به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران، آخرین اخبار از آثار و حواشی سی و ششمین جشنواره فیلم فجر را در ادامه بخوانید:
- یکشنبه گذشته، ۱۰ دی ماه در نشستی با حضور ابراهیم داروغهزاده، دبیر سی و ششمین جشنواره فیلم فجر، احمد امینی به عنوان نماینده هیئت انتخاب و مسعود نجفی، مدیر روابط عمومی جشنواره، اسامی فیلمهای بخش مسابقه جشنواره امسال اعلام شد. پس از اعلام نام فیلمها توسط داروغهزاده، احمد امینی که به عنوان نماینده هیئت انتخاب برای صحبت در نشست حضور پیدا کرده بود، در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا فیلم رزروی هم وجود دارد که در صورت حذف هر یک از ۲۳ فیلم اعلام شده، جایگزین آن شود، گفت: «پنج فیلم به صورت رزرو قرار گرفتهاند که اگر هر فیلمی نرسید، جایگزین آن را داشته باشیم. البته نام این فیلمها اعلام نمیشود.»
اما نکته جالب و البته عجیب، اظهارات متناقض سیدجمال ساداتیان، دیگر عضو هیئت انتخاب جشنواره فجر در برنامه «سی و پنج» بود. ساداتیان که مهمان شنبه شب این برنامه با اجرای فریدون جیرانی بود، با اشاره به اینکه بر تعداد فیلمها افزوده نمیشود، گفت که فیلم رزروی انتخاب نشده است.
او در اینباره توضیح داد: «مسئولین جشنواره مقید هستند براساس آئیننامه عمل کنند و بر تعداد فیلمهای حاضر در جشنواره افزوده نخواهد شد.»
او در بخش دیگری از صحبتهایش بیان کرد: «ما فیلم رزروی انتخاب نکردیم و اگر چنانچه به هر دلیلی فیلمی به جشنواره نرسد، مجدد باید برویم بنشینیم و برای فیلم جایگزین رای دهیم.»
از ابتدای داغ شدن تنور جشنواره، این چندمین بار است که حرف و حدیثها و نقل قولهای مختلف و متناقضی را میشنویم. اما شنیدن دو اظهار نظر که کاملا همدیگر را نقض میکنند، آن هم از زبان دو عضوی که به همراه هم فیلمهای جشنواره را بازبینی کردهاند، مورد عجیبی است که در جشنواره امسال شاهدش هستیم.
- عماد افروغ نماینده سابق مجلس و عضو پیشین شورای پروانه نمایش که سال گذشته در هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر حضور داشت، درباره نحوه حضور دو فیلم «امپراطور جهنم» و «شعله ور» در جشنواره فجر امسال، توضیحات جالبی را به آی سینما می دهد. او می گوید که این دو فیلم سال گذشته به صورت کامل برای اعضای هیات انتخاب به نمایش درنیامدند اما با این وجود سوالاتی را در مورد قانونی بودن حضور این دو فیلم در جشنواره فجر امسال مطرح میکند.
عدم شفافیت و پاسخگویی مسئولین ارتباط مستقیم با اعتراضات اخیر دارد
عماد افروغ عضو هیات انتخاب سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر، در ابتدای این مصاحبه درباره عدم شفاف سازی اطلاعات و نحوه راه یابی دو فیلم «شعله ور» و «امپراطور جهنم» به جشنواره امسال گفت: « این سوال بسیار خوب و به جایی است که ممکن است برای برخی رسانههای سینمایی به وجود آمده باشد و ما که زمانی مسئولیتی در جشنواره فجر و جاهای دیگر داشتیم باید درباره این پرسشها پاسخ قانع کننده بدهیم. به نظر من این روزها همه چیز در هالهای از ابهام قرار دارد و مسئولی هم به طور شفاف درباره اتفاقات اخیری که در حال رخ دادن است، پاسخ شفافی نمیدهد و باعث شده حوادث و اعتراضهای اخیر به وجود آید. به نظر من عدم شفاف سازی و پاسخگو نبودن مسئولین، ارتباط مستقیم با حوادث این روزهای کشور دارد.»
«امپراطور جهنم» از نظر سینمایی و مضمونی قابل قبول نبود
این نماینده مجلس در ادامه این گونه به موضوع راه یابی فیلم «امپراتور جهنم» به جشنواره امسال ورود میکند و میگوید: «من پیش از این درباره «امپراطور جهنم» مواضع خود را اعلام کرده بودند. این فیلم سال گذشته به صورت ناقص برای هیات انتخاب جشنواره فجر به نمایش درآمد. اما همان نسخهای که سال گذشته برای اعضای هیات انتخاب جشنواره فجر اکران شد، از نظر فنی، حرفهای و سینمایی چندان برای اعضا قابل قبول و تفسیر نبود و من نیز به مضمون این فیلم اشکالاتی را وارد کردم. زیرا در این فیلم به نقش آمریکا در به وجود آمدن گروه داعش اشاره نمیشود و داعش به عنوان یک پدیده غیرتمندانه و واکنشی معرفی شود.»
در «امپراطور جهنم» هیچ نشانی از نقش امریکا در به وجود آمدن داعش نیست
او درباره مضمون فیلم «امپراطور جهنم» ادامه میدهد: «داعش به عنوان یک پدیده نوظهور مورد حمایت مالی عربستان، امریکا و چند کشور دیگر قرار گرفت و حتی بسیاری از مقامات امریکایی به این موضوع اعتراف کردند، اما در «امپراطور جهنم» هیچ نشانی از نقش امریکا در به وجود آمدن داعش ندیدیم و حتی در این فیلم آدرسهای غلطی به هم به مخاطب داده میشود و برای نشان دادن حمایت مالی برخی کشورها از این گروه، به جای دلار، تصاویر یورو به نمایش درمیآید.»
افروغ همچنین درباره وضعیت سال گذشته این فیلم سینمایی توضیح میدهد: « همانگونه که گفتم این فیلم را ما سال گذشته به طور ناقص تماشا کردیم و بعدها ادعاهایی از سوی عوامل فیلم مطرح شد که تا روز جشنواره نسخه کامل این فیلم آماده خواهد شد، ما هم آن زمان قبول کردیم به شرط اینکه نسخه این فیلم کامل شود و درباره به وجود آمدن گروه داعش نقش امریکا پررنگ شود، ما آن را برای حضور در بخش سودای سیمرغ معرفی خواهیم کرد. در ادامه ما همچنین تصمیم گرفتیم به طور وکالتی برخی از اعضای هیات انتخاب این فیلم را ببینند و سپس درباره آن تصمیم گیری کنند. در پایان برخی از اعضای هیات انتخاب این فیلم را دیدند و تصمیم گرفتند که در بخش چشم انداز سینمای ایران (خارج مسابقه) به نمایش درآید که در نهایت عوامل این فیلم از حضور در بخش چشم انداز سینمای ایران انصراف دادند.»
چگونه یک فیلم انصرافی به جشنواره سال بعد راه مییابد؟
عماد افروغ که در این مصاحبه در مقام پاسخ دهنده قرار داشت، خود در ادامه چند سوال از مسئولان جشنواره امسال میپرسد و میگوید: « من خود چند سوال برایم به وجود آمده که این را باید مسئولان سازمان سینمایی و جشنواره امسال پاسخ دهند. یکی این است که اگر فیلمی سال گذشته توسط هیات انتخاب بازبینی شده و اعضای هیات انتخاب تصمیم گرفتند که آن در بخش چشم انداز به نمایش درآید، عوامل فیلم مذکور میتوانند با انصراف خود از حضور در این بخش، سال آینده فیلم خود را به عنوان متقاضی در جشنواره فجر معرفی کنند؟ حال اگر فیلمی خود از حضور در بخشهای مختلف جشنواره انصراف دهد، آیا مشمول انصرافیها خواهد شد و سال بعد مجددا می تواند متقاضی حضور در جشنواره شود؟ با توجه به قوانین جشنواره فجر آیا انصراف و سپس حضور مجدد یک فیلم در جشنواره سال بعد آن امری قانونی است؟ به نظرم این سوالات را باید مدیران سازمان سینمایی و جشنواره فیلم فجر امسال پاسخ دهند.»
«شعله ور» هم سال گذشته ناقص بود
او در پایان و درباره حضور فیلم «شعله ور» حمید نعمت الله در جشنواره امسال گفت: « من تنها چیزی که از فیلم «شعله ور» به یاد دارم این است که سال گذشته این فیلم هم به طور ناقص برای اعضای هیات انتخاب به نمایش درآمد و عوامل آن قول دادند با توجه به مشکلاتی که پیش روی آنها بود این فیلم را به جشنواره برسانند، زیرا آن فیلم نتوانسته بود برخی مسائل اولیه و حداقلی را از نظر کامل بودن فیلم داشته باشد، اما در نهایت زمانی که به بخش چشم انداز سینمای ایران راه یافت از حضور در جشنواره انصراف داد. در پایان باید بگویم که پرسش درباره موضوعهایی که در هالهای از ابهام قرار دارد حق رسانهها است و مسئولین هم به طور جدی و شفاف باید پاسخگوی پرسشهای خبرنگاران باشد.»
- همچنین محمدحسین نیرومند مدیرعامل سابق انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس امروز از حل شدن این انجمن پر سابقه سینمایی در سازمان اوج انتقاد کرد و گفت برخی به دلایل مختلف مانع فعالیت انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس شدند و هیچ کس هم در رابطه با این موضوع مهم صحبتی به میان نمیآورد. در روزهای اخیر رسانهها فیلم «امپراتور جهنم» را که به جشنواره امسال راه یافت، به عنوان یکی از تولیدات سازمان اوج معرفی کردند. مرور اخبار سال گذشته نشان می دهد این فیلم با حمایت انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس تولید شد.
نیرومند با اشاره به اخبار منتشره درباره انحلال این انجمن سینمایی به سینما پرس گفت: «بنده فعلا بنا ندارم درباره اخبار مرتبط با تعطیلی انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس صحبت کنم، فقط به این نکته اشاره می کنم که وقتی کلا انجمن در سازمان اوج حل شود نتیجه همان می شود که تولیدات انجمن نیز به نام اوج عرضه شود.»
نیرومند در پاسخ به این سوال که با وجود سوابق انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس در طی چند دهه گذشته، این موضوع که فیلم تولیدی آن به نام مجموعه ای دیگر عرضه شود باعث نخواهد شد که زحمات دست اندرکاران و مسئولان و مدیران آن مجموعه نادیده گرفته شود، اظهار داشت: «به نظر من مهم تر از این موضوع که فیلم تولیدی انجمن به نام اوج عرضه شود، اتفاقی است که برای خود انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس روی داد و منجر به تعطیلی آن شد. انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس برند بسیار مهمی بود که به دلایل مختلف برخی مانع از ادامه فعالیتش شدند و کسی هم درباره این اتفاق مهم حرفی نمی زند!»
پیش از این در رسانه ها خبر انحلال انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس منتشر شده بود که در پی اعتراضات گسترده سینماگران ارزشی به این تصمیم، احسان محمدحسنی مدیرعامل بنیاد روایت فتح در مصاحبه ای با ادبیاتی عجیب، ضمن تایید تلویحی این خبر که انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس فعلی منحل و به گروه سینمایی روایت فتح تبدیل خواهد شد، اعلام کرد انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس منحل نمی شود.
اما روز گذشته در اخبار منتشر شده در رسانه ها فیلم «امپراتور جهنم» که جواز حضور در بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر را کسب کرده و از تولیدات انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس است به عنوان محصول سازمان اوج معرفی شد، خبری که به نحوی تایید کننده اخبار منتشر شده در زمینه تعطیلی این انجمن و حذف آن از عرصه فعالیت های فرهنگی و هنری مقاومت و دفاع مقدس خواهد بود.
- سیدجمال ساداتیان عضو هیات انتخاب جشنواره فجر سی و ششم درباره شیوه گزینش فیلمها در جشنواره و غیبت برخی آثار توضیح داده است. به گفته او «جن زیبا» برای هیات انتخاب به نمایش درنیامد و فیلم «سراسر شب» به کارگردانی فرزاد موتمن با فاصله کمی رای لازم را به دست نیاورد.
ساداتیان درباره نحوه انتخاب فیلمها گفت: «فیلمهایی که برای حضور در جشنواره فجر معرفی میشوند، ثمره یک سال تلاش و تفکر کارگردانان ما است. ما انتظار داشتیم و تمایل بسیار زیادی داشتیم تمام فیلمهایی که قرار بود حضور پیدا کنند فرم جشنواره را پر میکردند و در این رویداد مهم حضور پیدا میکردند. به هر حال همه این فیلمهایی که حضور پیدا کردهاند به عقیده من قابل قبول بودهاند. قطعا نسبت به یک سال گذشته پیشرفت محسوسی داشتهایم. سعی کردهایم که از تمام حوزهها و گونههای سینمایی در جشنواره فیلم داشته باشیم.»
او درباره انتخاب نشدن فیلم «سراسر شب » توضیح داد: «بعضی فیلمها فاصله بسیاری با بقیه داشتند. فیلم آقای موتمن البته با فاصله کمی مجوز حضور در بخش مسابقه را از دست داد. بسیاری ازفیلمها از لحاظ موضوعی و داستانی شبیه هم بودند که باز هم این موضوع کار ما را بسیار سخت میکرد. ببینید معدل یک فرد ۱۸ است و فرد دیگری که معدل ۱۸/۵ را کسب می کند قطعا موفقتر خواهد بود. البته معدل ۱۸ هم بسیار خوب است. بسیاری از فیلمها به هم نزدیک بودند. انتخاب ۲۲ فیلم بسیار مشکل بوده است. باز هم می گویم کارهای شبیه هم بسیار زیاد بود.»
این تهیه کننده درباره انتخاب نشدن فیلم بایرام فضلی هم اعلام کرد: «فیلم «جن زیبا» اصلا نمایش داده نشد. یعنی اعضای هیات انتخاب اصلا این فیلم را ندیدند. ظاهرا آماده نبوده است.»
عضو هیات انتخاب جشنواره سی وششم درباره تعداد آثار فیلم اولی ها گفت: «اکنون در بین ۲۰ فیلم بلند داستانی سه فیلم اولی حضور دارند. بسیاری از فیلم اولیها معتقد بودند که می توانند و تمایل دارند که با فیلمسازان برجسته و با تجربه رقابت کنند، به همین دلیل هم این شرایط فراهم شد که آنها بتوانند در شرایط مساوی با کارگردانان بزرگ به رقابت بپردازند. اکنون نیز کل ثمره یک ساله سینمای ایران قرار است که در جشنواره حضور پیدا کند. حالا این فیلمها میتوانند برای فیلم اولیها باشند یا برای سینماگران باتجربه! خوشبختانه امسال سه کارگردان اولی در این جمع حضور دارند. بحث سهمیه نیست موضوع کیفیت است که این سه فیلم شایسته حضور بودند.»
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.
کاش سراسر شب بود🙁