به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران، پس از دستگیری اعضای اصلی سایت تاینی موویز، وبسایت آن نیز به طور کامل از دسترس خارج شد. بنابراین احتمال زیاد پرونده بزرگترین سایت دانلود فیلمهای خارجی به طور کامل بسته شده و دیگر شاهد فعالیت دوباره تاینی نخواهیم بود. اما پشت پرده بسته شدن این سایت چه بود؟
ماجرا با دستگیری اعضای اصلی این سایت شروع شد. عباس جعفری دولتآبادی، دادستان تهران صحبتهایی را در مورد موضوعهای مختلف مطرح کرد که بخشی از آن به دستگیری چند نفر در رابطه با تهیه، دوبله و فروش فیلمهای مبتذل مربوط میشد. دادستان تهران در این مورد گفت:
«متهمان که اکنون شش نفر آنها بازداشت شدهاند، فیلمهای مبتذل و مستهجن را تهیه و دوبله کرده و در فضای مجازی به فروش میرساندند. تارنمای مورد استفاده این باند بهعنوان بزرگترین مرجع دانلود فیلم و سریال خارجی، بهصورت غیرمجاز فعالیت میکرد و در سه سال اخیر 18 هزار فیلم و سریال خارجی را پس از دوبله پخش کردهاند که بسیاری از آنها مبتذل و مستهجن بوده و از این طریق وجوه نامشروع را تسهیل کردهاند.»
پس از دستگیری این 6 نفر بخش نظرات و همچنین لینکهای دانلود این سایت غیرفعال شد و صفحه تاینی موویز در اینستاگرام نیز از دسترس خارج شد.
اما اکنون این سؤال پیش میآید که با توجه به غیرقانونی بودن نوع فعالیت آن به گفته دادستان تهران، چرا بسته شدن آن با وقفهای چندساله همراه بوده است؟
البته جواب آن تا حد زیادی واضح است، بیشتر حجم اشتراک مشترکان در اینترنت صرف دانلود فیلم و سریال میشود و برای اپراتورهای اینترنت و شرکتهای عرضهکننده اینترنت وجود سایتهای دانلود فیلم امری ضروری به نظر میرسید. هرچه که سایتهای دانلود بیشتر در نتیجه سود اپراتورهای عرضهکننده هم بیشتر است. اپراتورهای اینترنتی نیز غالباً به مراجع قدرت متصل هستند و این چرخه باعث تداوم بیخطر سایتهای دانلود غیر مجاز شد همچون تاینی مووویز شده بود.
این سایت در سالهای اخیر بهطور قابل ملاحظهای فعالیت خود را گسترش داده بود و به دوبله اختصاصی فیلمهای روز دنیا با کمک صداپیشگان و دوبلورهای معروف کشور پرداخته بود. جالب اینجاست که حتی صدا و سیما نیز برخی اوقات فیلمهای دوبله شده توسط تاینی موویز را در تلویزیون پخش میکرد. اتفاقی که در یک مقطع در رسانهها نیز سر و صدا به پا کرد و برخی رسانهها از آن بهعنوان یک اشتباه سهوی یاد کردند.
تاینی همچنین رتبه بالایی در الکسا(مرجعی برای نشان دادن رتبه سایتهای اینترنتی) داشت و به 28امین سایت پربازدید ایران تبدیل شده بود. اشتراک در آن مثل اکثر سایتهای مشابه مستلزم هزینه بود. ماهانه 4000 تومان و براساس شنیدههای غیررسمی، نزدیک به ماهی 300 الی 400 هزار نفر ثبت نام و یا تمدید اشتراک داشت. قابل توجه است که هزینه اشتراک این سایت، خریداری کردن اکانت شرکتهای خدمات هاست فایل داخلی بود و باید دید آیا پای این شرکتها هم به موضوع باز خواهد شد یا خیر.
نکته جالب توجه دیگر این است که تاینی موویز از معدود سایتهای دانلود فیلم و سریال به شمار میرود که آثار داخلی را برای دانلود به کاربران عرضه نمیکند تا از شر شکایت تهیهکنندگان داخلی خود را خلاص کند و قانون نصفه و نیمه کپی رایت در ایران نیز گریبان گیرش نشود.
شایان به ذکر است که تاینی موویز تا قبل از این هم با مشکلاتی از قبیل فیلتر شدن پیاپی روبهرو بود که البته از راههای مرسوم آن را دور میزد. بنابراین میشود گفت که فعالیت این وبسایت بهطور کلی در تمام مدت فعالیتش غیرقانونی بوده است. همچنین تاینی تنها سایتی نیست که به کاربران اجازهی دانلود فیلمها و سریالهای خارجی را میدهد و از این دست وبسایتها در ایران زیاد هستند. با این وجود، بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی شب گذشته در اظهار نظرهای جالبی، از تلاش تاینی موویز برای حذف فیلمهای «دارای صحنههای مستهجن زیاد» و سانسور مواردی در دوبلهی فیلمهای عرضه شده توسط این وبسایت خبر داده بودند.
شایعات مختلفی درباره این موضوع به گوش میرسد که البته هیچکدام نه مورد تائید رسمی قرار گرفتند و نه واکنشی در برداشتهاند. بیشتر این شایعات حول یک مسئله میچرخند: شکایت شبکهها و سایتهای پخش آنلاین فیلمvod ) (از این وبسایت که رقیب آنها به شمار میرود.
بسیاری رونق گرفتن سایتهای vod را در گرو بسته شدن سایتهای دانلود غیر قانونی میدانستند. بهطور مثال در سالهای اخیر فیلترینگ سایت youtube تأثیر بسزایی درپیشرفت بازدیدکنندگان آپارات داشت تا جایی که برای بسیاری از کاربران بهطور کل آپارات جایگزین یوتیوب شد.همچنین پخش نشدن برخی ازمسابقات فوتبال اروپایی و رجوع علاقهمندان به سایت «آنتن» برای مشاهده مسابقات که منافع زیادی برای سازمانهای ذینفع داشته است. به همین خاطر بود که نام vodهای مطرح نیز در پرونده بسته شدن تاینی موویز مطرح شد، از چندی پیش نیز تبلیغات گستردهای برای تلویزیونها و شبکههای آنلاین پخش فیلم در سطح کشور برقرار شد. تلویزیون اینترنتی «آیو» یکی از این سرویسها بود که تقریباً تمامی شهر تهران با تبلیغات محیطی این شرکت پر شده بود و با گسترده شدن فعالیت این شرکت تمامی حدس و گمانها به سمت آنها پیش رفت. انگشت اتهام بهسوی سایتهای دیگری چون فیلیمو، نماوا، فیلم نت و ... نیز دراز شد. اما با پیگیریهای منظوم مشخص شد که این vodها دخالتی در فیلتر شدن تاینی نداشتند و دستگیری آنان توسط دادستانی صورت گرفته است.
اما بههرحال نمیتوان منکر عدم شفافیت مسئله تعطیلی ناگهانی تاینی موویز و همچنین فعالیت مثمر ثمر این سایت در سالهای اخیر بود. آیا بهراستی این اقدام عادلانه و باید انجام میگرفت؟ اگر آری چرا بعد از همهسال فعالیت سایت؟ و چرا از میان اینهمه سایت چرا فقط تاینی؟ آیا تعطیل شدن تاینی شروعی برای اقداماتی زنجیر وار و ادامه تعطیلیهاست؟
قضاوت با شما...
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.