل مرد معرفی میشود. رقیه چهره آزاد با بازی در «مادر» و افسر اسدی نیز برای بازی در «عبور از غبار» بهترن بازیگران زن نقش اول و مکمل جشنواره انتخاب شدند.
طراح: ابراهیم حقیقی
پوستر نهمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره واروژ کریممسیحی جایزه بهترین کارگردانی را برای «پرده آخر» بدست آورد و «آپارتمان 13» ِ یدااله صمدی بهترین فیلم شد. مهدی هاشمی با «دو فیلم با یک بلیط» سیمرغ بهترین بازیگر مرد را کسب کرد و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن بهفریماه فرجامی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به نیکو خردمند و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد به سعید پورصمیمی رسید.
طراح: ابراهیم حقیقی
پوستر دهمین دوره جشنواره فیلم فجر
جشنواره دهم جایی برای درخشش «نیاز» بود. فیلمی به کارگردانی علیرضا داوودنژاد که عنوان بهترین فیلم جشنواره دهم را بدست آورد. رخشان بنیاعتماد نیز برای «نرگس» جایزه بهترین کارگردانی را کسب کرد.
فرامرز صدیقی برای بازی در فیلم «دادستان» بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و جمیله شیخی, فاطمه معتمدآریا و مجید مظفری هر سه بخاطر بازی در فیلم سینمایی «مسافران» به ترتیب سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن و مکمل زن و مکمل مرد را به دست آوردند.
طراح: حسین خسروجردی
پوستر یازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
جشنواره یازدهم برای حاتمی کیا با یک سیمرغ دیگر همراه بود. در این دوره «از کرخه تا راین» به کارگردانی حاتمی کیا سیمرغ بهترین فیلم را دریافت کرد و سیروس الوند برای ساخت فیلم «یک بار برای همیشه» سیمرغ بهترین کارگردانی را به دست آورد. دیگر سیمرغ های مهم جشنواره این شرح بودند: سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد: فرامرز قریبیان سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن: فاطمه معتمدآریا, بهترین بازیگر نقش دوم مرد: جهانبخش سلطانی, بهترین بازیگر نقش دوم زن: یاسمین ملک نصر, سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه: «سارا» داریوش مهرجویی.
طراح: رضا عابدینی
پوستر دوازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره هم هیچ فیلمی به عنوان بهترین فیلم انتخاب نشد. محمد بزرگنیا سیمرغ بهترین کارگردانی را برای «جنگ نفتکشها» برد و سیمرغ های بازیگری به این ترتیب اهدا شد:
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد: عزت الله انتظامی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن: فاطمه معتمدآریا، بهترین بازیگر نقش دوم مرد:جعفر دهقان، بهترین بازیگر نقش دوم زن: نیکو خردمند
طراح: مهدی محمدی
پوستر سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
جوایز سیزدهمین دوره جشنواره فجر به این شرح بود: سیمرغ بلورین بهترین فیلم: «روز واقعه»به کارگردانی شهرام اسدی، بهترین کارگردانی: داریوش مهرجویی برای فیلم «پری»، بهترین بازیگر نقش اول مرد: خسرو شکیبایی برای بازی در «کیمیا»، بهترین بازیگر نقش اول زن: مینا لاکانی با بازی در «دیدار», بهترین بازیگر نقش دوم مرد: علی مصفا بخاطر نقش آفرینی در «پری»، بهترین بازیگر نقش دوم زن: گلاب آدینه بخاطر بازی در «روسری آبی»، بهترین فیلمنامه: «روسری آبی»برای رخشان بنیاعتماد
طراح: رضا عابدینی
پوستر چهارهمین دوره جشنواره فیلم فجر
جشنواره فیلم فجر تا سال 1374 فقط به تولیدات سالانه سینمای ایران اختصاص داشت اما از سال 1374 به صورت بین المللی برگزار شد و فیلم هایی از کشورهای دیگر نیز در این جشنواره شرکت کردند و به همین علت واژه "بین المللی" نیز به آن افزوده شد. در این سال کیومرث پوراحمد سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را برای «خواهران غریب» به دست آورد و فیلم «پدر»، سه جایزه اصلی را از آن خود کرد. سیمرغ بلورین بهترین فیلم برایمجید مجیدی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد به محمد کاسبیو سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن به پریوش نظریه رسید.
طرحی از: مسعود ترقی جاه و سیامک فیلی زاده
پوستر پانزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
جشنواره پانزدهم فصل درخشیدن «بچه های آسمان» بود. این فیلم به کارگردانی و نویسندگی مجید مجیدی سیمرغ بهترین فیلم و بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه را بدست آورد. ابوالفضل پورعرب برای بازی در «مردی شبیه باران» و امین تاریخ برای «ماه و خورشید» بهترین بازیگر نقش اول و مکمل مرد شناخته شدند و سیمرغ بهترین بازیگر زن و بهترین بازیگر مکمل زن بترتیب به گلچهره سجادیه و جمیله شیخی رسید.
طراح: سیامک فیلی زاده
پوستر شنزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
پوستر جشنواره شانزدهم حاشیه هایی زیادی در آن سال برانگیخت. زیرا در این پوستر که طراحی آن را سیامک فیلی زاده بر عهده داشت چهره ی مردی بود که گفته می شد شباهت زیادی به محمدرضا شاه پهلوی دارد!
در این دوره حاتمی کیا با «آژانس شیشه ای» اکثر سیمرغ های جشنواره را شکار کرد. سیمرغ بهترین کارگردانی و بهترین فیلم و بهترین فیلنامه به حاتمی کیا رسید و بهترین بازیگر مرد و مکمل مرد و بهترین بازیگر مکمل زن و بهترین موسیقی متن و سیمرغ بهترین تدوین به ترتیب به پرویز پرستویی و رضا کیانیان و بیتا بادران و مجید انتظامی و هایده صفی آرا برای هنرنمایی در این فیلم شناخته شدند. گلشیفته فراهانی هم بهترین بازیگر زن شد. برای بازی در «درخت گلابی».
طراح:سیامک فیلی زاده
پوستر هفدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
در جشنواره هفدهم، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن به زوج هنری محمدرضا فروتن و هدیه تهرانی برای بازی در فیلم «قرمز» به کارگردانی فریدون جیرانی رسید. سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین کارگردانی نیز رسول ملاقلیپور برای «هیوا» به دست آورد.
طراح: سیامک فیلی زاده
پوستر هجدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره که به دبیری سیفلله داد برگذار میشد «بوی کافور، عطریاس» ساختهی بهمن فرمانآرا، سیمرغ بهترین فیلم، کارگردانی، بازیگر مکمل زن (برای رویا نونهالی) و موسیقی متن (به آهنگسازی احمد پژمان) را از آن خود کرد. سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد به فرامرز قریبیان رسید و سیمرغ بهترین بازیگر اصلی زن و مکمل مرد هم به میترا حجار و حمید فرخ نژاد.
طراح: سیامک فیلی زاده
پوستر نوزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این سال بهرام بیضایی پس از سالها با «سگ کشی» دوباره به سینما بازگشت اما جایزه بهترین فیلم و بهترین کارگردانی به فیلم «باران» ساخته ی مجید مجیدی رسید. حسین عابدینی برای بازی در این فیلم سیمرغ بهترین بازیگر مرد را به دست آورد. ثریا قاسمی و ماهایا پطروسیان بهترین بازیگر نقش اول و مکمل زن شدند و سهم «سگ کشی» سیمرغ بهترین فیلمنامه برای بهرام بیضایی، بهترین بازیگر مرد مکمل برای داریوش ارجمند و بهترین فیلمبرداری برای اصغر رفیعی جم بود.
طراح: اسدالله یونسی
پوستر بیستمین دوره جشنواره فیلم فجر
«خانهای روی آب» موفقترین فیلم این دوره بود. در نهایت فیلم بهمن فرمان آرا موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد(رضا کیانیان)، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد(عزتالله انتظامی) و بهترین بازیگر نقش مکمل زن (بهناز جعفری) شد. «من ترانه پانزده سال دارم» دیگر فیلم موفق این جشنواره بود. رسول صدرعاملی بهترین کارگردان جشنواره شناخته شد و ترانه علیدوستی سیمرغ بهترین بازیگر اصلی زن را برای هنرنمای یدر این فیلم به دست آورد.
طراح: اسدالله یونسی
پوستر بیست و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر
در دوره بیست و یک جشنواره شاهد تغیراتی بود. از جمله حذف شدن سیمرغ بهترین بازیگر مکمل مرد و زن, چهرهپردازی، صدابرداری، صداگذاری و تدوین! این دوره دو فیلم موفق داشت. «دیوانه از قفس پرید» به کارگردانی احمدرضا معتمدی که سیمرغ بلورین بهترین فیلم و سیمرغ بهترین بازیگر زن با بازی نیکی کریمی را بدست آورد و «اینجا چراغی روشن است» که سیمرغ بهترین کارگردانی برای رضا میرکریمی و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای حبیب رضایی در پی داشت.
پوستر بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر
در بیست و دومین دوره جشنواره جوایز حذف شده دوره گذشته به جای خود بازگشت. «مارمولک» پر سر و صدا ترین فیلم این دوره بود که سیمرغ بهترین فیلمنامه را برای پیمان قاسم خانی در پی داشت.
جوایز مهم دیگر این دوره به این صورت در بین فیلم ها توزیع شد: سیمرغ بهترین فیلم: «میهمان مامان» به کارگردانی داریوش مهرجویی, سیمرغ بهترین کارگردانی به احمدرضا درویش برای فیلم «دوئل», بهترین بازیگر نقش اول مرد و مکمل مرد به بهرام رادان برای فیلم «شمعی درباد» و کامبیز دیرباز برای «دوئل», سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن و مکمل زن: گوهر خیراندیش برای «رسم عاشق کشی» و مریلا زارعی برای «سربازان جمعه»
پوستر بیست و سومین دوره جشنواره فیلم فجر
سال 83 ، سال فیلم های معناگرا بود. فیلم هایی مثل «بشارت منجی» نادر طالبزاده، «بیدارشو آرزو» کیانوش عیاری، «پشت پرده مه» پرویز شیخطادی، «جایی برای زندگی» محمدرضا بزرگنیا، «دیشب باباتو دیدم آیدا» رسول صدرعاملی. «رستگاری در هشت و 20 دقیقه» سیروس الوند، «زن زیادی» تهمینه میلانی، «سالاد فصل» فریدون جیرانی، «کافه ترانزیت» کامبوزیا پرتوی، «ما همه خوبیم» بیژن میرباقری و «ماهیها عاشق میشوند» علی رفیعی.
در نهایت سیمرغ بهترین فیلم به «خیلی دور خیلی نزدیک» میرکریمی و بهترین کارگردانی به «بید مجنون» مجید مجیدی رسید. پرویز پرستویی برای بازی در فیلم مجیدی بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و خسرو شکیبایی بهترین بازیگر مکمل برای بازی در سالاد فصل. در میان زن ها هم فرشته صدرعاملی و لیلا زارع برای بازی در «کافه ترانزیت» و «ما همه خوبیم» سیمرغ بهرین بازیگر اصلی و مکمل زن را بدست آوردند.
طراح: ابراهیم حقیقی
پوستر بیست و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر
شاید مهترین اتفاقی که در دوره بیست و چهارم افتاد معرفی اصغر فرهادی بود! او با «چهارشنبه سوری» جایزه بهترین کارگردانی را بدست آورد و سیمرغ بهترین بازیگر اصلی زن برای بازی در این فیلم به هدیه تهرانی رسید. «به نام پدر» حاتمی کیا نیز سیمرغ بهترین فیلم، بهترین بازیگر اصلی مرد با بازی پرویز پرستویی و بهترین بازیگر مکمل زن با بازی مهتاب نصیرپور را در پی داشت. حمید لولایی هم یک سیمرغ برای بازی در فیلم «چند میگیری گریه کنی» به دست آورد.
طراح: بهزاد خورشیدی
پوستر بیست و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر
میتوان گفت مشهودترین ویژگی جشنواره بیست و پنجم حاشیه های ایجاد شده توسط فیلمهای «سنتوری» و «اخراجی ها» بود. «روز سوم» اثر محمحسین لطیفی بهترین فیلم جشنواره شناخته شد و امیرشهاب رضویان برای «رویای شهر خاموش» سیمرغ بهترین کارگردانی را به دست آورد. سیمرغ بهترین نقش اول و مکمل مرد و بهترین بازیگر نقش اصلی و مکمل زن به ترتیب به بهرام رادان (سنتوری)، افشین هاشمی (پا برهنه در بهشت)، باران کوثری (خون بازی و روز سوم) و پانته آ بهرام (بچه های ابدی) رسید.
طراح: میراندا انصاری و الهام عیوضی
پوستر بیست و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر
«به همین سادگی» رضا میرکریمی فیلم برگزیده این دوره بود و مجید مجیدی جایزه بهترین کارگردانی جشنواره این سال را برای فیلم «آواز گنجشک ها» به دست آورد. امین حیایی برای بازی در فیلم «شب» بهترین بازیگر نقش اول مرد شد و محسن تنابنده با کسب سیمرغ بهترین بازیگر مکمل مرد برای بازی در «استشهادی برای خدا» نامش بر سر زبان ها افتاد. این جشنواره با معرفی یک بازیگر خوب دیگر هم همراه بود. هنگامه قاضیانی که سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن را برای «به همین سادگی» کسب نمود و بیش از پیش مطرح شد. مهتاب نصیر پور هم برای بازی در «فرزند خاک» یک سیمرغ دیگر بدست آورد.
طراح: حمیدرضا بیدقی
پوستر بیست و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر
پس از 18 سال که از فیلم بسیار موفق «پرده آخر» میگذشت واروژ کریممسیحی دوباره به سینما و جشنواره فجر بازگشت. واروژ کریممسیحی توناست با فیلم سینمایی «تردید» سیمرغ بهترین فیلم سینمایی را به دست آورد. «درباره ی الی» دیگر اتفاق مهم جشنواره ی آن سال بود. فیلمی به کارگردانی اصغر فرهادی که دومین سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را برای او در پی داشت و نوید یک کارگردان بزرگ در سینمای ایران را می داد. شهاب حسینی برای «سوپر استار» و لیلا حاتمی برای «بی پولی» سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن را از جشنواره فجر به دست آوردند و علیرضا خمسه و مهتاب کرامتی هر دو برای بازی در «بیست» ِ علیرضا کاهانی بهترین بازیگران نقش مکمل مرد و زن در جشنواره شناخته شدند.
طراح: سید حمید شریفی آل هاشم
پوستر بیست و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر
در این دوره که تا حدودی تحت تاثیر التهابات سیاسی کشور بود برای اولین بار برج میلاد کاخ جشنواره شد. نمایش فیلم «به رنگ ارغوان» به کارگردانی حاتمی کیا که پنج سال در توقیف قرار داشت از دیگر اتفاقات جالب این دوره بود. این فیلم سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را بدست آورد و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مرد به محسن تنابنده برای بازی در «هفت دقیقه تا پاییز» و نگار جواهریان برای «طلا و مس» اهدا شد.
طراح: مسعود نجابتی
پوستر بیست و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر
در سال 89 با حمایت دولت سینمای سیاسی رونق گرفته بود. فیلمهایی چون «پایاننامه» حامد کلاهداری، «گزارش یک جشن» حاتمیکیا، «خیابانهای آرام» کمال تبریزی و «اخراجی ها 3» مسعود ده نمکی با تِم سیاسی از جمله محصولات این سال هستند. هیئت داوران سیمرغ بلورین بهترین فیلم را به «جرم» مسعود کیمیایی دادند و اصغر فرهادی با «جدایی نادر از سیمین» سومین سیمرغ بهترین کارگردانی خود را نیز از جشنواره فجر به دست آوردد. فیلمی که در نهایت اولین اسکار تاریخ سینمایی ایران را هم به همراه داشت!
مهدی هاشمی (آلزایمر)، ویشکا آسایش (وردو آقایان ممنوع)، حامد بهداد (جرم) و مهناز افشار (سعادت آباد) به ترتیب سیمرغ های بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن و مکمل مرد و زن را بدست آوردند.
طراح: ابراهیم حقیقی
پوستر دوره سی ام جشنواره فیلم فجر
خیانت! موضوعی که محور بسیاری از فیلم های آن سال بود تا جایی که حتی واکنش و حساسیت نهادهای فرهنگی و مذهبی کشور را در پی داشت. جشنوراه فجر آن سال هم ازین حواشی به دور نبود. در این دوره فیلم سینمایی «گیرنده» به کارگردانی مهرداد غفارزاده سیمرغ بهترین فیلم را دریافت کرد. هیئت داوران هیچ فیلمی را شایسته سیمرغ بهترین کارگردانی نیافتند و سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول و مکمل مرد به فرهاد اصلانی برای بازی در «زندگی خصوصی» و اکبر عبدی با بازی در «خوابم میاد» رسید. هنگامه قاضیانی (روزهای زندگی) و یکتا ناصر (یکی میخواد باهات حرف بزنه) هم سیمرغ های بهترین بازیگر نقش اول و مکمل زن را بدست آوردند.
طراح: بیژن جناب
پوستر دوره سی و یکم جشنواره فیلم فجر
یکی از موضوعاتی که در مرور این دوره خیلی به چشم می آید کنار گذاشتن فیلم های پرحاشیه و چالش برانگیز از بخش رقابتی یا کل جشنواره است. بطوری که بخش قابل توجهی از بخش رقابتی را فیلم اولی ها تشکیل میدهند. «استرداد» به کارگردانی محسن آقاعلی اکبری سیمرغ بهترین فیلم سینمایی و محسن قرایی برای ساخت «خسته نباشید!» سیمرغ بهترین کارگردانی را دریافت کردند. سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد و زن به ترتیب به رضا عطاران و هانیه توسلی (هردو بخاطر بازی در فیلم سینمایی «دهلیز» ) و سیمرغ بهترین بازیگر مکمل مرد و مکمل زن به امیر جعفری (قاعده تصادف) و مریلا زارعی (هیس! دخترها فریاد نمیزنند) رسید.
طراح: مهدی سعیدی
پوستر دوره سی و دوم جشنواره فیلم فجر
برخلاف جشنواره پیشین که سیاست دبیران جشنواره بر جوانگرایی و اجتناب از حواشی بود در بهمن 92 برج میلاد روزهای پرحاشیه ای را گذراند. از حضور و پیام های رجال سیاسی در جشنواره تا حضور بیشتر فیلمسازان مطرح در بخش رقابتی. بهروز افخمی با «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» سیمرغ بهترین فیلم و فیلمنامه را به دست آورد. «رستاخیز» بهترین فیلم جشنواره شد. و رضا عطاران سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد برای بازی در «طبقه حساس» و مریلا زارعی، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن بخاطر بازی در «شیار 143» را به دست آوردند. بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و زن هم به بابک حمیدیان و شبنم مقدمی رسید.
طراح:طاها ذاکر – استودیو تهران
پوستر دوره سی و دوم جشنواره فیلم فجر
در این دوره، فیلم رخ دیوانه به عنوان بهترین فیلم، ابوالحسن داوودی برای همین فیلم به عنوان بهترین کارگردان، سعید آقاخانی بهترین بازیگر نقش اول مرد (خداحافظی طولانی) و باران کوثری (کوچه بینام) جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن را دریافت کردند. و هومن سیدی به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل(من دیهگو مارادونا هستم) و سحر دولتشاهی برای بازی در «عصر یخبندان» به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل زن در جشنواره انتخاب شدند.
طراح: مجید برزگر , نقاش : بزرگمهر حسین پور , عکاس: امیر عابدی
پوستر سی و چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر
در دوره سی و چهارم بخش انیمیشن به جشنواره اضافه و عنوان بینالملل از نام جشنواره حذف شد. همچنین برای نخستین بار پوستر جشنواره با شمایل یک سینماگر (مرحوم خسرو شکیبایی) طراحی شد. اتفاقی که سال بعد هم ادامه پیدا کرد.
این دوره با معرفی یک پدیده همراه بود. یک کارگردان اولی که نظر داوران و منتقدان و مخاطبان را به طور همزمان به خود جلب کرد. سعید روستایی با فیلم سینمایی «ابد و یک روز» توانست سیمرغ بهترین کارگردانی و فیلمنامه را بدست آورد. همچنین پریناز ایزدیار و نوید محمدزاده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن و نقش مکمل مرد را برای بازی در این فیلم دریافت نمودند. سیمرغ بهترین فیلم به «ایستاده در غبار» رسید و پرویز پرستویی (برای بازی در فیلم بادیگارد) و شبنم مقدم (زاپاس و نفس) سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد و مکمل زن را از آن خود کردند.
پوستر سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر
در سوم بهمن ماه امسال، طی مراسمی در موزه سینمای ایران، باحضور اعضای خانواده علی حاتمی، مدیران جشنواره فیلم فجر، اهالی سینما و رسانه، از پوستر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر منقش به تصویر زندهیاد علی حاتمی، رونمایی شد. مدیر هنری پوستر «مجید برزگر» است و «حسین زارعی» طراح گرافیست آن است. نقاشی پوستر را «علی بیگیپرست» بر اساس عکسی از «عزیز ساعتی» برعهده داشته و خوشنویسی پوستر امسال را «حسن عباسیپرزاد» انجام داده است.
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.
من خیلی مشتاق بودم همه پوستر های جشواره ی فیلم فجر را ببینم .
متشکرم ازتون