به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
مدتی است که زمزمههای کمبود بودجه صداوسیما به گوش میرسد، کمبود بودجهای که بر کیفیت برنامههای تولیدی صداوسیما تأثیرات بسیاری گذاشته است و صدا و سیما را مجبور کرده که رویکردی تبلیغمحور در تولید پیدا کند، بعد از انتشار متن کامل گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه سال 1395 شاهد آن بودیم که علیرغم تمام انتقادات، تغییری در رقم بودجه صدا و سیما حاصل نشد.
این کمبود بودجه تا جایی بر سازمان صداوسیما تأثیر منفی گذاشته است که مدتی قبل معاون سیمای رسانه ملی گفت: بودجه صداوسیما بهاندازهای است که بتواند حقوق کارمندان و بازنشستگان این سازمان را بدهد و پولی برای تولید برنامه برای رسانه ملی نمیماند.
وی همچنین بیان کرد که با این کمبود بودجه صداوسیما قطعاً در سال 95 شاهد ادغام شبکههای بیشتری خواهد بود.
در نوروز امسال دیده شد که بهعلت کمبود بودجه صداوسیما قادر به حمایت از ساخت برنامههای مورد علاقه مردم مانند کلاه قرمزی و چند برنامه دیگر نبود که نوک پیکان انتقادات در رابطه با این موضوع تنها صدا و سیما را نشانه رفت در صورتی که عوامل دیگری بر این موضوع حاکم بود.
در لایحه بودجه سال 95، بودجه سازمان صداوسیما 8 درصد افزایش یافته است، این در حالی است که بدون اعمال نرخ تورم در سال 95 تنها حقوق کارمندان در بودجه امسال 12 درصد افزایش مییابد؛ یعنی رسانه ملی در سال جاری در پرداخت حقوق کارمندان خود هم با مشکل مواجه میشود.
محمد سرافراز رئیس رسانه ملی در گفتوگویی که با روزنامه جام جم داشته است، بیان کرد: «متأسفانه باید بگویم رشد منفی بودجه سازمان صداوسیما بهعنوان قرارگاه خط مقدم جنگ نرم کشور در لایحه بودجه 95 نشان داد که دولت بهرغم وعدههای داده شده به مراجع عالی کشور به تعهداتش عمل نکرده است».
البته عدهای هم در این میان معتقدند که صدا و سیما نباید منتظر بودجه دولتی بماند و بهدلیل وظیفه بزرگی که بر گردن دارد لازم است با تصمیمات خود از قافله این جنگ اطلاعات عقب نماند، از جمله این افراد محمد باقری بناب نماینده مجلس شورای اسلامی بیان کرد: اینکه دولت ازطریق بودجه مناسب باید رسانه ملی را حمایت کند درست است، اما صداوسیما میتواند خود از طریق تعدیل نیرو و برونسپاری شبکههای خود این کمبود بودجه را مدیریت کند؛ در حال حاضر این سازمان حدود 40هزار نفر نیرو دارد که بیشتر این نیروی انسانی غیرمؤثر و مازاد هستند.
وی گفت: صداوسیما باید برنامههای فرهنگی، اجتماعی و همچنین شبکههایی مثل بازار و ورزش را به بخش خصوصی واگذار کند و بودجه خود را هزینه برنامههای سیاسی کند.
باقری همچنین توضیح داد: صداوسیما میتواند ساخت برنامههای علمی را به دانشگاهها واگذار کند و از ظرفیت دانشجویان استفاده کند.
البته این بدان معنا نیست که رسانه ملی با افزایش تبلیغات و اسپانسر جامعه را بهسمت مصرفگرایی ببرد یا آنکه با ساخت برنامههایی مانند شبکوک برای جذب مخاطب دست به هر کاری بزند. باید وظایف بزرگی را که برای صدا و سیما تعریف شده است نیز در نظر داشت.
در راستای مدیریت این کمبود بودجه رسانه ملی، طرحهایی مانند به مزایده گذاشتن تبلیغات صداوسیما مطرح شد که بهگفته مدیر روابط عمومی صداوسیما «عدهای به بانکها فشار آورده بودند که خود را از این موضوع کنار بکشند».
از طرفی دیگر دولت صداوسیما را موظف کرده است تا 50 درصد نیاز مالی خود را درآمدزایی کند.
براساس جداول لایحه بودجه سال 1395 بودجه بسیاری از سازمانهای دولتی افزایش یافته است که در جدول نیز آن را مشاهده میکنید (منبع جدول مشرق):
این در حالی است که بودجه دستگاههای فرهنگی کشور افزایش چشمگیری نداشته است که بهصورتی در جدول زیر مشاهده میکنید (منبع جدول مشرق):
رسانه ملی بهعنوان بزرگترین سازمان در خط مقدم جبهه جنگ نرم فعالیت میکند که باید مورد حمایت قرار بگیرد و طبق قانون اساسی کشور دولت موظف است در لایحه بودجه، بودجه مناسبی برای این سازمان تعریف کند.
در سریالهای نوروزی امسال صداوسیما دیده شد که تمامی سریالهای تولیدی صداوسیما بهعلت کمبود بودجه به حالت اسپانسری و فروشگاهی تبدیل شده بود.
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در واکنش به انتقادات نسبت به افزایش ناچیز بودجه صدا و سیما گفته است: «ما بودجه صدا و سیما را بهطور کامل پرداخت کردیم و دلمان از دست این رسانه خون است».
از طرفی دیگر نعمتی انارکی مدیر روابط عمومی رسانه ملی درباره صحبتهای سخنگوی دولت توضیح داد: «آنچه توسط سخنگوی محترم دولت درباره بودجه سال 94 و پرداخت تمام و کمال به سازمان گفته شده در مورد بودجه جاری درست است؛ اما دوسوم بودجه عمرانی ما در سال 94 پرداخت نشده است و این ماییم که مدعی هستیم دلمان از کمبود بودجه خون است».
لاله افتخاری، عضو هیأت رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: «امروز ما شاهد هستیم که شبکههای ماهوارهای تمام تلاش خود را میکنند تا به نظام، فرهنگ و مردم جمهوری اسلامی ایران ضربه بزنند، در این بین صداوسیما بهعنوان سازمانی که باید با این هجمهها مقابله کند نیاز به حمایت دارد.
متأسفانه در لایحه دولت چندان حمایتی از صداوسیما صورت نگرفته است؛ کمیسیون فرهنگی مجلس مصوبهای در کمیسیون تلفیق برای حمایت از رسانه ملی گرفته است که امیدواریم در صحن علنی هم مصوب شود».