به ازای هر نفری که با دعوت شما در منظوم ثبتنام میکنند 20 امتیاز میگیرید.
لینک دعوت:
چند سالی است که در سینمای ما مد شده است که فیلمسازان به سراغ کپی کردن از آثار خارجی رفته و به اصطلاح سعی در ایرانیزه کردن آن آثار دارند که در این کار عموما ناموفق بودهاند. فیلم «یک روز بخصوص» یکی دیگر از آنهاست که در بین چندین اثر حاضر در جشنواره که به این شیوه ساخته شدهاند، کار ضعیفتری به حساب میآید. روزنامهنگاری که سعی در افشای یک فساد دارد سوژهایست که سال قبل اسکار بهترین فیلم را از آن خود کرده بود؛ اما آن فیلم تفاوتهای فاحشی با فیلم آقای اسعدیان دارد که میتوان گفت، کارگردان در کپی کردن سوژه اصلی فیلم خود ناشیانه عمل کرده است.
اما نکته اساسی و قابل توجه این است که چرا فیلمسازان ما از قهرمانسازی گریزان هستند و حتی در فیلمی که به خوبی پتانسیل خلق یک قهرمان (هر چند خاکستری) را دارد، اثر را تبدیل به یک فیلم خنثی میکنند و مجددا با همان تم تلخ فیلمهای اجتماعی کار را تمام میکنند. فیلم ساز سعی کرده به نوعی فساد شبکهای را نشان دهد که گویا هیچ راه مبارزهای با آن نیست، درحالیکه میتوانست با الگوگیری از نمونههای متعدد خارجی از روزنامهنگار فیلم یک قهرمان بسازد و قدرت مطبوعات و رسانه را به رخ بکشد اما به جای این کار، درگیر کلیشههای رایج سینمای ایران شده و شخصیتها را از پوزیشن کنشگری به انفعال تنزل میدهد.
پریناز ایزدیار در فیلم یک روز بخصوص
در پایان هم شرایط هیچ تفاوتی با ابتدای فیلم نکرده و همه چیز مثل اول است و برخلاف توقع مخاطب، شخصیت اصلی داستان نه تنها پیروز و قهرمان نشده، بلکه شرمنده، سر افکنده و پشیمان به تصویر کشیده میشود. این فیلم میتوانست بر خلاف جریان قالب سینما، یک اثر اجتماعی قهرمانمحور باشد که دغدغه اصلاح دارد نه اینکه معضلی را نشان دهد و تلخی تبعات آن را برای مخاطب به جای بگذارد. کاری که کارگردان فیلم در آثار قبلی خود توانسته بود تا حدی انجام دهد و بیننده در پایان فیلم خوشحال و راضی سالن نمایش را ترک میکرد. شاید بتوان گفت تا اطلاع ثانوی حتی کپی خوب از نمونههای خارجی میتواند نجات بخش سینمای ایران باشد، اما چیزی که مشاهده میکنیم، تنها کپیکاریهای ناشیانه است!
شما نیز میتوانید نقدها و یادداشتهای خود درباره آثار سینما و تلویزیون را با نام خودتان در منظوم (معتبرترین مرجع نقد سینما و تلویزیون ایران) منتشر کنید. هماکنون مطالب خود را به آدرس ایمیل Admin@Manzoom.ir برای ما ارسال کنید.
نقد، یادداشت، تحلیل، بررسی و معرفی منتقدین از فیلمهای سینمایی، سریالها و برنامههای تلویزیونی ایرانی را در صفحه نقد فیلم سایت منظوم مرجع سینما و تلویزیون ایران بخوانید. [منظوم تنها ناشر نقدها است و این به معنای تایید دیدگاه منتقدان نیست.]