به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
منظوم؛ مرجع سینما و تلویزیون ایران:
این روزها بحث و گمانه زنی های زیادی درباره فیلم های راه یافته به بخش های نگاه نو و سودای سیمرغ جشنواره فیلم فجر سی و هفتم شنیده می شود. اسامی ده فیلم منتخب بخش نگاه نو اعلام شد و در میان بهت و تعجب همگان خبری از فیلمهای مهمی چون «سرکوب»، «زعفرانیه ۱۴ تیر»، «نبات»، «لابیرنت» و ... در میان فیلم ها نبود. حالا ما هم به همین بهانه قصد داریم ده فیلم منتخب بخش نگاه نو و همچنین فیلم های غایب این بخش را در سه پرونده با هم مرور کنیم و آخرین اطلاعات منتشر شده درباره شان را به سمع و نظرتان برسانیم تا شما مخاطبین عزیز درباره نظر هیئت انتخاب جشنواره فیلم فجر برای بخش نگاه نو، قضاوت کنید. با منظوم همراه باشید.
نگاهی کلی به بخش نگاه نو:
از میان ۱۰فیلمی که در «نگاه نو» فجر سیوهفتم حضور دارند، دو فیلم توسط فرزندان مسعود کیمیایی و رسول صدرعاملی و با صرف هزینههای هنگفت و حضور گرانترین عوامل فنی ساخته شدهاند. یک فیلم متعلق به جواد رضویان است که پیش از این بارها در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی کارهایی را کارگردانی کرده و البته متاسفانه هیچکدام هم موفق نبودند. فیلم رضویان بهرغم نگاه مستقیمی که به گیشه دارد، در فهرست ۱۰ فیلم بخش نگاه نو فیلم فجر قرار گرفته است. فیلم دیگر را هم محمد بخشی ساخته که پیش از این «یک خانواده محترم» را ساخته بود و با آن در فستیوال فیلم کن هم حضور داشت.
فیلم «یک خانواده محترم» که یک تهیهکننده فرانسوی هزینهاش را فراهم کرد، حواشی زیادی در پی داشت و برخی رسانه ها و منتقدان معتقد بودند که نهتنها صریحترین توهینها را به مردم ایران داشته، بلکه از لحاظ فنی به شکلی حیرتآور ضعیف بوده است. محمد بخشی، بعد از آن فیلم، حالا بهعنوان یک کارگردان فیلماولی در جشنواره فیلم فجر حضور دارد. تورج اصلانی هم یکی از شناختهشدهترین فیلمبرداران سینمای ایران است که حالا «حمال طلا» را به فجر فرستاده. او و آرش لاهوتی که فیلم «روزهای نارنجی» را در بخش «نگاه نو» دارند، قبلا با فیلمهایشان در فستیوالهای سینمایی متعددی در سرتاسر دنیا شرکت کردهاند و حضورشان در جشنواره فیلم فجری که فیلم هایش نباید قبلا نمایش داده شوند، اساسا غیرقانونی است. همایون غنیزاده که «مسخرهباز» او در فیلم فجر پذیرفته شده را با تئاتر «میسیسیپی نشسته میمیرد» میشناسند. «میسیسیپی نشسته میمیرد» یکی از چند نمایشی بود که در سال جاری با تبلیغات فراوان و البته قیمتهای نجومی بلیتشان، عبارت تئاتر لاکچری را سر زبانها انداختند و این نام هم ناآشنا نیست. مهدی علیمیرزایی هم که تا پیش از این چندین تلهفیلم برای تلویزیون ساخته و فیلمنامههایی مثل «گشت ارشاد»، «در مدت معلوم»، «پارادایس»، «تختهگاز»، «کاتیوشا» و... را نوشته است، نام جدیدی نیست و سابقه او توقع یک خلاقیت بدیع هنری را از فیلم «پالتو شتری» ایجاد نمیکند. در این میان فقط دو فیلم با نامهای جدید به میدان آمدهاند؛ «جاندار» به کارگردانی حسین امیریدوماری و پدرام پورامیری و «دیدن این فیلم جرم است» اثر رضا زهتابچیان. این افراد پیش از این فیلم کوتاه میساختند.
نکته عجیبی که در لیست فیلم های اول به چشم میخورد اسامی نامنوس برخی از این فیلمهاست که به لحاظ زیباییشناختی دچار بدسلیقگی محسوسی هستند. حرفهایهای سینما میدانند یکی از بخشهای جدولی که منتقدان مطابق آن به فیلمها ستاره یا امتیاز میدهند مربوط به سلیقه فیلمساز در انتخاب اسم اثر است و حالا بخش نگاه نو فجر سیوهفتم متشکل است از؛ «پالتو شتری»، «حمال طلا»، «زهرمار» و ...
کارگردان: مهدی علی میرزایی
ژانر: کمدی
بازیگران: سام درخشانی، بهاره کیان افشار، بانیپال شومون
این فیلم ۱۹ آبان ۹۴ و با موضوع شناخت فضایل و تقبیح رذایل اخلاقی در جوانان پروانه ساخت دریافت کرد اما پروسه فیلمبرداری، بهار امسال صورت گرفت. کارگردان این فیلم «مهدی علیمیرزایی» است که پیشتر وی را برای نگارش فیلمنامههایی چون «گشت ارشاد»، «در مدت معلوم» و «پارادایس» میشناختیم. داستان این فیلم کمدی در مورد یک دانشجوی فلسفه است که پالتویی را از پدرش به ارث برده است و با پوشیدن آن، افکار وسوسهآمیز و موذیانهای به سراغش میآید. سام درخشانی، بانیپال شومون، بهاره کیان-افشار، لیندا کیانی، شاهرخ فروتنیان، افسانه چهرهآزاده و پریوش نظریه بازیگران این فیلم هستند. سام درخشانی پس از انتخاب این فیلم برای بخش نگاه نوی جشنواره فیلم فجر، از متفاوت بودن و فوق العاده بودن قصه این فیلم گفته است. باید دید آیا بر خلاف اسم فیلم، با اثر درخشانی رو به رو هستیم یا سام درخشانی فقط بر اساس قضیه مشک و عطار از فیلمی که خود در آن بازی کرده تعریف کرده است!
کارگردان: پدرام پورامیری و حسین امیری دوماری
ژانر: درام
بازیگران: حامد بهداد، باران کوثری، فاطمه معتمدآریا، جواد عزتی
«پدرام پورامیری» و «حسین امیریدوماری» پس از ساخت چند فیلم کوتاه موفق، حالا در نخستین تجربه بلند سینماییشان سراغ «جاندار» آمدند که بهعنوان یک فیلماولی، بسیار پربازیگر است و البته برادر مجید مجیدی که به یک تهیهکننده بانفوذ سالهای اخیر سینمای ایران تبدیل شده، آن را تهیه کرده است. پروانه ساخت این فیلم اواخر فروردینماه امسال صادر شد و فیلم، ۲۴ خرداد کلید خورد و ۲۰ مردادماه تصویربرداری آن به پایان رسید. در خلاصه داستان این فیلم آمده: «بهخدا اگه یه بار دیگه بگین شام چی شد، غذا چیه، همین وسط خودم رو دار میزنم که غذا خوردن یادتون بره. بابا از گشنگی نمردین که!؟»
در این فیلم که عنوان شده یک درام اجتماعی است، فاطمه معتمدآریا، حامد بهداد، باران کوثری، جواد عزتی، طناز طباطبایی، مسعود کرامتی و علی شادمان بازی می-کنند. «کامران مجیدی» تهیهکننده و «محسن قرایی»، مشاور کارگردان این فیلم هستند.
تجربه ساخت فیلم کوتاه و حضور بازیگران بزرگ و عوامل با تجربه سالهای اخیر سینمای ایران که اغلب آثار خوب و درخشانی داشته اند، بیش از پیش ما را امیدوار میکند که یکی از برترین فیلم اولی های امسال همین فیلم «جاندار» باشد.
کارگردان: تورج اصلانی
ژانر: کمدی اجتماعی
بازیگران: سعید آقاخانی، پیام احمدینیا، ژاله صامتی
تورج اصلانی یکی از مشهورترین تصویربرداران سینمای ایران است که با ورود دوربینهای دیجیتال به سینمای ایران، کار او خیلی به چشم آمد. «بدرود بغداد» ساخته مهدی نادری، مشهورترین اثر تورج اصلانی در حوزه تصویربرداری دیجیتال است. او حالا با «حمال طلا» به جشنواره فیلم فجر سیوهفتم میآید. نام قبلی این فیلم «حباب زر» بود که در سکوت کامل خبری جلوی دوربین رفت و شاید بهتر بود اسم فیلم هم تغییر نمیکرد. جالب آنکه خود اصلانی، فیلمبرداری کار اولش را انجام نداده.
این فیلم مهرماه امسال در بخش رقابتی «جریانهای نو» جشنواره فیلم بوسان کرهجنوبی روی پرده رفت. داستان فیلم در مورد زندگی رضاست که حمال طلا است. شغلش رساندن طلا و جواهرات از کارگاه به مغازه است. یک روز در مسیر، از او دزدی میشود و او باید غرامت بپردازد. او از دوستش لویی کمک میگیرد اما نوسانات بازار تهران اوضاع را بدتر میکند. در این فیلم که به مشکلات اقتصادی روز ایران اشاره مستقیم دارد و قصه اش را در این فضا روایت می کند، سعید آقاخانی، پیام احمدینیا، لطفالله سیفی، ژاله صامتی، امید روحانی و امین آقافرزانه بازی میکنند.
کارگردان: رضا زهتابچیان
ژانر: اجتماعی سیاسی
بازیگران: اسامی بازیگران منتشر نشده است!
«رضا زهتابچیان»، چند فیلم کوتاه ساخته که موفق به دریافت جوایزی از جشنوارههایی چون عمار و مقاومت هم شدهاند. حالا او در نخستین فعالیت بلند سینماییاش، در سکوت کامل خبری، «دیدن این فیلم جرم است» را به تهیهکنندگی «محمد حمزهزاده»؛ رئیس سازمان سینمایی حوزه هنری جلوی دوربین برده که هیچ اطلاعات و تصویری هم از فیلم منتشر نکرده است.
بعضی از شواهد میگویند که این فیلم مضمونی سیاسی دارد و ممکن است یکی از جنجالیهای فجر سی و هفتم باشد. هرچند این فیلم از حالا هم حواشی زیادی ایجاد کرده است و در تازهترین شنیده ها عنوان شد که: «فیلمبرداری فیلم شرکت داده شده از سوی حوزه هنری در این دوره جشنواره که به مرحله نهایی بخش نگاه نو هم راه پیدا کرده است، نه تنها کامل نشده است بلکه در مراحل آغازین بوده و این فیلم که گفته می شود، رنگ بوی سیاسی هم دارد با استفاده از لابی هایی به این مرحله راه یافته است.»
سیمون سیمونیان مدیر دبیرخانه سیوهفتمین جشنواره ملی فیلم فجر در پاسخ به خبرنگاران ضمن رد شایعات مطرح شده، دراین باره گفت: هیات انتخاب یک فیلم هفتاد دقیقه ای دیدند که سر و شکل کاملی برای قضاوت داشت. ابتدا، میانه و انتهای فیلم مشخص بود و به طورکامل می شد کلیات اثر را دریافت کرد.
وی افزود: چند سکانس این فیلم ناقص بوده که با کپشن نوشتاری آنها را توضیح دادند. این فیلم کاملا تداوم دارد و کامل است.
سیمونیان تاکید کرد: مسلم است که هر فیلمی که در این مرحله به دبیرخامه می رسد یا راف کات است، یا صداگذاری یا اتانولاژ نشده، یا موسیقی ندارد و نواقصی از این دست که چون در این مرحله فیلم ها تنها برای بازبینی ارسال می شوند از نظر قوانین جشنواره بلامانع است. هیات انتخاب هم این قدرت را دارند که با همان مقداری که از اثر می بینند، تشخیص بدهند که آیا فیلم قابلیت راه یابی به بخش مسابقه را دارد یا نه.
حال باید منتظر ماند و دید «دیدن این فیلم جرم است» چه اثری از آب درآمده است!
کارگردان: آرش لاهوتی
ژانر: درام
بازیگران: هدیه تهرانی، علی مصفا، مهران احمدی
آرش لاهوتی یک دهه شصتی است که پیش از این به ساخت و تدوین آثار مستند مشغول بود و به همین دلیل نام ناآشنایی برای اهاالی سینما بهحساب نمیآید. او غیر از ساخت مستندهایی مثل «۴۷/۲»، «من عشقبازم»، «راننده و روباه»، «پهلوان» و «خرقه نخستین»، مستندی به نام «آبی کمرنگ» هم ساخته بود که نمایش فیلمهای سیوپنجمین جشنواره فیلم فجر، در کاخ رسانهها(برج میلاد) با نمایش آن شروع شد.
حالا اولین ساخته بلند داستانی آرش لاهوتی با نام «روزهای نارنجی» در حالی به بخش نگاه نو فستیوال فجر میآید که مثل فیلم «حمال طلا»، برخلاف قوانین جشنواره فیلم فجر، تاکنون در ۱۰ فستیوال بینالمللی حضور داشته است: جشنوارههای فیلم تورنتو، کالگاری کانادا، زوریخ آلمان، سائوپائولوی برزیل، تافیفست لهستان، مانهایم آلمان، مدفیلم ایتالیا، مالاتیای ترکیه، پالم اسپرینگز آمریکا و صوفیا منار بلغارستان تاکنون این فیلم را نمایش دادهاند. این فیلم، داستان زن ۴۵ سالهای به نام آبان است که واسطه استخدام کارگران فصلی است. هدیه تهرانی، علی مصفا، مهران احمدی، علیرضا استادی و ژیلا شاهی بازیگران این فیلم هستند.
آخرین اخبار، رویدادها و حواشی روز سینما، تلویزیون، بازیگران و هنرمندان ایران را در صفحهی اخبار منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران میتوانید دنبال کنید.