به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران، جشنواره سی و پنجم هم با تمام حواشی و جنجال هایی که بخصوص بر سر نحوه داوری ها به وجود آمده بود به پایان رسید و در انتها برندگان مشخص شده و سیمرغ ها اهدا شد. در بخش بهترین بازیگر زن از بین نامزدها سیمرغ روی شانه های لیلا حاتمی و مریلا زارعی و البته بانو ثریا قاسمی به عنوان بهترین بازیگر نقش مکمل نشست.
در ادامه نگاهی کوتاه خواهیم داشت بر تاریخچه بهترین بازیگران زن در جشنواره فیلم فجر از ابتدا تا همین جشنواره ی امسال.
شاید امروز عجیب بنظر برسد اما در دو سال ابتدایی جشنواره، هیچ جایزه ای نه تنها به بازیگران زن اهدا نشد حتی جایزه ای هم برای این منظور در نظر گرفته نشده بود!
پوستر فیلم «گلهای داوودی» با بازی پروانه معصومی
پروانه معصومی نخستین زنی است که موفق می شود از جشنواره فجر به عنوان بازیگر زن جایزه بگیرد. او برای بازی در «گلهای داوودی» بهترین بازیگر نقش اول زن در جشنواره سوم شناخته شد. در این سال جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن هم به جیران شریف بازیگر فیلم سینمایی «مترسک» تعلق گرفت.
جشنواره چهارم کیانوش عیاری با «تنوره دیو» توجهات را به خود جلب کرد و سیمرغ بهترین کارگردانی را از آن خود نمود. مهری مهرنیا هم جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل زن را برای بازی در ان فیلم بدست آورد. اما در این دوره کسی به عنوان بهترین بازیگر نقش اول زن انتخاب نشد!
در دوره پنجم نیز هیچ بازیگر زنی جایزه ای دریافت نکرد!
پروانه معصومی در سال های اخیر
در جشنواره ششم باز هم پروانه معصومی بود که جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن را به خود اختصاص داد. اینبار برای بازی در «شکوه زندگی، جهیزیهای برای رباب». جایزه بهترین بازیگر مکمل زن هم به آنیک شفرازیان، از بازیگران قدیمی و ارمنی تبار ایرانی رسید.
رویا نونهالی
در این دوره رویا نونهالی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را برای بازی در فیلم سینمایی جنجالی «عروسی خوبان» به کارگردانی مخملباف بدست آورد. سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن هم به فاطمه معتمد آریا رسید تا فصلی تازه برای یکی از درخشان ترین بازیگران سینمای ایران چنین آغاز شود.
نمایی از فیلم سینمایی «مادر» به کارگردانی علی حاتمی
در دوره هشتم علی حاتمی «مادر» را به جشنواره آورد و رقیه چهره آزاد برای بازی در نقش مادرِ دوست داشتنی این فیلم به سیمرغ بهترین بازیگر زن دست یافت. افسر اسدی هم برای بازی در «عبور از غبار» به کارگردانی پوران درخشنده بهترین بازیگر نقش مکمل جشنواره شناخته شد.
فریماه فرجامی در فیلم سینمایی «پرده آخر»
جشنواره نهم را به حق باید دوره ی «پرده آخر» نامید. فیلمی به کارگردانی «واروژ کریم مسیحی» که بیشتر سیمرغ های جشنواره را درو کرد! از جمله سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن برای فریماه فرجامی و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای نیکو خردمند.
جمیله شیخی در «مسافران»
دهه هفتاد شروع میشود. این دهه درخشان ترین فصل فعالیت های هنری مجید مجیدی و فاطمه معمتدآریا است. در جشنواره دهم بهرام بیضایی سیمرغ بهترین فیلم را برای «مسافران» اش کسب کرد و جمیله شیخی و فاطمه معتمد آریا برای بازی در این فیلم به ترتیب سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن و بهترین بازیگر نقش مکمل زن را بدست آوردند.
فاطمه معمتمدآریا
در این دوره بلاخره سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن برای نقش آفرینی در «یکبار برای همیشه» به فاطمه معمتدآریا رسید و یاسمین ملک نصر برای بازی در «سارا»ی مهرجویی سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن را از آن خود کرد.
در این سال ها فاطمه معتمدآریا پای ثابت بخش جوایز و سیمرغ های جشنواه است. در دوره دوازدهم معتمدآریا بار دیگر موفق می شود سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن را برای بازی در «همسفر» به دست آورد. سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن هم برای دومین بار و به فاصله سه سال به نیکو خردمند رسید.
پوستر فیلم سینمایی «دیدار» با بازی مینا لاکانی و مهران مدیری
دوره سیزدهم در حالی سپری شد که سیمرغ بهتری بازیگر نقش اول زن به مینا لاکانی رسید، برای بازی در فیلم سینمایی «دیدار» به کارگردانی محمدرضا هنرمند. و گلاب آدینه موفق برای بازی در «روسری آبی» سیمرغ بهترین نقش مکمل زن را از آن خود نماید.
از سال 1374 و دوره چهاردهم به بعد موفقیت های مجید مجیدی در جشنواره فجر شروع می شود. او اینبار «پدر» را به جشنواره آورده و بسیاری از جوایز اصلی را از آن خود میکند. سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن برای بازی در این فیلم بود که به پریوش نظریه رسید. اما سیمرغ بازیگر زن اصلی به فاطمه گودرزی برای بازی در «غزال» رسید.
در دوره پانزدهم گلچهره سجادیه برای بازی در «سرزمین خورشید»، ساخته احمدرضا درویش به سیمرغ بلورین بهترین بازیگر اصلی زن دست یافت و جمیله شیخی دومین سیمرغ خود را اینبار به عنوان بازیگر مکمل و برای بازی در «لیلا» بدست آورد.
پوستر فیلم «درخت گلابی» به کارگردانی داریوش مهرجویی
سال 76 است و جشنواره شانزدهم و «آژانس شیشه ای» و شکار کردن سیمرغ ها! در جشنواره این سال گلشیفته فراهانی با بازی در «درخت گلابی» بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره شناخته شد تا جوانترین فردی باشد که تا امروز موفق به دریافت سیمرغ از جشنواره فجر شده. بیتا بادران هم برای بازی در «آژانس شیشه ای» بهترین بازیگر زن نقش مکمل جشنواره شناته شد.
هدیه تهرانی در سینمایی «قرمز»
در جشنواره هفدهم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر زن و مرد به زوج هنری هدیه تهرانی و محمدرضا فروتن برای بازی در فیلم سینمایی «قرمز» رسید. احترام السادات حبیبیان هم برای بازی در «مصائب شیرین» بهترین بازیگر نقش مکمل زن جشنواره هفدهم لقب گرفت.
میترا حجار در نمایی از فیلم «متولد ماه مهر»
سیمرغ بهترین بازیگر زن در جشنواره هجدهم سهم میترا حجار بود، برای بازی خوبش در «متولد ماه مهر» و رویا نونهالی دومین سیمرغ خود را برای نقش آفرینی در «بوی کافور عطر یاس» دریافت کرد، این بار به عنوان نقش مکمل.
بانو ثریا قاسمی
در جشنواره نوزدهم ثریا قاسمی برای هنرنمایی در فیلم سینمایی «مارال» به کارگردانی مهدی صباغ زاده نخستین سیمرغ خود را از جشنواره فجر بدست می آورد و ماهایا پطروسیان بعد از سه بار نامزدی ناکام در دوره های گذشته جشنواره فجر بلاخره موفق به دریافت جایزه ازین جشنواره شد، سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای بازی در «هفت پرده».
«من ترانه پانزده سال دارم» با بازی ترانه علیدوستی
جشنواره بیستم شاهد ظهور یک ستاره ی دیگر در عرصه ی بازیگری سینمای ایران است؛ ترانه علیدوستی. او برای بازی در فیلم سینمایی «من ترانه پانزده سال دارم» به کارگردانی رسول صدرعاملی و در حالی که 18 سال بیشتر نداشت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را از آن خود کرد. سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن هم به بهناز جعفری برای بازی در «خانه ای روی آب» رسید.
نیکی کریمی
در جشنواره فجر سال 1381 سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن و مرد از بین جوایز جشنواره حذف شد! تصمیمی که البته یک سال بیشتر دوام نیاورد. در این دوره نیکی کریمی برای نقش آفرینی در «دیوانه از قفس پرید» بعنوان بهترین بازیگر زن جشنواره شناخته شد.
سیمرغ های بلورین بهترین بازیگر اصلی و مکمل زن در جشنواره بیست و دوم به تربیب به گوهر خیراندیش برای بازی در «رسم عاشق کشی» و مریلا زارعی برای سربازان جمعه رسید.
فرشته صدرعرفانی
جشنواره فجر بیست و سوم با سیمرغ بهترین بازیگر اصلی زن برای فرشته صدرعرفانی، برای «کافه ترانزیت» و سیمرغ بهترین نقش مکمل زن برای لیلا زارع بخاطر بازی در در «ما همه خوبیم» هراه بود.
هدیه تهرانی در نمایی از فیلم سینمایی «چهارشنبه سوری»
مهم ترین اتفاق دوره بیست و چهارم شاید حضور اصغر فرهادی با «چهارشنبه سوری» در این جشنواره بود که نوید یک کارگردان جوان و درجه یک را در سینمای ایران میداد. هدیه تهرانی برای بازی در این فیلم برای بار دوم سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن را بدست آورد و مهتاب نصیر پور برای دیگر فیلم مهم جشنواره، یعنی «به نام پدر» ساخته ی ابراهیم حاتمی کیا بهترین بازیگر نقش مکمل زن در این دوره شد.
باران کوثری در «خون بازی»
سال 85 است و هیاهوی فیلم های «سنتوری» و «اخراجی ها» و... ، در این بین باران کوثری برای بازی در نقش یک دختر معتاد در «خون بازی» به سیمرغ بهترین بازیگر اصلی زن می رسد و سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن برای نقش آفرینی در فیلم «بچه های ابدی» به پانته آ بهرام.
نمایی از فیلم سینمایی «به همین سادگی»
رضا میرکریمی در «به همین سادگی» معرف یک بازیگر خوب دیگر به سینماست. هنگامه قاضیانی که البته سابقه ی بازی در چند سینمایی نه چندان مطرح را دارد با این فیلم هم به سیمرغ می رسد و هم به شهرت. در این دوره مهتاب نصیرپور که اینبار با «فرزند خاک» به جشنواره آمده برای دومین بار سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن را به دست می آورد.
لیلا حاتمی در «بی پولی»
حالا نوبتی هم که باشد، این بار نوبت لیلا حاتمی ست که برای بازی در «بی پولی» به سیمرغ برسد. مهتاب کرامتی هم در همین سال برای بازی در فیلم «بیست» ِ کاهانی برنده ی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن در جشنواره شد.
«طلا و مس» با بازی نگار جواهریان
سال 88، همایون اسعدیان «طلا و مس» را به جشنواره فجر آورد. فیلمی که نگار جواهریان را به سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن در جشنواره بیست و هشتم رساند. شیرین یزدان بخش هم برای بازی در اولین تجربه بازیگری خود، یعنی فیلم سینمایی «لطفا مزاحم نشوید» برنده سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن در جشنواره شد.
در این سال، ویشکا آسایش پس از شش هفت سال دوری از دنیای بازیگری بازگشت موفقی به سینما دارد. او بخاطر بازی در فیلم کمدی رامبد جوان، «ورود آقایان ممنوع» موفق به دریافت سیمرغ بهتری بازیگر زن از جشنواره فجر می شود. مهناز افشار هم در این دوره برای نقش آفرینی در «سعادت آباد» به عنوان بهترین بازیگر مکمل زن این دوره شناخته شده و تنها سیمرغ خود را از جشنواره فجر بدست می آورد.
هنگامه قاضیانی در حال دریافت سیمرغ بلورین از سی امین دوره جشنواره فیلم فجر
هنگامه قاضیانی به فاصله چهارسال دوباره در جشنواره فجر می درخشد. او اینبار با «روزهای زنگی» به جشنواره آمده و سیمرغ بهترین بازیگر نقش اصلی زن را با خود به خانه می برد. یکتا ناصر هم بخاطر بازی در «یکی میخواد باهات حرف بزنه» بهترین بازیگر مکمل زن دوره سی ام معرفی می شود.
هانیه توسلی در سی و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر
در جشنواره سی و یکم هانیه توسلی بود که توانست سیمرغ بهترین بازیگر زن جشنواره را از آن خود کند. در این سال پگاه آهنگرانی هم سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن را برای «دربند» رفت.
مریلا زارعی
از خبرسازترین اتفاقات دوره سی و دوم، میتوان به حضور حاتمی کیا با فیلم سینمایی «چ» در جشنواره و عدم توفیق این فیلم اشاره کرد. از دیگر فیلم های پر سروصدای این دوره «شیار13» به کارگردانی نرگس آبیار بود که مریلا زارعی برای بازی در آن سیمرغ بهترین بازیگر اصلی زن را به دست آورد. سیمرغ بازیگر مکمل زن هم به شبنم مقدمی رسید.
سحر دولتشاهی و باران کوقری در جشنواره سی و سوم فجر
پس از هشت سال باران کوثری توانست موفقیت خود را در جشنواره فجر تکرار کند. او برای بازی در «کوچه بی نام» و برای دومین بار سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن را از دستان هیئت داوران جشنواره دریافت کرد. بازی در فیلم سینمایی «عصر یخبندان» به کارگردانی محسن کیایی هم، سبب شد سحر دولتشاهی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن این دوره را با خود به خانه برد.
نمیایی از فیلم سینمایی تحسین شده «ابد و یک روز» با بازی پریناز ایزدیار
جشنواره 94، جشنواره ی درخشش «ابد و یک روز» بود. یک فیلم تلخ به کارگردانی سعید روستایی بسیار جوان که سیمرغ های جشنواره را یکی پس از دیگری شکار کرد. پریناز ایزدیار هم برای بازی در همین فیلم بود که سیمرغ بهترین بازیگر زن جشنواره را بدست آورد. جایزه بهترین بازیگر مکمل زن برای بار دوم و به فاصله تنها یک سال دوباره به شبنم مقدمی رسید. اینبار برای نقش آفرینی در «زاپاس» و «نفس».
مریلا زارعی و لیلا حاتمی در جشنواره سی و پنجم فیلم فجر
در جشنواره ی امسال، هیئت داوران در تصمیمی کم سابقه مریلا زارعی و لیلا حاتمی را بطور هزمان به عنوان بهترین بازیگر نقش اول زن انتخاب کردند. مریلا زارعی و لیلا حاتمی این جایزه را در رقابت با هدیه تهرانی، پریناز ایزدیار، غزل شاکری و سارا بهرامی بدست آوردند. سیمرغ بهترین بازیگر مکمل زن نیز به ثریا قاسمی برای بازی در «ویلایی ها» تعلق گرفت.