به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
بدون تاریخ بدون امضا روایت مردی است که در پزشکی قانونی کار می کند و خود را در مرگ کودکی که کشته شده است مقصر می داند. اگرچه که دلایل و نشانه هایی وجود دارد که این را نشان نمی دهد. ماجرا در ابتدا با یک تصادف ساده آغاز می شود. دکتر کاوه نریمان با بازی امیر آقایی با خودرو خود به خانواده ای که سوار بر موتور هستند برخورد می کند و دکتر از آنها می خواهد که حتما پسر خود را که ظاهرا در این حادثه تصادف ضربه ای به سر او وارد شده است به درمانگاه ببرد و خسارت او را به علت اتمام بیمه خودرو اش نقدا پرداخت می کند، اما بر خلاف سفارش اکید دکتر، آنها به درمانگاه نمی روند و فردای آنروز دکتر جسد پسر را در پزشک قانونی می بیند.
داستان زمانی که وارد پیدا کردن مقصر است و با شواهد مشابهی مخاطب را گیج می کند به صحنه های شک برانگیز فیلم های فرهادی نزدیک می شود. زمانی که هیچ چیز قطعی وجود ندارد! و حقیقت با شک آمیخته شده است.
پدر پسر با بازی نوید محمدزاده به علت آوردن گوشت های آلوده خود را مقصر مرگ فرزند خویش می داند چرا که پزشک قانونی علت فوت را مسمومیت غذایی تشخیص می دهد. همسرش به این علت قصد دارد تا او را ترک کند. او به سراغ فردی که گوشت های فاسد را ارزان به او می فروخته است می رود و درگیری بین آنها شکل می گیرد. دکتر نریمان برای اطلاعات بیشتر از علت اصلی مرگ درخواست نبش قبر می دهد.
امیر آقایی در فیلم بدون تاریخ بدون امضا
در انتهای داستان او را می بینیم که در دادگاه حاضر می شود در حالی که خود را مقصر اصلی می داند و علت مرگ را ضربه ناشی از تصادف اعلام می کند اما در صحنه آخر اینطور مخاطب متوجه می شود که دکتر نریمان برای نجات این خانواده چنین ادعایی می کند.
داستان به روایت برخی، داستان وجدان است و گویی کارگردان می خواهد که از مقوله ای مغفول در جامعه سخن بگوید. اما اگر این هدف را از فیلم بگیریم با سایر فیلم های اجتماعی فرقی نمی کند و در این فیلم هم دوباره شاهد برخی سیاه نمایی ها هستیم اینکه چرا هر چه بدبختی است برای آدم های فقیر و بیچاره است و چرا هرچه هتاکی و بی ادبی است از زبان خانم های به ظاهر مذهبی است!
اینکه چرا با وجود قطعیت پزشکی قانونی مبنی بر مرگ پسر به علت مسمومیت غذایی، باز هم دکتر نریمان دچار شک و تردید است! یا باید قبول کرد که فیلم این ادعا را دارد که اکثر پزشکان بدون دقت و عمل کارشان را انجام می دهند و یا دکتر نریمان در این مسئله دچار افراط و وسوسه شده است. ایجاد شک در این مسئله کمی بلاهت گونه است و مخاطب می ماند که به علم پزشکی شک کند و یا چیز دیگر.
شاید داستان استفاده خانواده ای فقیر از مرغ های کشته شده که بدون ذبح تلف شده و مرده اند و در نهایت جوانمردی دکتر نریمان که مرگ پسر را به گردن خود می اندازد تا دردی را از این خانواده دوا کند و مرد را از عذاب وجدان و نگاه همسرش که او را مقصر می داند برهاند، مخاطب را به یاد داستان حاجی می اندازد که به جای رفتن به حج اموال خود را به زنی می بخشد که به علت فقر شدید و برای سیر کردن شکم کودکانش مرغ های مرده استفاده می کرد.
اینکه اینگونه حسنیات اخلاقی در جامعه ترویج شود آن هم در فیلم های سینمایی امروز جامعه، در نوع خود قابل تقدیر و ستایش است اما به شرط آنکه هدف وسیله را توجیه نسازد.
شما نیز میتوانید نقدها و یادداشتهای خود درباره آثار سینما و تلویزیون را با نام خودتان در منظوم (معتبرترین مرجع نقد سینما و تلویزیون ایران) منتشر کنید. هماکنون مطالب خود را به آدرس ایمیل Admin@Manzoom.ir برای ما ارسال کنید.
نقد، یادداشت، تحلیل، بررسی و معرفی منتقدین از فیلمهای سینمایی، سریالها و برنامههای تلویزیونی ایرانی را در صفحه نقد فیلم سایت منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران بخوانید. [منظوم تنها ناشر نقدها است و این به معنای تایید دیدگاه منتقدان نیست.]