به گزارش منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران، با توجه به گستردگی اخبار و اتفاقات دنیای هنر، اخبار کوتاه و حواشی جذاب ۲۴ ساعت گذشته را که تحت تاثیر حمله تروریستی دیروز بود، در این بسته خبری با هم مرور می کنیم.
پستهای اینستاگرامی روز :
رضا رشیدپور با انتشار عکسی در اینستاگرام از اقدام نیروهای امنیتی در مقابله با حادثه تروریستی روز گذشته (چهارشنبه 17 خرداد) تقدیر کرد و به خانواده شهدا تسلیت گفت.
این مجری دراین باره نوشت: «حتما در یک روز گذشته پیام تسلیت زیاد خواندهاید. من هم وظیفه میدانم که تسلیت بگویم به تمام مردم کشورم مخصوصا خانواده گرامی آن دوازده شهید. مانند شما عکسها و فیلمهای زیادی از حادثه را تماشا کردم . این یکی حال عجیبی دارد . مصمم بودن . مقتدر بودن . جان بر کف بودن. پیروز بودن
روزهای مهمی را میگذرانیم . بیشتر از همیشه به مفهوم "ملت" بودن نیاز داریم. موج عاطفی این همبستگی ملی را قدر بدانیم و امتداد بدهیم. دشمن مترصد فرصت است و شیطان نیز هم. در این شرایط خاص نقد نیروهای امنیتی دور از انصاف است کسانی که سالهاست آرامش کامل را برایمان ایجاد کردهاند نباید با بهانههای فرصت طلبانه مورد نقد غیر مسئولانه واقع شوند. همینها بودند که امروز هم اسلحه به دست گرفته و سینه سپر کردند در برابر گلولههای بی شرم تکفیریها. باز هم جان دادند تا ما در امان باشیم. مگر چه کم گذاشتهاند برایمان؟ یادمان نمیرود شعلههای آتش در چهار سوی جهان را.
شیطان اگر دستش میرسید هر ساعت دوازده شهید از خاک وطنم میگرفت. پس درود میفرستم به شرف مردانی که پنجه خونین دشمن را از ساحت میهنم دور نگه داشتهاند . از پشت خاکریزهای شلمچه تا پشت پنجرههای خانه ملت خون شهدای دیروز را دلیل مکرر شرافت دلیران این سرزمین بدانیم و در حالی که مظلومیت آنها را فراموش نمیکنیم و مترصد خشکاندن ریشه قاتلان آنها هستیم، هرگز اجازه ندهیم که همان قاتلان بیشرم از روزنه تزریق یاس و ترس و اختلاف داخلی به هدفهای ایران ستیزانه خود برسند. ما یک ملت بزرگ هستیم و بزرگ خواهیم ماند. تا کور شود هر آنکه نتواند دید.»
روی آنتن رفتن برنامه «خندوانه» و برگزاری مسابقه «خنداننده شو»، انتقادهایی را در فضای مجازی به همراه داشت.
در شبی که در «خندوانه» همگروهیهای شقایق دهقان، حسن معجونی، رامبد جوان و اشکان خطیبی در مسابقه «خنداننده شو» به رقابت با یکدیگر پرداختند، تهران روزی پر از التهاب و حادثه را پشت سرگذاشته و حمله تروریستی به حرم امام خمینی و مجلس شورای اسلامی، 13 شهید و 46 مجروح بهجا گذاشته بود. رامبد جوان اما در توضیح چرایی پخش «خندوانه» در صفحه اینستاگرامش نوشت:
«عزیزان سلام.
١-همچنان هممون از اتفاقهای امروز خشمگین و متاسفیم و در حالی که با خانواده شهدای امروز همدردی و همدلی میکنیم نفرتمون رو هم از این تفکر و رفتار فوق وحشیانه و غیرانسانی اعلام میکنیم.
٢-قرار نیست نه تنها «خندوانه» بلکه هیچ رفتار روزمره ما تحتتاثیر بیرونی این اتفاق قرار بگیره چون بدیهی که تروریسم در وهله اول قصدش ایجاد رعب و وحشت و به هم زدن نظم عادی زندگی جامعه است. پس هممون با حفظ آرامش باید ادامه بدیم و با زندگی عادی و ایستادن در کنار هم قدرتمون رو نشون بدیم.
٣- لطفا از دادن رای به بچهها غافل نشین و یادمون نره که این قسمتها روزهای پیش ضبط و آماده شدن.»
گلشیفته فراهانی در توییتر خود نوشت: حتی در وحشتناکترین کابوسهایم رسیدنِ داعش به تهران غیرممکن بود. دلم با توست، تهرانی که میشناختم، دور از ناامنی و حملههای تروریستی مرگبار.
اخبار مهم روز :
پیام وزیر ارشاد در پی حمله داعش به مجلس
متن پیام سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به شرح زیر است:
«انا لله و انا الیه راجعون
شهادت مظلومانه تعدادی از هموطنان عزیزمان در پی اقدام تروریستی روز ٤شنبه را به عموم ملت بزرگوار ایران تسلیت می گویم.
زنان و مردان دلاور این سامان از روزهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی با تفکرات انحرافی، خشونت گرا و بی منطقی مواجه بوده اند که عزت و سربلندی ایران اسلامی و شکوه و عظمت تفکر انقلابی را بر نتافته و در صدد تقابل با سیل خروشان ملت برآمده اند.
نه ترورهای وحشیانه دهه اول انقلاب و نه هشت سال جنگ تحمیلی و مشکلات ناشی از آن و نه تحریم های ناعادلانه سال های اخیر، کوچکترین تردیدی در عزم راسخ مردم همیشه در صحنه و مسئولان خدمتگزار برای تحقق اهداف والای انقلاب اسلامی وارد نکرده است. اقدام کوردلانه اخیر نیز در ادامه همان مسیر غلطی است که نشان از کوته بینی و عدم شناخت مخالفان و دشمنان این مرزوبوم دارد.
مرقد مظهر حضرت امام خمینی(ره) به عنوان سلسله جنبان نظام مبتنی بر مردمسالاری دینی و مجلس شورای اسلامی به مثابه نماد جمهوریت نظام و رکن رکین جمهوری اسلامی که امام فقیدمان آن را در راس امور می دانستند، ستون های مستحکمی هستند که هرگز بر آن ها خدشه ای وارد نخواهد شد.
اینجانب ضمن عرض تسلیت این حادثه جانگداز به محضر حضرت ولی عصر(عج)، مقاممعظمرهبری،حضرتآیتاللهخامنهای(مدظلهالعالی)، ریاست محترم جمهوری جناب آقای دکتر روحانی، برادران سختکوش نیروهای نظامی و امنیتی، و خانواده های داغداری که عزیزانشان مظلومانه قربانی این حرکت غیر انسانی شدند که در بین این عزیزان از بانوی معلم نهضت سوادآموزی تا روحانی قرآن پژوه مدیرعامل سابق خبرگزاری قرآنی کشور و سربازان جان برکف نیروهای حفاظت مجلس جان به جان آفرین تسلیم کردند، از خداوند متعال علو درجات برای جان باختگان و صبر وشکیبایی بازماندگان محترم را خواستارم.»
انتقادات از عملکرد تلویزیون برای پوشش حادثه دیروز
روزنامه اعتماد نوشت:
در حالی که برخی از تلویزیونهای منطقه مستقیم از روبهروی مجلس شورای اسلامی خبر پخش میکردند شبکه خبر که وظیفه پخش مستقیم داشت تنها به اعلام خبر بسنده کرد و این نشانه ضعف این رسانه است.
خبرنگاران بسیاری از کنار مجلس لحظه به لحظه توییت میکردند و گزارشهای ویدیویی آن، راه در شبکههای اجتماعی پیدا میکرد. این انتظار وجود داشت که این گزارشها حداقل از یک شبکه رسمی در ایران منتشر شود که بتوان به آنها اعتماد کرد.
در کل باید گفت که بیشترین فضا دراختیار شبکههای اجتماعی بود که البته غیرطبیعی نیست. این شبکهها وظیفه ذاتی خود را در غیاب یک رسانه رسمی که در ایران صداوسیماست پررنگتر کردهاند. برای من به عنوان یک فعال رسانه این پرسش مطرح است که چرا صدا و سیما به وظیفه ذاتی خود اینچنین کمرنگ عمل کرده است. این پرسشی است که مسوولان صدا و سیما باید به آن پاسخ دهند.
روزنامه ایران در گزارشی نوشت :
مردم پس از چند دقیقه از تیراندازیهای مجلس و حادثه تروریستی در حرم امام مطلع شدند. آنها با گشت و گذار چند دقیقهای در شبکههای اجتماعی و کانالهای تلگرامی اخبار حادثه را به صورت لحظه به لحظه دریافت کردند و برای ارسال خبر به اقوام نزدیک خود دست به کار شدند. ترس، وحشت و اضطراب دوساعت پس از حادثه وقتی در خیابان با آنها گفتوگو می کردم در نگاه آنهایی که خبر را شنیدهاند، موج میزد. آنها در گفتوگو با خبرنگار «ایران» مدام میپرسند آیا واقعاً نیروهای «داعش» به ایران آمدهاند؟ دغدغه اغلب مردم نگرانی از رسیدن پای داعش به پایتخت است.
عابران چندین خیابان پر تردد مناطق شهر تأکید میکنند، اخبار حوادث تروریستی روز چهارشنبه را از راه شبکههای مجازی و دوستان خود دریافت کردند. شواهد هم نشان میدهد بروز این حادثه نقش «شبکههای اجتماعی» در اطلاع رسانی را بار دیگر به رخ رسانههای رسمی کشیده است. آقای «سالاری» میگوید اخبار حملات را از کانالهای تلگرامی دریافت میکند و علاقهای به تماشای تلویزیون ندارد: «برای مشاهده یک خبر در رسانه ملی باید ساعتها زمان گذاشت اما در کانالهای تلگرامی به صورت لحظهای میتوان از اخبار مطلع شد. از مسئولان میخواهم عاملان این حادثه را شناسایی کنند و از بروز این اتفاقات در کشور جلوگیری کنند.»
آقای «حسینی» مدرس دانشگاه میگوید از حملات تروریستی اطلاعی ندارد و حتی سر جلسه امتحان امروز هم هیچ خبری به دستش نرسیده است: «در بین راه که حرکت میکردم تنها چند جمله نامفهوم از زبان مردم شنیدم که آن را جدی نگرفتم. اخبار تلویزیون را نیز دنبال نمیکنم. »
تعداد زیادی از مردم برای اطلاع از جزئیات حادثه به گوشیهای همراه شان خیره شدهاند. آنها لحظهای تلفن هایشان را رها نمیکنند تا با عمق فاجعه همراه شوند. البته خیلیها نه برای آگاهی بلکه به خاطر ترسی که از حملات داعش دارند اخبار را دنبال میکنند.
یکی دیگر از رانندههای تاکسی که مشغول سوار کردن مسافرهای هر روزهاش است هم میگوید به هیچ کس اعتماد ندارد و تلویزیون تماشا نمیکند: «من در شرایط کنونی که اخبار نادرست در همه جا پر شده است به هیچ منبعی حتی صدا و سیما اعتماد ندارم.»
یکی از مغازه دارهای خیابان بهشتی که اخبار تروریستی را از شبکههای مجازی دریافت کرده میگوید مدت زیادی است که تلویزیون تماشا نکرده: «صدا و سیما خیلی از اخبار را در قالب مصلحت عمومی منتشر نمی کند یا اینکه بسیاری از اخبار را به صورت ناقص منتشر میکند. به هر صورت این کارها اعتماد تعداد زیادی از مردم را خدشه دار کرده است. البته دیگر مثل گذشته نیست که مردم تنها پای اخبار تلویزیون باشند. در این شرایط مردم از همه منابع اخبار را دنبال میکنند تا به موثقترین خبرها برسند.»
یکی از کارگران یک سوپرمارکت هم از این حادثه اظهار بیاطلاعی میکند. او میگوید سرش به کسب و کار مغازه گرم است و به حوادث سیاسی علاقهای ندارد: «حوصله تماشای تلویزیون و بحثهای سیاسی را ندارم. اصلاً سر رشتهای ندارم که بخواهم این اخبار را دنبال کنم ولی با خانوادههایی که عزیزان شان را در این حادثه از دست دادهاند ابراز همدردی میکنم.»
علی نیکجو در نقد سینما نوشت:
- قبول، تا به حال تلویزیون با این سطح از تهدیدات امنیتی در ساعتهای متمادی روبهرو نبوده است؛ پوشش خبری حادثهی پلاسکو را به یاد بیاوریم، شبکه خبر حتا لحظهی ریزش ساختمان را هم مستقیم پخش کرد. خب؟ چه شد؟! شاید خیال میکنند رسانه تنها باید اخبار ریزشها و آوارها را مستقیم بگوید و نباید به این تهدیدات دامن بزند و اگر بزند موجب تشنج جامعه است. تلویزیون هنوز فکر میکند دهه هفتاد است و مردم دست به چانه نشستهاند ببینند آقای حیاتی با آن لحن سردش چه میگوید؛ و تازه وقتی حیاتی میآید، میگوید همه چیز تحت کنترل است.
- این رفتار تلویزیون و خصوصا شبکه خبر، همان اندک اعتماد مخاطب به این رسانه را هم از بین میبرد. چیزی که موجب تشنج میشود، این میزان از ولنگاری و سردرگمی بخشهای خبری با تهدیدات این چنینی است. این یعنی بلاهتِ مفرط و کم هوش و کودن فرض کردن مخاطب. این یعنی مردم غریبهاند و باید خبرها را با تاخیر بشنوند تا خدای ناکرده یک وقت مدیر شبکه توبیخ نشود. قطعا و حتما این حادثه و خماریِ تلویزیون در یادها خواهد ماند. صداوسیما بلیت ارزندهی دیگری را برای جلب اعتماد سلب شدهی مخاطب از دست داد تا ببینیم این حضرات با بلیتهای بعدی چه کار خواهند کرد.
خبرگزاری فردا نوشت :
عملکرد ضعیف رسانه ملی در ارتباط با پوشش حوادث تروریستی امروز تهران؛ موضوعی بود که مورد توجه اغلب فعالین رسانهای کشور قرار گرفت. اینکه در یکی از بحرانیترین اتفاقات سالهای اخیر کشور؛ محور اصلی انتشار اخبار، کانالهای تلگرامی و خبرگزاریها باشند؛ موضوعی نیست که به توان به راحتی از کنار آن گذشت.
شبکه خبر به عنوان اصلیترین مرجع خبری رسانه ملی امروز در حالی که اکثر شبکههای خبری خارجی زبان مشغول پوشش اخبار مربوط به اتفاقات تروریستی تهران بودند؛ برنامههای تکراری روزهای گذشته را بازپخش میکرد؛ برنامههای درباره شهریه مهدکودکها و برشکاری چرم در شرکت تولیدی کفش که حتی در حالت عادی روز نیز مخاطب چندانی ندارند ولی به یک باره در میانه یک بحران امنیتی در کشور تبدیل به برنامه اصلی رسانه رسمی کشور میشوند.
این تصمیم اشتباه از سوی مدیران رسانه ملی در شرایطی به وقوع پیوسته است که تقریبا بعد از اتفاقاتی که در جریان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در سال 88 به وقوع پیوست؛ رسانه ملی به واسطه ضعفهای بسیاری که در پوشش اخبار وقایع از خود نشان میداد؛ مورد نقدهای جدی قرار گرفته بود و به نظر میرسید حداقل پس از پشت سرگذاشتن آن تجربه سخت؛ برای چنین اتفاقاتی از آمادگی بیشتری برخوردار باشد و در مقابل رسانههای دیگر از جمله شبکههای خراجی که حتی در ایران خبرنگار نیز ندارند؛ عقب نماند!
به طور کلی نقاط ضعف استراتژی صداوسیما در مواجه با بحرانهای اینچنینی از جمله آنچه که امروز در جریان حملات تروریستی تهران به وقوع پیوست را میتوان در این چند نکته خلاصه کرد:
۱. کم توجهی به نیاز مخاطب
۲. عقب ماندن از رسانه های رقیب به ویژه شبکه های اجتماعی
۳. برقرار نکردن ارتباط با هیچ یک از مسئولان مربوطه
۴. عدم برقراری ارتباط تصویری یا صوتی با خبرنگار مستقر در صداوسیما که براساس اخبار موثق از همان لحظه وقوع حادثه در محل حضور داشته ولی اولین گزارش خود را از پس از چند ساعت از شروع حوادث (در حدود ساعت 13) ارسال کرده است.
۵. عدم اطلاع رسانی هشدارهای امنیتی به مردم و برنامهریزی برای فرهنگسازی برای مردم در ارتباط با مواجه با چنین اتفاقاتی که در نهایت منجر به تجمع مردم در محل حادثه نشود. چرا که این حضور نه تنها هیچ کمکی به حل بحران نمیکند بلکه آزادی عمل نیروهای امنیتی را نیز محدود میکند.
۶. جالب آن که رسانه ملی در اولین واکنش خود به این اتفاق فقط به مصاحبهای با یکی از اعضای هیئت رئیسه مجلس اکتفا کرد در حالی که به نظر میرسد آنچه که میتوانست حس نیاز مخاطبان از به دست آوردن اطلاعاتی جدید درباره این واقعه ارضا کند؛ نمایش تصاویری از محوطه بیرونی مجلس بود. تصاویری که بسیاری از شبکههای دیگر که خارج از چارچوب رسانه ملی فعالیت میکنند به پخش آن پرداختند ولی رسانه ملی حتی یک گزارش از محل حادثه و خیابانهای مجاور آن پخش نکرد.
در مجموع به نظر میرسد رویکردی که رسانه ملی در ارتباط با این واکنش اتخاذ کرد؛ رویکرد نامنساب و اشتباهی بود که باز هم اعتبار و اعتماد گروهی از مردم را همچون سال 88 به این رسانه کم کرد و در نهایت رسانه ملی را تبدیل به یکی از بازندگان اصلی اتفاقات امروز کرد.
واکنش ابوالقاسم طالبی به حادثه تروریستی تهران
ابوالقاسم طالبی کارگردان سینمای ایران در یادداشتی حادثه تروریستی امروز در پایتخت را محکوم کرد.
در متن این یادداشت آمده است:
«بسم الرب شهدا
ترامپ در مبارزات انتخاباتی آمریکا گفت هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا مادر داعش است و شاهزادگان سعودی پدر داعش. حال همان پدران بدوی با ترامپ رقص شمشیر می کنند و حرامزاده های متولد شده از آن زنای غربی - عربی را برای به شهادت رساندن مردم ایران و به انتقام انتخابات باشکوه به تهران می فرستند؛ گویا همه قدرتشان همین به شهادت رساندن چند نفر از مردم عادی کوچه و بازار بود و نمی فهمند که امروز همه ملت ایران خانواده این شهیدان هستند و خون این شهیدان باعث انسجام و جوشش غیرت ملی علیه وهابیون، بهاییان و همه غربپرستان خواهد شد. انشاءالله.
ابوالقاسم طالبی ۱۷ خرداد ۱۳۹۶»
پخش پشت صحنه کنسرتها از تلویزیون
سیداحمد حجازی، کارگردانی و هادی قندی تهیهکنندگی برنامه تلویزیونی «من و شما» را بر عهده دارند. این برنامه از هنرمندان مختلف دعوت میکند تا پیرامون مسائل اجتماعی، فرهنگی و شخصی با آنها به گفتوگو بپردازد.
حجازی، کارگردان «من و شما» در خصوص این برنامه و انتخاب لوکیشن ضبط آن گفت: «ما برج آزادی را به جهت نمادین بودن آن در ایران و تهران انتخاب کردیم و در هر برنامه چند صحنه را در بیرون و فضاهای داخلی این مجموعه ضبط میکنیم تا باعث آشنایی هرچه بیشتر مردم با این بنای ملی و فضاهای فرهنگی و هنری آن شویم. برنامه «من و شما» یک برنامه گفتوگو محور و چالشی است که به مسائل مختلف فرهنگی، هنری و گردشگری میپردازد و در جهت ارتقا فرهنگ گردشگری مردم تلاش میکند.»
او همچنین به آیتمهای تهیه شده برای پخش در بخشهای میانی برنامه اشاره کرد و گفت: «ما برای نخستین بار در ایران پشت صحنه کنسرتهای برگزار شده را از طریق این برنامه با عنوان بک استیج در تلویزیون پخش میکنیم. در آیتم آمپر به مسائل روز و حاشیههای خبری هنرمندان میپردازیم. پخش موزیک ویدئوهای جدید خوانندگان، معرفی طبیعتهای بکر ایران، پشت صحنه قسمتهای قبل برنامه و انیمیشنهای کوتاه با موضوعات مختلف نیز از دیگر بخشهای برنامه است. برای قسمتهای آینده ایدههای جدیدی داریم و در اولین اقدام قرار است با هر هنرمند به شهر و زادگاهش سفر کرده تا جاذبههای گردشگری و طبیعی آنها را به مردم معرفی کنیم.»
حجازی افزود: «برای ساخت هر قسمت از برنامه حدود 50 نفر تلاش میکنند که از این تعداد 12 نفر در بخش تولید انیمیشن فعالیت دارند. مجریهای برنامه نیز متغیر هستند و در حال حاضر فرد خاصی به عنوان مجری ثابت با ما همکاری نمیکند.»
کارگردان «من و شما» در خصوص زمان و شبکه پخش برنامه گفت: «این برنامه در حال حاضر جمعهها ساعت 14 از شبکه شما پخش میشود و قرار است بعد از ماه رمضان، شبکه جام جم نیز آن را در زمانبندی خود قرار دهد.»
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.
آیا اینم جزء گلابی های برجامه که رسیده؟
یا نتیجه ندادن بودجه نیروهای مسلح و نصف کردن بودجه وزارت اطلاعات.
دولت تدبیر و امید چشمت روشن
خدا قوت
آخوند انگلیسی
ولی گلشیفته دردش چیه که اونور اب رفت و تو انواع فیلم و بوق و بوق بازی کرد
درسته کشورشه ولی اگه واقعا ایران براش اهمیت داشت نمیرفت توی شبکه های خارجی معروفه دیگه ببین چی هست
ولی به نظرم بخش واکنش ها به صدا و سیما در یک گزارش جداگانه کار میشد، تاثیر بیشتری داشت.