به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران، در حالی که کمتر از 3 هفته به دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری باقی است و به روزهای داغ انتخاباتی نزدیک می شویم، بر طبق سنت چند دوره اخیر گمانه زنی ها دربارهی اینکه چه کسی کارگردانی فیلم های انتخاباتی نامزدها را بر عهده خواهد داشت ادامه دارد. مسئله ساخت فیلم انتخاباتی برای کاندیدها اولین بار از هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سال 76 مطرح و پای کارگردانان سینما به تبلیغات انتخاباتی باز شد. اتفاقی که برای برخی از آنها شگون داشته و پست های مدیریتی بالا را به همراه داشت و برای بعضی دیگر حاشیه هایی که تا مدت ها با آن درگیر بودند.
در ادامه این مطلب قصد داریم شما را با تمام کارگردانانی که در ادوار مختلف انتخابات از سال 76 تا به امروز برای نامزدها فیلم انتخاباتی ساخته اند آشنا کنیم.
مرحوم سیف الله داد
تا پیش از هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خبری از حضور کارگردانان مطرح سینمایی در نامزدهای ریاست جمهوری نبود. در این سال 4 نفر نامزد دریافت پست ریاست جمهوری بودند.
سید محمدخاتمی نمایندگی اصلاح طلبان در این دوره را برعهده داشت. او پیش از این به مدت 9 سال به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد مشغول به کار بود و رابطه و شناخت مناسبی از سینمای کشور داشت. او در این دوره از یک تیم سه نفره به مدیریت سیفالله داد و همکاری بهروز افخمی و احمد مرادپور برای ساخت فیلم تبلیغاتی خود استفاده کرد.
سیف الله داد از مدیران و کارگردانان مطرح آن روزهای سینما بود و بین سالهای ۱۳۷۴ تا سال ۱۳۷۶ ریاست هیئت مدیره خانه سینما را بر عهده داشت. او پس از پیروزی محمد خاتمی در انتخابات آن سال تا سال ۱۳۷۹ به مقام معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی رسید که به عقیده ی بسیاری، سالهای بسیار خوبی برای سینمای ایران بود. مهترین فیلم سیف الله داد فیلم سینمایی «کانی مانگا» (۱۳۶۶) است.
ناطق نوری که نامزد اصولگراها در این دوره به حساب می آمد برای فیلم تبلیغاتی خود از بهزاد بهزادپور استفاده کرد. بهزادپور کارگردان و نویسنده و بازیگر و تدوینگر سینماست که کارگردانی سه گانه «خداحافظ رفیق» مهترین اثر او به شمار می رود.
سیدرضا زوارهای نیز رسول صدرعاملی را برای ساخت فیلم تبلیغاتی خود استفاده نمود. صدرعاملی یکی دیگر از کارگردانان برجسته سینماست که به سمت ساخت مستندهای انتخاباتی کشیده شد. کارگردان «من ترانه 15 سال دارم» و «دختری با کفشهای کتانی» البته سابقه زیادی در مستندهای سیاسی داشت. او کار خود را از 17 سالگی به عنوان خبرنگار شروع کرد. زمان تحصیلاتش در فرانسه درست مصادف شد با روزهای انقلاب و حضور امام خمینی در نوفل لوشاتو. صدرعاملی جوان در همانجا به یکی از اصلیترین گزارشگران بینالمللی اخبار مربوط انقلاب و امام خمینی تبدیل شده و در پرواز انقلاب تنها مصاحبهٔ امام خمینی را او ثبت نمود.
و محمد محمدی ریشهری دیگر کاندیدای این دوره به سراغ تیمی سه نفره متشکل از یوسف مناجاتی، حسین فردرو و اسدالله رفت.
احمد درویش
در انتخابات دوره هشتم (1380) محمد خاتمی باید با 9 کاندید دیگر به رقابت میپرداخت. این سال دومین دوره ای بود که سینماگران به صورت فعال در روند تبلیغات نامزدها شرکت میکردند. احمدرضا درویش کارگردانی بود که ساخت فیلم تبلیغاتی محمد خاتمی را به عهده داشت. احمد درویش از کارگردانان صاحب سبک و جریان ساز سینمای ایران به حساب می آید. او متولد 1340 در همدان است و فیلم های مطرحی مثل «کیمیا»، «متولد ماه مهر» و «دوئل» را در کارنامه دارد.
ضیاءالدین دری با همراهی اکبر نبوی به طور مشترک فیلم تبلیغاتی احمد توکلی را ساختند. ضیاءالدین دری یکی از پرکارترین کارگردانان سینما در زمینه ساخت فیلم های انتخاباتی است. کارگردان سریال های «کلاه پهلوی» و «کیف انگلیسی» در پروسه فیلم های تبلیغاتی کاندیدهایی از جناح های مختلف همکاری داشته و حتی در این سال بصورت همزمان برای دو نامزد فیلم ساخت!
علی شمخانی از گروهی با مشاوره مجید مجیدی و سیفالله داد برای ساخت فیلم خود استفاده کرد. این درحالی است که سیفالله داد در دوره ی پیش برای محمد خاتمی فیلم ساخته بود و بعد از پیروزی او به عنوان معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت اصلاحات مشارکت داشت.
سعید ابوطالب برای حسن غفوریفرد فیلم انتخاباتی ساخت. سعید ابوطالبی علاوه بر ساخت فیلم مستند در دوره هفتم مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده اصولگرایان مستقل نیز نماینده مردم تهران بوده است.
جلیل فرجاد هم ساخت فیلم تبلیغاتی عبدالله جاسبی را برعهده داشت. جلیل فرجاد را بیشتر به عنوان بازیگر سینما و تلوزیون میشناسیم که در کارنامه خود بازی در سریال های مثل «فاخته»، «عیاران» و «مدرس» را دارد. او همچنین پدر مارال و مونا فرجاد از بازیگران جوان سینما و تلوزیون نیز هست.
ضیاءالدین دری از جمله سینماگرانی است که در تولید فیلم های انتخاباتی بیشترین فعالیت را داشته
ضیاءالدین دری در اقدامی عجیب و جالب توجه ساخت فیلم علی فلاحیان را هم انجام داد. فیلمی که البته به دلیل مسائل امنیتی از تلوزیون پخش نشد. دری در همین دوره مسئولیت فیلم تبلیغاتی احمد توکلی را هم برعهده گرفته بود.
جمال شورجه کار ساخت فیلم شهابالدین صدر را انجام داد. همچنین در این دوره فرزین رضائیان برای مصطفی هاشمیطبا، سعید جلیلوند برای سید منصور رضوی و مراتی برای محمود کاشانی فیلم تبلیغاتی ساختند.
جواد شمقدری در سال 1384 توانست با یک فیلم هوشمندانه محمود احمدینژاد را که تا آن زمان کمتر شناخته شده بود به چهرهای محبوب تبدیل کند. در دوره نهم انتخابات ریاست جمهوری با حضور کارگردانان مطرحی همچون کمال تبریزی، مهدی فخیمزاده، رسول ملاقلیپور و... رقابت ها داغ تر از پیش شده بود.
پیروز این دوره کسی نبود جز محمود احمدی نژاد! جواد شمقدری که کارگردانی فیلم انتخاباتی او را انجام داده بود پس از این پیروزی به عنوان مشاور هنری همراه دولت او بود. یکی از نقاط قوت تبلیغات احمدی نژاد در این سال، فیلم جواد شمقدری بود که با ذکاوت در آن به جای تکیه بر سوابق اجرایی او که تا آن زمان چندان چشمگیر نبود، با نشان دادن سبک زندگی ساده احمدینژاد سبب محبوبیت این نامزد ناشناس در بین مردم شد.
کمال تبریزی از مطرح ترین کارگردانان سینمای پس از انقلاب نیز در این دوره به سراغ ساخت فیلم برای اکبر هاشمی رفسنجانی رفت. اتفاقی که پس از شکست هاشمی در انتخابات باعث مشکلات و حاشیه هایی در دولت بعدی برای او شد. از فعالیت های سیاسی کارگردان «لیلی با من است» و «مارمولک» جالب است بدانید او از جمله دانشجویان شرکت کننده در تسخیر سفارت آمریکا (سخیر لانهٔ جاسوسی) در ابتدای انقلاب بود.
بهروز افخمی، او هم از جمله سینماگرانی است که تاکنون در عرصه انتخابات بسیار فعال بوده
بهروز افخمی در این دوره برای مهدی کروبی فیلم تبلیغاتی ساخت. افخمی پیش از این در سال 76 در ساخت فیلم انتخاباتی محمد خاتمی همکاری داشت. کارگردان «روز فرشته» و «فرزند صبح» علاوه بر سینما برای اهالی سیاست نیز نامی آشناست. او در ششمین دوره مجلس شورای اسلامی به عنوان نماینده مردم تهران به مجلس راه یافته بود.
محسن رضایی برای فیلم انتخاباتی خود به یکی از برجسته ترین کارگردانان دفاع مقدس یعنی مرحوم رسول ملاقلیپور رجوع کرد. انتخابی که با توجه به سابقه نظامی محسن رضایی در 8 سال دفاع مقدس منطقی بنظر می رسید. هرچند محسن رضایی پیش از برگزاری انتخابات این دوره انصراف خود را اعلام کرد. رسول ملاقلیپور ساخت فیلم هایی همچون «سفر به چزابه»، «میم مثل مادر» و «پرواز در شب» را در کارنامه هنری خود دارد.
مصطفی معین نیز کار فیلم خود را به رخشان بنیاعتماد سپرد. اگرچه در دوره های بعد بنیاعتماد به حمایت از برخی نامزدها پرداخت اما این اولین و آخرین فعالیت رخشان بنی اعتماد به عنوان کارگردان فیلم انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری بود. احمدرضا درویش که در انتخابات پیشین برای محمد خاتمی فیلم تبلیغاتی ساخته بود در این سال ساخت فیلم محمدباقر قالیباف را بر عهده گرفت. مهدی فخیمزاده نیز بر روی فیلم جواد لاریجانی کار کرد که با توجه به کارنامه و سبک فیلمسازی فخیمزاده شاید این انتخاب در نوع خودش جالب بود. محسن مهر علیزاده هم کار ساخت فیلم خود را به محرم زینالزاده سپرد. محرم زینال زاده متولد ۱۳۳۰ بازیگر و کارگردان سینما و تئاتر است که بازی در فیلم هایی چون «بایسیکلران»، «سلام سینما» و کارگردانی فیلم «ساز ستاره» را در کارنامه دارد.
انتخابات سال 88 که در نوع خود پر هیجان ترین و پرحاشیه ترین انتخابات تاریخ جمهوری اسلامی را رقم زد، دوره اوج حضور سینماگران در انتخابات نیز بود. چه در روند ساخت فیلم های تبلیغاتی و چه در ستادها و جبهه گیری ها و...
در این دوره برای هر کاندیدا دو فیلم تبلیغاتی ساخته و پخش شد. به مانند 4 سال پیش، جواد شمقدری تهیهی فیلم تبلیغاتی احمدی نژاد را بر عهده داشت و پس از پیروزی او در انتخابات به معاون سینمایی وزیر ارشاد شد که بعدها با تلاشهای او به سازمان سینمایی تبدیل گشت.
مجید مجیدی
کارگردانی فیلم های تبلیغاتی میرحسین موسوی به ترتیب بر عهده مجید مجیدی و احمدرضا درویش بود که در آن فاطمه معتمدآریا نیز حضور داشت. و گروهی متشکل از بهروز افخمی، سید ضیاءالدین دری و زنده یاد علی معلم مسئولیت ساخت فیلم های مهدی کروبی را بر عهده داشتند. محسن رضایی نیز فیلم تبلیغاتی خود را به محمدعلی فارسی سپرد، اثری که بیش از آنکه شبیه یک فیلم تبلیغاتی باشد شبیه یک مستند زندگینامهای خشک و خالی بود!
حسن روحانی و حسین دهباشی
چهار سال بعد و در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری کشور که با پیروزی حسن روحانی همراه بود حسین دهباشی مسئولیت ساخت فیلم تبلیغاتی او را به عهده داشت. حسین دهباشی ( متولد 1350 ) مستندساز و پژوهشگر تاریخ است که تاکنون مستندهای تاریخی و سیاسی زیادی را برای تلوزیون کارگردانی و آماده کرده که از آن جمله میتوان به مستند به «روایت دربار» اشاره کرد. او اگرچه در سال 92 مشاور رسانه ای و کارگردان فیلم تبلیغاتی حسن روحانی بود اما مدتی بعد به انتقاد از عملکرد روحانی پرداخت و در انتخابات دوره بعدی حاضر به همکاری تیم انتخاباتی او نشد.
سیدمحمود رضوی و بهروز شعیبی
قالیباف فیلم خود را به سیدمحمود رضوی تهیه کننده نام آشنای سینما که تاکنون تهیه کنندگی آثاری همچون «درباره الی»، «دهلیز» و «ماجرای نیمروز» را برعهده داشته و بهروز شعیبی کارگردان «دهلیز» و «سیانور» سپرد.
محمدحسین لطیفی فیلم علی اکبر ولایتی را کارگردانی کرد. لطیفی تاکنون سریال های زیادی از جمله «قلب یخی»، «ساخت ایران»، «صاحب دلان» و فیلم های سینمایی «روز سوم» و «توفیق اجباری» کارگردانی کرده است.
حسین شمقدری در اولین تجربهی ساخت فیلم تبلیغاتی برای سعید جلیلی فیلم ساخت. محمدرضا عارف از مجید برزگر برای تهیه فیلمش بهره برد که آخرین فیلمش در توقیف به سر میبرد. جلال عطارزاده برای محمد غرضی فیلم تبلیغاتی ساخت و محسن رضایی، اسماعیل فلاح پور را برای ساخت فیلمش برگزید.
نامزدهای دوازدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران
در انتخابات پیشرو نامزدها ترجیح داده اند بی سر و صدا کار فیلم های تبلیغاتی خود را به پیش ببرند و در حالی که کمتر از 3 هفته به انتخابات مانده هنوز کارگردان های فیلم های انتخاباتی این دوره دقیقا مشخص نیستند.
محمود احمدی نژاد اما اولین نامزدی بود که تبلیغات خود را شروع کرد! حتی پیش از نام نویسی و اعلام تایید صلاحیت شدگان! بر طبق گفته ها جواد شمقدری در گردهمایی های مختلف همراه احمدی نژاد و تیمش بود و احتمالا اگر رد صلاحیت نمیشد او فیلم های انتخاباتی را می ساخت.
از سوی دیگر مسئولین تبلیغاتی حسن روحانی اعلام داشته اند فیلم های تبلیغاتی رئیس جمهور را قرار نیست کارگردان مشهور و صاحب نامی بسازد. ظاهرا حسین دهباشی هم که فیلم های 4 سال پیش او را ساخته بود امسال برای حسن روحانی فیلم نخواهد ساخت. خبرهای دیگری به نام های محمدعلی فارسی و مهدی نقویان برای ساخت فیلم تبلیغاتی سیدابراهیم رئیسی اشاره میکنند. هرچند که این خبر قطعی نشده است. همچنین در رسانه های مختلف سیدمحمود رضوی که در دوره گذشته تهیه کنندگی فیلم تبلیغاتی محمدباقر قالیباف را برعهده داشت به عنوان سرپرست کل تبلیغات ستاد انتخاباتی قالیباف معرفی شده است.